Все буде Україна!

В Україні запрацював новий ринок електроенергії

В Україні запрацював новий ринок електроенергії

01-07-2019
1 липня в Україні розпочала роботу нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону «Про ринок електричної енергії», ухваленого у 2017 році.

Його метою є запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електроенергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії.

Законом передбачені різні механізми купівлі-продажу електричної енергії – двосторонні договори, ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок. Для забезпечення достатніх обсягів електроенергії, необхідних для балансування в реальному часі обсягів виробництва та імпорту електричної енергії і споживання та експорту електричної енергії, врегулювання системних обмежень в об’єднаній енергосистемі України, а також фінансового врегулювання небалансів електричної енергії, передбачений балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг.

Ринок «На добу наперед» – сегмент ринку, на якому здійснюється купівля‐продаж електроенергії на наступну за днем проведення торгів добу за вільними конкурентними цінами. 30 червня відбулися перші торги у цьому сегменті. В електронних аукціонах взяла участь компанія Укргідроенерго. За результатами торгів Товариство здійснило продаж 14 млн. КВт*год електроенергії, виробленої ГЕС і ГАЕС. 1 липня у зазначеному сегменті компанія продала близько 13 млн. КВт*год.  

Для роботи нового ринку важливо, щоб пропозиції виробників електроенергії відповідали фактичному її попиту. Втім, в реальному часі забезпечити цю відповідність досить важко. Для врегулювання небалансів разом з електроенергією, яка виробляється на ТЕС, може використовуватися електроенергія ГЕС і ГАЕС. Тож балансуючий ринок електричної енергії – сегмент, в якому Укргідроенерго братиме якнайактивнішу участь. 

Однією зі складових нового ринку електроенергії є надання допоміжних послуг. Допоміжні послуги повинні забезпечувати сталу й надійну роботу Об’єднаної енергосистеми України, а також якість електроенергії відповідно до встановлених стандартів. Серед видів допоміжних послуг – регулювання частоти та активної потужності, послуги з регулювання напруги та послуги із забезпечення відновлення функціонування ОЕС України після системних аварій. Для Укргідроенерго потенційно цікавою є участь у роботі даного сегменту ринку.      

Старт нової моделі ринку є необхідною передумовою структурних змін в енергетиці України, підґрунтям для модернізації галузі та інтеграції ринку електроенергії України до регіональних енергетичних ринків, з наступним входженням до загальноєвропейського енергетичного ринку.

Як повідомлялося раніше, за результатами електронного аукціону з продажу електроенергії за двосторонніми договорами, який відбувся 27 червня, Укргідроенерго продало 138 тис МВт*год для забезпечення пікового навантаження за ціною 673,76 грн. за МВт*год.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: