Все буде Україна!

Турбіни серця: як в Укргідроенерго обговорювали профілактику серцево-судинних захворювань

Турбіни серця: як в Укргідроенерго обговорювали профілактику серцево-судинних захворювань

10-08-2017
9 серпня працівники Апарату управління ПрАТ «Укргідроенерго» та Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС зустрілися з українським лікарем-кардіохірургом, доктором медичних наук, професором, заслуженим лікарем України, директором Інституту серця МОЗ України Борисом Тодуровим.

ПрАТ «Укргідроенерго» приділяє значну увагу здоров’ю співробітників Товариства, адже безпека праці та охорона здоров'я кожного працівника – це запорука успіху компанії, а відтак здорові висококваліфіковані робітники є рушійною силою підтримки енергетичної системи України.

Тож темою зустрічі Бориса Тодурова з працівниками компанії стала профілактика захворювань серцево-судинної системи та методи лікування. Професор коротко охарактеризував стан кардіохірургії в Україні, ознайомив присутніх з основними  симптомами серцево-судинних захворювань, дав  поради щодо профілактики хвороб. Крім того лікар навів статистичні дані смертності від серцево-судинних захворювань, а також підкреслив, що в Україні на сьогодні  гостро стоїть проблема  надання першої невідкладної допомоги при захворюваннях серця, адже далеко не в кожній області України є кардіологічні центри.

«За нашими оцінками і оцінками наших колег серцево-судинні захворювання в Україні є серйозною соціальною проблемою, оскільки сотні тисяч населення ми втрачаємо щорічно від цих хвороб, при цьому онкологічні захворювання на другому місці», – зазначив Б. Тодуров.

Велику цікавість у слухачів викликала розповідь про проведення в Україні операцій з імплантації механічного серця. Особливо гідроенергетиків вразило те, що  механічне серце  це турбіна, укладена в титановий корпус. Як і гідротурбіни агрегатів пропускають воду, так і турбіна серця забезпечує циркуляцію крові в організмі пацієнта.

«Конструкція серцевої турбіни дещо відрізняється від турбін в гідроенергетиці. Всередині корпусу механічного серця в магнітному полі обертається маленький «ніж від м’ясорубки». Гвинт не торкається стінок корпусу, щоб не травмувати клітини крові. Швидкість обертання гвинта – до 10 тисяч обертів на хвилину, а кількість крові, яку він може прогнати через корпус – до 5 літрів за хвилину. Це цілком відповідає обсягу циркуляції крові у дорослої людини. Залежно від швидкості припливу крові і опору на виході, турбіна регулює себе сама. Її потужність має  показник до 300 Вт!», – розповідає Б. Тодуров.

Після цікавої зустрічі усі працівники Апарату управління ПрАТ «Укргідроенерго» та Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС мали змогу пройти безкоштовне обстеження серця у медичному пункті компанії.

Також цього дня генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота та директор Інституту серця Борис Тодуров обговорили можливість укладення договору медичного страхування між компанією та Інститутом серця.

Наприкінці візиту Ігор Сирота від імені керівництва і всього колективу висловив подяку заслуженому лікареві України за багаторічну плідну працю у галузі медицини і, зокрема, за цікаву і змістовну зустріч з колективом у стінах ПрАТ «Укргідроенерго».

 

Поділитися: