Все буде Україна!

У Новодністровську відбувся форум «Гідроенергетика і довкілля: сталий розвиток та збалансовані рішення»

У Новодністровську відбувся форум «Гідроенергетика і довкілля: сталий розвиток та збалансовані рішення»

22-04-2018
19-20 квітня, напередодні Дня довкілля та Міжнародного дня Землі, Всеукраїнська Енергетична Асамблея спільно з ПрАТ «Укргідроенерго» ініціювали проведення форуму «Гідроенергетика і довкілля: сталий розвиток та збалансовані рішення» у місті Новодністровськ, на території однієї з найсучасніших гідроакумулюючих станцій - Дністровської ГАЕС.

Тема гідропотенціалу України із надважливим акцентом на екологічній складовій досить швидко стала змістом масштабного діалогу та палких дискусій між енергетиками, науковцями, представниками влади та місцевих громад, екологічних та громадських організацій, іноземними фахівцями з водних ресурсів та екології Молдови, Швеції і Португалії.

Відкриваючи форум, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота наголосив:
«Розвиток гідроенергетики в Україні передбачений як програмою розвитку гідроенергетики до 2026 року, так і Енергетичною стратегією до 2035 року. Перед ухваленням важливих рішень добудови чи нового будівництва об"єктів, проекти мають пройти стадію обговорення в широкому експертному середовищі, щоб почути одне одного та обрати найбільш вдалі рішення для  мінімізації впливу на екологію та водні ресурси.  ПрАТ «Укргідроенерго» веде відкриту прозору діяльність, широко висвітлюючи її на власних інформаційних ресурсах, і у ЗМІ, і через публічні заходи, і через співпрацю з міжнародними інституціями та українськими організаціями, зокрема громадськими. Усі важливі документи щодо оцінки можливого впливу нових об"єктів на довкілля оприлюднені на нашому сайті. Готуючись до подальшого втілення діючої програми розвитку гідроенергетики, що затверджена розпорядженням КМУ, ми проводимо громадські слухання, публічні заходи в місцях нашої присутності або планованого будівництва для широкого залучення громадськості до обговорення та врахування інтересів всіх зацікавлених сторін. Сьогоднішній форум „Гідроенергетика і довкілля“ є одним із таких заходів, на якому ми прагнемо вести фаховий діалог».

У своєму вітальному слові голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков також закцентував увагу на тому, що гідроенергетика вирішує комплекс економічних і соціальних питань в Україні:
«Гідроенергетика – це унікальне явище, яка вирішує широкий комплекс питань в енергетиці. Окрім виробництва електроенергії, гідроелектростанції збалансовують навантаження на енергосистему в години найвищого споживання. Ми забуваємо, що гідроенергетика ще вирішує комплекс економічних і соціальних питань як водопостачання регіонів, забезпечення водними ресурсами сільського господарства. Сьогодні в світі доступу до електроенергії не мають 15% чол. або 1,1 млрд. з усіх жителів. Доступу до питної води не мають - 2,5 млрд.  або 30% від всього насення планети Земля. Гідроенергетика – це відновлювальні джерела енергії, необхідність в яких зростає з кожним роком по всьому світу».

Учасників форуму також привітав і голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук, подякувавши організаторам за увагу до надважливої для сучасного глобального світового розвитку проблеми, а керівництву Дністровської ГАЕС – за яскравий приклад не лише будівництва унікальної гідроспоруди, а й гідні умови для проведення високопрофесійного діалогу. 
На початку форуму відбувся ряд  цікавих і змістовних виступів від представників влади. Зокрема в.о. Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки  Олександр Домбровський наголосив на проблемі стійкості енергосистеми і гідроенергетики в Україні, та зауважив, що його місією на форумі є  «вислухати всі пропозиції та проблематику, та запропонувати підтримку галузі на законодавчому рівні».

Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості Віталій Кушніров  виокремив у своїй доповіді пріоритетність екологічних питань для українського Уряду, зокрема  відмітивши прийняту Енергетичну стратегію України до 2035 року, котра за його словами є найбільш екологічно орієнтованим документом в галузі:

«Вперше в документі зафіксований об"єм екологічних зобов"язань, а також як держава має досягати цих показників. Проекти будуть переходити до стадії реалізації в енергетиці лише після виконання переліку вимог і в питаннях екології та водних ресурсів».

Для обговорення важливих питань екологічного впливу та безпеки гідротехнічних споруд, а також ролі гідроенергетики у процесі інтеграції енергетичної системи України в об"єднану енергетичну систему Європи, цього дня на форумі була представлена низка цікавих доповідей від фахівців різних галузей, серед яких:

  • Екологізація гідроенергетики в розрізі європейського законодавства – Педро Серра (консультант ОБСЄ, Португалія);
  • Досвід Швеції та екологічні стандарти в гідроенергетиці – Бо Ліберт (консультант ОБСЄ, Швеція);
  • Українсько-молдовський проект ГЕФ «Співпраця та управління транскордонними водами річки Дністер» – Тамара Кутонова (ОБСЄ);
  • Програма розвитку гідроенергетики України у контексті міжнародних природоохоронних зобов"язань України та інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом – Віктор Мельничук (Громадська рада при Державному агентстві водних ресурсів України);
  • Вплив малих ГЕС на біорізноманіття та стан малих річок – Олександр Усов (Інститут гідробіології НАН України);
  • Основні результати з оцінки стану довкілля та прогнозу впливу планованої діяльності будівництва каскаду верхньодністровських ГЕС по напрямку геологічне середовище – Стелла Шехунова (Інститут геологічних наук НАН України);
  • Сучасний стан річки Дністер в межах Молдови – Елєна Зубков (Інститут зоології, Республіка Молдова);
  • Громадська та експертна оцінка української гідроенергетики в контексті європейської інтеграції – Дмитро Іванов (Національний екологічний центр України)
  • Вплив зарегулювання стоку Дністра на екосистему дельти – Володимир Губанов (Національний природний парк «Нижньодністровський»;
  • Гідроенергетика XXI сторіччя та навколишнє середовище – Сергій Кучер (ПрАТ «Укргідроенерго»);
  • Роль галузі на шляху до інтеграції в об"єднану європейську енергетичну систему – Олександр Светелік (Асоціація «СІГРЕ-Україна»), Юрій Ландау (ПрАТ «Укргідропроект»).

На форумі йшлося і про те, що, згідно з Програмою розвитку гідроенергетики України до 2026 року, що схвалена розпорядженням КМУ від 13 липня 2016 р. № 552-р, у період 2017–2026 рр. передбачається будівництво другої черги Дністровської ГАЕС, Канівської ГАЕС та Каховської ГЕС-2. Варто зазначити, що ряд громадських організації  та активістів відносяться з застереженням до будівництва ГЕС та ГАЕС в Україні, вбачаючи певні ризики. Тож генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота наголошував, що для професійної оцінки екологічних та соціальних наслідків від результатів діяльності існуючих або перспективних ГЕС та ГАЕС в Україні компанія «Укргідроенерго», разом із міжнародними експертами, здійснює розробку проекту «Оцінки екологічного та соціального впливу», який відповідатиме не тільки національному законодавству України, а і європейським директивам.

Підбиваючи підсумки форуму, Іван Плачков та Ігор Сирота подякували усім учасникам за плідну і конструктивну роботу. Також із заключним словом виступив Герой України, голова НТР ПрАТ «Укргідроенерго» Семен Поташник.

 

Запрошені учасники форуму високо оцінили захід, котрий успішно вивів на новий рівень професійне та конструктивне обговорення з усіма зацікавленими сторонами щодо майбутнього української гідроенергетики в умовах переходу на нові сучасні алгоритми взаємовідносин у практичній реалізації нового законодавства у сферах енергетики та довкілля, питаннях балансування ОЕС України, екологічних зобов"язань перед європейським енергетичним товариством.

Більше фото переглядайте у галереї:

Екскурсія Дністровською ГАЕС для учасників форуму "Гідроенергетика та довкілля" (19.04.2018);

Фоторепортаж з форуму "Гідроенергетика та довкілля: сталий розвиток та збалансовані рішення" (20.04.2018).

 

З програмою форуму та презентаціями Ви можете ознайомитися за посиланнями:

Програма Форуму «Гідроенергетика і довкілля: сталий розвиток та збалансовані рішення».

Педро Серра. Уроки, здобуті з управління транскордонними водотоками Піренейського півострова.

Бо Ліберт. Гідроенергетика, шведський досвід.

Віктор Мельничук. Програма розвитку гідроенергетики України у контексті міжнародних природоохоронних зобов"язань України та інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом.

Стелла Шехунова. Основні результати з оцінки стану довкілля та прогнозу впливу планованої діяльності будівництва каскаду верхньодністровських ГЕС по напрямку геологічне середовище.

Олена Зубкова. Оцінка впливу енергетики на водні екосистеми річки Дністер.

Дмитро Іванов. Громадська та експертна оцінка української гідроенергетики в контексті європейської інтеграції.

Володимир Губанов. Вплив зарегулювання стоку Дністра на екосистему дельти.

Сергій Кучер. Гідроенергетика XXI сторіччя та навколишнє середовище.

Поділитися: