Все буде Україна!

У Південній Дакоті розглядають можливість будівництва нової ГАЕС

У Південній Дакоті розглядають можливість будівництва нової ГАЕС

13-04-2023
У окрузі Грегорі, що у Південній Дакоті, вивчають можливість будівництва гідроакумулюючої станції. Проєкт може бути реалізований до 2035 року, втім компанії, які стоять за проєктом, мають подолати перешкоду у вигляді 26 різних досліджень щодо його доцільності та впливу на довкілля.

Як повідомляє Jamestown Sun, проєкт, по суті, функціонуватиме як гігантська водяна батарея, що використовуватиме відновлювану енергію для перекачування води з озера Френсіс Кейс до верхньої водойми, площею 1100 акрів, під час низького попиту на енергію. У періоди підвищеного попиту  акумульована вода скидатиметься через турбіни у нижню водойму, генеруючи електроенергію.

1 800 МВт  – потужність, яку зможе забезпечувати ГАЕС протягом 26 годин до повного спрацювання акумульованого обсягу води, надаючи електроенергію близько 1,4 млн домогосподарств протягом цього часу.

Основні інвестори проєкту – компанії  Missouri River Energy Services та MidAmerican Energy, кажуть, що позитивний економічний вплив ГАЕС переважить побоювання місцевих мешканців щодо довкілля, вказуючи на подібні за розміром проєкти в Мічигані, Вірджинії і Теннессі, які стали благом для місцевої економіки.

«Ми дуже хочемо, щоб цей проєкт був успішним не лише для досягнення наших цілей сталості, але й для громад, які ми обслуговуємо в цьому регіоні», - зазначив віце-президент з комунікацій компанії Missouri River Energy Services Джоні Лівінгстон.

У Сполучених Штатах налічується близько 10 великих діючих гідроакумулюючих електростанцій, а також кілька менших проєктів.

Хоча перший проєкт в країні було завершено в 1929 році, справжній бум спостерігався в 60-70 рр минулого століття, коли гідроакумулюючі електростанції часто будувалися для балансування атомних електростанцій.

Логіка полягала в тому, що вночі, коли попит на енергію найнижчий, безперервне виробництво атомної електростанції можна спрямовувати на перекачування води та зберігання її у верхній водоймі.

Протягом наступних чотирьох десятиліть у пропозиціях щодо гідроакумулюючих станцій була свого роду прірва.  Втім зі зростанням інтересу до мінливих джерел енергії, таких як вітер та сонячна енергія, з'явилося нове бажання використовувати гідроакумулюючі станції. Наразі десятки проєктів знаходяться на різних етапах багаторічного процесу отримання дозволів під наглядом Федеральної комісії з регулювання енергетики США.

«Це чудова комбінація, оскільки вона дозволяє зробити вітрову та сонячну енергію максимально надійною», - зазначив директор-засновник компанії Gomez and Sullivan Engineers, яка виступає консультантом з питань ліцензування проєкту, Том Салліван.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Jamestown Sun

Поділитися: