Все буде Україна!

Світова спільнота ставить перед гідроенергетикою нові амбітні цілі для забезпечення сталого зростання

Світова спільнота ставить перед гідроенергетикою нові амбітні цілі для забезпечення сталого зростання

09-11-2023
Всесвітній гідроенергетичний конгрес, що днями відбувся на Балі, представив новаторське бачення майбутнього сталого виробництва енергії, підкресливши ключову роль в цьому процесі гідроенергетики. Нещодавно опублікована Балійська заява закликає гідро-, вітрову та сонячну енергетику об'єднатися для сприяння сталому зростанню економік у всьому світі, що є важливою віхою на шляху до Конференції ООН з відновлюваної енергетики (COP28).

Як повідомляє Мodern Рower Systems, Балійська заява підкреслює необхідність того, щоб стійка гідроенергетика слугувала стрижнем національних стратегій, спрямованих на розвиток процвітаючих низьковуглецевих економік, що базуються на чистій, відновлюваній енергії. Будучи найбільшим у світі джерелом виробництва та зберігання відновлюваної енергії, гідроенергетика історично підтримувала промисловий розвиток у деяких з найрозвиненіших країн світу, одночасно посилюючи зусилля з управління водними ресурсами.

Важливим аспектом заяви є акцент на невикористаному гідроенергетичному потенціалі в регіонах, що розвиваються. Ці регіони пропонують величезні можливості для подальшого розвитку та інвестицій, тим самим задовольняючи глобальний попит на сталі енергетичні рішення.

Основна ідея Балійської заяви була сформульована наступним чином: «Промислова революція була заснована на воді. Вода, вітер і сонце разом забезпечать стійке зростання майбутнього».

Для того, щоб втілити це бачення в життя, Балійська декларація містить чотири ключові рекомендації для політиків:

Планування майбутніх енергетичних потреб: У світлі зростаючого використання мінливих відновлюваних джерел енергії, таких як вітер і сонячна енергія, особи, які приймають рішення, повинні попри кордони співпрацювати для визначення найбільш оптимального поєднання низьковуглецевих технологій відновлюваної енергетики, що забезпечить сталий розвиток.

Стимулювання сталого розвитку гідроенергетики через фінансові та ринкові механізми: Для досягнення цілей Паризької угоди та Цілей сталого розвитку ООН інвестиції в гідроенергетику повинні подвоїтися до 100 мільярдів доларів США щорічно, в той час як існуючі активи повинні підтримуватися і збільшуватися. Заява наголошує на необхідності створення ринкових механізмів, які б стимулювали та знижували ризики нових інвестицій у гідроенергетику.

Прискорення розвитку відновлюваної енергетики через прозорі та ефективні процеси отримання дозволів та ліцензування: Гідроенергетичні проєкти часто стикаються з тривалими процесами планування та затвердження, що уповільнює прогрес. Заява закликає прискорити ці процеси без шкоди для сталого розвитку.

Включення практики сталого розвитку гідроенергетики в державне регулювання та зобов'язання фінансового сектору: Розробка гідроенергетичних проєктів повинна відповідати найкращим практикам сталого розвитку, інтегрованим у нормативно-правову базу, щоб максимізувати вигоди та пом'якшити негативні наслідки.

Заява отримала широку підтримку з боку впливових діячів та країн.

«Заява чітко вказує на те, що енергетичний перехід не буде можливим без сталої гідроенергетики як основи майбутніх енергетичних систем», - зазначив президент Міжнародної гідроенергетичної асоціації Малкольм Тернбулл.

«Канада підтримує Балійську заяву щодо забезпечення сталого зростання та її рекомендації щодо стимулювання розвитку гідроенергетики, прискорення розвитку відновлюваних джерел енергії та впровадження практики сталого розвитку гідроенергетики в державне регулювання», - сказала посол Канади з питань зміни клімату Кетрін Стюарт.

«Ми пишаємося тим, що підтримали Балійську заяву та її чотири рекомендації, оскільки вважаємо, що вони представляють стратегічний шлях для сприяння сталому зростанню», - додала Розі Руїс, президентка Виконавчої ради Домініканської гідроенергетичної компанії.

«Балійська заява про сприяння сталому зростанню закликає до того, щоб гідроенергетика стала основою національних стратегій для побудови процвітаючих низьковуглецевих економік, в основі яких лежить чиста, відновлювана енергетика. Основні рекомендації включають майбутнє енергетичне планування, стимулювання та прискорення сталого розвитку гідроенергетики, а також впровадження практики сталого розвитку гідроенергетики в державні та фінансові регуляторні акти. Все це особливо актуально для заохочення подальших інвестицій у галузь», - заявив виконавчий директор Sarawak Energy Шарбіні Сухайлі.

Балійська заява про сприяння сталому зростанню випливає з Декларації Сан-Хосе про сталу гідроенергетику, яка була прийнята у 2021 році. У ній підкреслюється потенціал гідроенергетики для забезпечення масштабного сталого промислового зростання в регіонах, що розвиваються, у поєднанні з іншими відновлюваними джерелами енергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: IEC

Поділитися: