Все буде Україна!

У Чернівецькій області відбулась зустріч ветеранів будівництва Дністровського комплексного гідровузла

У Чернівецькій області відбулась зустріч ветеранів будівництва Дністровського комплексного гідровузла

29-08-2017
З нагоди Дня будівельника 25 серпня у Новодністровському міському історичному музеї відбулась зустріч ветеранів будівництва Дністровського комплексного гідровузла.

За ініціативи директора музею Галини Разгонюк близько 30-ти професіоналів, що поєднали 44 роки тому свої долі із народженням міста-супутника гідростанцій, взяли участь у вечорі спогадів. Ветерани ділилися своїми історіями та згадували найяскравіші моменти будівництва станції.

Зображення

А про сучасний стан розбудови Дністровської ГАЕС, яка має всі шанси стати найамбітнішим проектом в історії сучасної України, розповіли першопрохідці – помічник директора філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Микола Ковальчук та заступник директора філії Консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» у м. Новодністровськ Василь Погонський. Доповідачі зацікавили ветеранів вражаючими цифрами і фактами. Зокрема на сьогодні повністю готова і функціонує перша черга ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів. У генераторному режимі вони сумарно здатні видати потужність 972 МВт, що практично дорівнює потужності 1 блока атомної електростанції. На ГАЕС вже існує 7 підземних тунелів протяжністю по 12 км кожний, а глибина шахти для одного гідроагрегата сягає 80 метрів. Нині ведеться будівництво другої черги ГАЕС у складі чотирьох гідроагрегатів, наразі зводиться перший з них. Планується, що гідроагрегат №4 станції буде введений у експлуатацію в 2019 році. П’ятий, шостий і сьомий гідроагрегати будуть нового типу і значно відрізнятимуться від перших чотирьох. Їх потужність сягатиме 250 МВт у генераторному та 260 у насосному режимі. Після введення в експлуатацію усіх 7 гідроагрегатів Дністровська ГАЕС буде найбільшою у Європі, а її потужність становитиме близько 2100 МВт. Також ветеранів зацікавила розповідь про те, що 1,5 роки тому на станції стартував екологічний проект «Чиста енергія життя»: у верхній водоймі, в окремих загороджених садках, вирощували форель. Навесні у водойму запустили 300 кг сріблястої форелі, а вже під час контрольної перевірки 5 листопада з’ясувалось, що маса риби за цей час досягла 3 тонн. 

Після цікавої розповіді ветерани – творці станції вирішили на власні очі пересвідчитись у тому, як триває спорудження найбільшої в Європі гідроакумулюючої електростанції.

ЗображенняЗображення

 

Поділитися: