Все буде Україна!

Укргідроенерго підвищує надійність української енергосистеми: підписано угоди між Україною та МБРР

Укргідроенерго підвищує надійність української енергосистеми: підписано угоди між Україною та МБРР

13-09-2021
13 вересня в Кабінеті Міністрів України відбулося підписання кредитних угод з МБРР, Фондом чистих технологій та Угоди про грант за проєктом «Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»).

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з Віце-президентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анною Б’єрде обговорив продовження конструктивної двосторонньої співпраці, зазначається на Урядовому порталі.

В присутності Прем’єр-міністра України та Віце-президента Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії було укладено дві угоди:

  • Договір гарантії (Україна — Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго») між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, що діє від імені Фонду чистих технологій.
  • Угода про позику (Проект «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів») між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

«Радий, що сьогодні в нас є нагода підписати дві угоди. Критично важливі проекти. Вдячний нашим міністерствам, які спільно зі Світовим банком провели роботу й підготовку цих проектів, та дякую керівникам підприємствам, які провели роботу, щоб підписання цих документів стало можливим», - відзначив Прем’єр-міністр.

Виконавцем проєкту «Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції  енергомережі» є Укргідроенерго, яке виступило і в ролі позичальника. Так, в рамках заходу генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота та Регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі підписали Угоди про позику між Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Фондом чистих технологій і ПрАТ «Укргідроенерго» та Угоду про грант. Згідно з підписаними кредитними угодами Міжнародний банк реконструкції та розвитку надав Укргідроенерго 177 мільйонів доларів США, Фонд чистих технологій виділив позику в розмірі 34 мільйонів доларів США. Також Укргідроенерго отримало грант в розмірі 1 мільйона доларів США на впровадження проєкту.

Варто зазначити, що фінансування надається на встановлення 197 МВт систем накопичення енергії у поєднанні із сонячними батареями на гідроелектростанціях Укргідроенерго зокрема: Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС,  Середньодніпровській ГЕС та Дністровській ГЕС. Загальна потужність систем накопичення на 5-ти ГЕС – орієнтовно 212 МВт, фотоелектричних установок – 64 МВт.

«Встановлення гібридних систем  з виробництва електроенергії вирішить низку задач, які наразі стоять перед енергосистемою. По-перше, це – підвищення надійності української енергосистеми. По-друге -  підтримка інтеграції Об’єднаної енергосистеми країни до Європейської мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E).Зазначу, що інтеграція вимагатиме значного підвищення гнучкості системи під час її ізольованої роботи до повної синхронізації, коли Україна остаточно приєднається до європейської мережі та стане її частиною. Окрім того, реалізація проєкту розширить спектр допоміжних послуг, які Укргідроенерго надає на ринку електроенергії та поліпшить їх якість», - зазначив генеральний директору Укргідроенерго Ігор Сирота.

Реалізацію проєкту заплановано до 2024 року.

Нагадаємо, що 2 червня Кабмін ухвалив рішення про реалізацію проєкту «Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції  енергомережі» (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»), а 30 червня у Вашингтоні Рада директорів Світового банку затвердила пакет фінансування у розмірі 212 мільйонів доларів США.

Фото: Пресслужба Кабінету Міністрів України, пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: