Все буде Україна!

USAID та NREL допомагають Гані збудувати першу гідро-сонячну електростанцію в Західній Африці

USAID та NREL допомагають Гані збудувати першу гідро-сонячну електростанцію в Західній Африці

06-07-2022
Технічна підтримка Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і Національної лабораторії відновлюваної енергії Міністерства енергетики США (NREL) допомогли Гані розгорнути першу західноафриканську гідро-сонячну електростанцію на початку року.

Як йдеться у статті Елізабет Інграм для Renewable energy world , оскільки попит на електроенергію в Гані зростає, її уряд прагне диверсифікувати енергетичний баланс країни та знайти інноваційні способи інтеграції відновлюваної енергії — зокрема вітрової та сонячної — у свою національну мережу. Мета полягає у досягненні цільових показників викидів, відмови від викопного палива, поповненні гідроресурсів у періоди посухи та зниженні витрат на енергію.

У 2017 році партнерство USAID та NREL сприяло обговоренню з Управлінням енергетики регіону Буй питань масштабування відновлювальних джерел енергії в мережу Гани. Після семінару чиновники запросили команду NREL надати додаткову технічну допомогу для підтримки додавання електроенергії від сонячної фотоелектричної станції до існуючого проєкту гідроелектростанції потужністю 400 МВт з метою скорочення викидів парникових газів, збільшення частки гідроенергетики та диверсифікації джерел енергії.

Програма USAID Power Africa West Africa Energy Program (WAEP) і NREL співпрацювали з владою Гани для введення в експлуатацію 50 МВт фотоелектричної системи на гідроелектростанції Bui Generating Station, потужністю 400 МВт у 2021 році з планами збільшити потужність фотоелектричної системи до 250 МВт. Проєкт Bui на річці Чорна Вольта є найбільшою гідростанцією в Гані після Akosombo, яка має   потужність 1020 МВт. Перші 50 МВт сонячної станції вже генерують енергію в національну мережу протягом дня, причому 1 МВт встановленої системи складається з плаваючих сонячних фотоелектричних панелей.

Станція також матиме акумуляторну систему накопичення енергії 20 МВт-год та засоби керування, які команда NREL запропонувала, щоб об’єкт міг відповідати мережевим нормам щодо відновлюваних джерел енергії, керувати мінливістю сонячної енергії та підвищувати надійність сектора енергетики.

Додавання фотоелектричних сонячних панелей до гідроелектростанції дозволить збалансувати змінну потужність сонячної енергії, одночасно збільшуючи або зменшуючи потужність гідроенергетики в режимі реального часу для підтримки стабільного електропостачання й задоволення попиту.

п
Фото: buipower.com

NREL працювала з менеджером з відновлюваної енергетики Управління енергетики регіону Буй, щоб забезпечити поглиблений аналіз впливу такої гібридної гідрофотоелектричної роботи станції на інституційні, операційні і апаратні зміни, необхідні для забезпечення роботи системи в гібридному режимі, зберігаючи її стабільність і надійність.

Після запуску на повну потужність ця гідро-сонячна електростанція дозволить Гані скоротити викиди парникових газів у енергетичному секторі на 235 000 тон на рік.

"Глобальна проблема зміни клімату, а також потреба в забезпеченні енергопостачання роблять розробку гідро-сонячної електростанції дуже важливою для Гани та Західної Африки" , — зазначив  заступник директора з відновлюваних джерел енергії Управління енергетики регіону Буй Пітер Ачеампонг.  

З 2017 року команда NREL-WAEP проводила технічний аналіз, переглядала дослідження впливу та стабільності електромережі для електростанції, моделювала потік електроенергії для перехідних процесів і оцінювала проєкти станції, щоб забезпечити відповідність новим мережевим кодексам Гани для ВДЕ.

"Ми надаємо  усі інструменти та ділимося знаннями, які отримали в Сполучених Штатах щодо інтеграції ВДЕ, і, у деяких випадках, допомагаємо уникнути певних проблем, які можуть виникнути з новітніми технологіями та стандартами. Наявність такого типу партнерства є ефективним способом оптимізації процесу інтеграції передових технологій", – зазначив Девід Корбус, керівник інтеграції вітрової електромережі в NREL і член команди NREL-WAEP, яка підтримує проєкт гідро-сонячної станції у Гані.

Симбіоз сонячної та гідроенергетики допоможе  підвищити також гнучкість української електромережі й забезпечити підтримку синхронізації з європейською електричною мережею та декарбонізацію національного енергетичного сектору.

Нагадаємо, 7 червня президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 0150, який надає можливість Укргідроенерго в подальшому реалізовувати Проєкт «Україна-Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго») та створювати додаткові високоманеврові і швидкодіючі резерви, які за своїми параметрами не мають аналогів в ОЕС України та є необхідними для забезпечення надійного й сталого функціонування ОЕС України а також дотримання операційної безпеки енергосистеми.

«Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»  - технологія спільного виробництва електроенергії гідроагрегатами ГЕС та промисловими системами накопичення енергії з підтримкою споживання на власні потреби ГЕС від фотоелектричних станцій.   Це – інноваційне рішення яке позитивно вплине на процес декарбонізації української економіки та виробничо-комерційних показників діяльності компанії.

Проєкт передбачає встановлення 212 МВт систем накопичення електроенергії для розширення можливості компанії надання допоміжних послуг з регулювання та відновлення частоти за рахунок спільного режиму роботи систем накопичення і ГЕС, а також 63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій, як додаткового джерела власних потреб ГЕС і для зарядження СНЕ.

Пресслужба УГЕ

 

Поділитися: