Все буде Україна!

Укргідроенерго та ЄІБ працюватимуть над технічним переоснащенням трьох українських ГЕС

Укргідроенерго та ЄІБ працюватимуть над технічним переоснащенням трьох українських ГЕС

19-03-2024
На підписанні меморандуму
19 березня між Укргідроенерго та Європейським інвестиційним банком відбулось підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці над гідроенергетичними проєктами в Україні.

Меморандум підписали віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська, відповідальна за операції в регіоні, та генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота у присутності Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та президентки ЄІБ Наді Кальвіньо. 

У меморандумі визначені наміри компанії та банку у сприянні реалізації проєкту «Відновлення обладнання для підвищення експлуатаційної стійкості та надійності гідроелектростанцій». Проєкт спрямований на надання підтримки ліквідності та стабільності роботи Укргідроенерго. Наразі розглядається можливість виділення кредиту у розмірі приблизно 100 млн євро, який зараз на розгляді у ЄІБ.

Сторони співпрацюватимуть у сфері технічного переоснащення трьох гідроелектростанцій, шляхом заміни гідротехнічного та гідросилового обладнання на Канівській, Кременчуцькій та Дніпровській ГЕС.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль зазначив:

«Вдячні ЄІБ за непохитну підтримку та суттєвий внесок в енергетичну безпеку України. Гідроенергетика України через дії російських терористів втратила близько 2,5 тис. МВт потужностей. Завдяки зусиллям Уряду та партнерів, понад 1,5 тис. МВт уже відновлено. Відновлення триває і прискориться. Цінуємо активну роль та підтримку, яку ЄІБ надає проєктам у ключових секторах української економіки».

В свою чергу, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота зауважив:

«Європейський інвестиційний банк - наш надійний партнер вже багато років. Ми цінуємо підтримку, яку банк уже надав українцям, і дякуємо за співпрацю та фінансування проєктів відновлення України протягом десяти років війни. Підписання цього меморандуму є черговим важливим кроком у забезпеченні енергетичної безпеки нашої країни в цілому, а також сталого розвитку гідроенергетичної галузі зокрема».

Варто зазначити, що представники ЄІБ також неодноразово відзначали, що Укргідроенерго є надійним партнером у реалізації стратегічних проєктів у галузі гідроенергетики.

Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська, відповідальна за діяльність банку в Україні, додала:

«Зосереджуючись на проєктах критичної інфраструктури, зокрема в енергетичному секторі, ми прагнемо не лише задовольнити нагальні потреби у відновленні, а й закласти міцний фундамент для сталого розвитку України. Ми готові підтримати головну українську гідроенергетичну компанію Укргідроенерго, щоб зміцнити енергетичну безпеку України в умовах постійних атак росії на цивільну енергетичну інфраструктуру».

Нагадаємо, у грудні 2023 року Укргідроенерго отримало транш на 133 млн євро від Європейського інвестиційного банку для комплексного проєкту «Реабілітації гідроелектростанцій». Виділені кошти спрямовано на модернізацію та реконструкцію гідроенергетичних об’єктів, які належать компанії, а також на відновлення пошкоджених енергетичних об’єктів та втрачених внаслідок обстрілів потужностей.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Кабінет Міністрів України, Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея
На підписанні меморандуму
На підписанні меморандуму
На підписанні меморандуму
На підписанні меморандуму
На підписанні меморандуму
На підписанні меморандуму
На підписанні меморандуму
На підписанні меморандуму

Поділитися: