Все буде Україна!

В пошуку ефективних рішень: виклики, які сьогодні стоять перед гідроенергетикою

В пошуку ефективних рішень: виклики, які сьогодні стоять перед гідроенергетикою

04-12-2023
Гідроенергетика, попри те, що є найбільш розвиненою технологією відновлюваної енергетики, наразі стикається з низкою викликів. Однією з головних проблем є необхідність оновлення застарілого обладнання, щоб відповідати сучасним вимогам енергосистем. Про це йдеться у звіті Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), в якому основна увага приділяється ролі гідроенергетики на сучасній енергетичній арені.

Звіт «Зміна ролі гідроенергетики: Виклики та можливості» містить короткий огляд поточного стану гідроенергетики та бачення шляхів реалізації її потенціалу. Що стосується модернізації, то в документі зазначається, що такі регіони, як Європа, Північна Америка та Океанія мають значно старіший парк ГЕС, ніж Африка, Азія, Близький Схід та Південна Америка, що свідчить про чітку різницю між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються.

Як повідомляє NS Energy, це можна пояснити тим, що розвинені країни почали експлуатувати свої гідроенергетичні ресурси раніше, ніж країни, що розвиваються, і, як наслідок, вони мають більш нагальні потреби у відновленні. Однак проблема потреб у модернізації з часом стане актуальною для всіх регіонів, підкреслюється у звіті.

Через це країнам, що мають гідроенергетичний флот, навіть тим, які мають нові проєкти, рекомендується планувати майбутню модернізацію своїх станцій.

«Гідроенергетика була ефективним джерелом екологічно чистої електроенергії упродовж більш ніж століття. Однак, зважаючи на стрімкий розвиток енергетичного ландшафту, важливо переоцінити її майбутню роль та використати останні технологічні досягнення, які можуть максимізувати її потенціал, забезпечуючи при цьому стійкість до зміни клімату», - зазначив генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера.

На сьогодні по всьому світові реалізується низка проєктів з реконструкції станцій. Наприклад, у Пакистані компанія GE була обрана Управлінням розвитку водних та енергетичних ресурсів для реконструкції двох гідроагрегатів на ГЕС Мангла в рамках проєкту, який збільшить потужність станції на 280 МВт.

Обсяг робіт включає проєктування, постачання, монтаж, випробування та введення в експлуатацію двох гідротурбін і генераторів.

Раніше компанія GE була обрана для поточної реконструкції шести інших гідроагрегатів на цьому ж об'єкті.

Мангла, яка має 10 гідротурбін і є однією з найбільших електростанцій в країні - це 50-річна ГЕС, що виробляє 1 ГВт відновлюваної енергії для Пакистану. Оскільки споживання електроенергії в країні зростає, роботи з реконструкції продовжать термін експлуатації, підвищать ефективність та потужність станції.

«Замінивши агрегати ми зможемо продовжити термін експлуатації станції ще на 50 років. Ми також можемо збільшити потужність гідроелектростанції, щоб забезпечити ще більшу кількість відновлюваної енергії для країни. Ми раді подальшій співпраці в рамках цього проєкту, щоб допомогти прискорити перехід до чистих джерел в Пакистані», - зазначив виконавчий директор підрозділу Hydro Solutions компанії GE Паскаль Раду.

В Еквадорі гідроелектростанція Сан-Франциско, потужністю 212 МВт, повернулася до повноцінної роботи після капітального ремонту одного з гідроагрегатів, повідомила компанія CELEC EP HIDROAGOYÁN.

Гідроагрегат №2 був включений в енергосистему після технічного обслуговування, яке тривало 102 дні і було виконано згідно з графіком. Роботи з техобслуговування проводяться тут кожні вісім років. Однак, на відміну від попередніх капітальних ремонтів, поточні роботи включали встановлення нових кришок робочого колеса, як нижньої, так і верхньої. Ці роботи були виконані в Центрі досліджень і відновлення турбін і промислових деталей.

За словами Даніеля Паредеса, керівника ГЕС Сан-Франциско, капремонт дасть багато переваг, таких як гарантоване енергопостачання майже 5,2% попиту на електроенергію в країні, підвищення ефективності генерації, зменшення кількості вимушених відключень і продовження терміну експлуатації.

Наприкінці минулого року австралійська компанія Hydro Tasmania успішно завершила модернізацію електростанції Lake Echo вартістю 32 млн австралійських доларів, щоб модернізувати критично важливу інфраструктуру.

Гнучкість управління машинами, що забезпечується дистанційною експлуатацією, підвищує здатність станції виробляти чисту, диспетчеризовану електроенергію для мешканців Тасманії та сприяти декарбонізації Національного ринку електроенергії Австралії.

Електростанція Lake Echo, потужністю 34 МВт, спрацьовує воду для використання ще сімома станціями, розташованими нижче за течією, а також для зрошення та рекреаційних потреб. Реконструкція ГЕС тривала 15 місяців.

Генеральний директор Hydro Tasmania Ян Бруксбенк зауважив, що своєчасне перезавантаження станції Lake Echo гарантує, що вона продовжуватиме забезпечувати країну надійною і гнучкою електроенергію з відновлюваних джерел упродовж наступних десятиліть.

В Японії компанії Chubu Electric Power Co. Inc. і Chubu Electric Power Miraiz Co. Inc. нещодавно досягли базової угоди про створення моделі розширення відновлюваної енергетики шляхом реконструкції існуючих гідроелектростанцій з консорціумом з шести світових компаній, включаючи Applied Materials, Micron Technology і Skyworks Solutions.

Першим проєктом, який буде реалізовано за цією моделлю, є реконструкція застарілих потужностей на першому енергоблоці ГЕС Ōigawa, що, як очікується, збільшить річне виробництво електроенергії приблизно на 1,9 ГВт-год з 2025 року.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Іntegral

Поділитися: