Все буде Україна!

Вадим Рассовський: Компанія вживатиме усіх заходів, аби підтримувати оптимальний рівень в басейнах Дніпра та Дністра в умовах маловодності

Вадим Рассовський: Компанія вживатиме усіх заходів, аби підтримувати оптимальний рівень в басейнах Дніпра та Дністра в умовах маловодності

05-02-2020
Днями відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на лютий поточного року. Незначна кількість атмосферних опадів восени та майже повна відсутність снігу взимку – чинники, які безпосередньо впливають на водність річок та вологість ґрунту. Погодні умови внесли корективи у сезонне регулювання річкового стоку Дніпра та Дністра – головних водних артерій країни, які забезпечують усі сфери життя і господарської діяльності людини та є природною основою економічного розвитку держави.

Ми поговорили з головним інженером Укргідроенерго Вадимом Рассовським про те, як гідроенергетики працюватимуть в умовах даної гідрологічної ситуації та якими будуть особливості протипаводкової кампанії 2020 р.  

- Вадиме Леонідовичу, який прогноз водності в басейнах Дніпра та Дністра, виходячи з гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки у лютому 2020 року?

- Варто зазначити, що за температурним режимом та кількістю опадів зима 2020 року дуже схожа на зиму 2006 року. Але у 2006 році була дощова осінь, що істотно вплинуло на кількість води в річках. Восени ж 2019 року у нас була невелика кількість атмосферних опадів. Як наслідок маємо невеликі показники водності в басейнах Дніпра та Дністра.

Скажімо, у  січні у басейнах річок, що визначають приплив до Київського та Канівського водосховищ, утримувалася аномально тепла погода. Більшу частину місяця ми спостерігали недобір опадів. Лише в останні дні місяця ситуація дещо змінилася - випало від 10 до 50 мм опадів у вигляді мокрого снігу та дощу. Загалом сума опадів за січень в середньому по басейну Дніпра до Києва становила 30 мм, а це, в свою чергу, 79% норми. Середній приплив води до Київського водосховища за січень склав 568 м3/с, а це 79% норми та 54% забезпеченості. До Канівського - 154 м3/с, що, в свою чергу, становить 84% норми та 50% забезпеченості.

Маловоддя утримується й по бічному припливу води до Кременчуцького водосховища. Об’єм припливу за січень там становив 32,4 млн.м3, а це лише 22% січневої норми. Також ми маємо лише 67% норми припливу води до Кам’янського водосховища та 39% до Дніпровського.

Схожа ситуація спостерігається і в басейні Дністра. Теплий січень та дефіцит опадів призвели до того, що середньомісячний приплив води до Дністровського водосховища становив 117 м3/с. Це 70 % місячної норми та 60 % забезпеченості.

Щодо прогнозів, наданих гідрометеорологами на засіданні Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровського водосховищ, то у першій половині лютого очікується водність Дніпра біля Києва 83% від норми, а Дністра – 53% від норми.

- Як ця ситуація вплине на роботу компанії?

- Зменшення притоків води до водосховищ, де розташовані наші гідроелектростанції, звичайно відіб’ється на роботі гідроенергетичної галузі. Очевидно, що ми виробимо менше електроенергії, а, це, в свою чергу, вплине на фінансові показники компанії.

- У зв’язку з даною гідрологічною ситуацією яких заходів буде вжито задля забезпечення встановлених рівнів у водосховищах Дніпровського та Дністровського каскаду?

-  Ми опинилися в ситуації, яка від нас не залежить, втім Укргідроенерго вживатиме усіх заходів, аби підтримувати оптимальний рівень в басейнах Дніпра та Дністра для того, щоб Об’єднана енергосистема України не залишилась у зимовий період без мобільного та аварійного резерву потужності. На станціях компанії вже розроблені заходи щодо ефективного розподілу ресурсів для неухильного забезпечення встановлених рівнів води у водосховищах.

Зважаючи на те, що в басейні Дніпра складаються несприятливі умови для формування весняного стоку через відсутність снігонакопичення, відсутність промерзання недостатньо зволоженого ґрунту та низку інших причин, ми  призупинимо спрацювання дніпровського каскаду водосховищ і розпочнемо його поступове наповнення. Це дасть змогу стабільно та безперебійно забезпечувати водою населення та промислових водокористувачів.  

У разі  зміни обсягів стоку Дніпра оперативно узгоджуватиметься відповідне коригування режимів роботи каскаду дніпровських водосховищ.

Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, ми здійснюватимемо рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100 м3/с.

- Як Укргідроенерго готується до весняних паводків? Розкажіть про основні заходи з підготовки гідротехнічних споруд компанії до пропуску водного стоку навесні.

- Зважаючи на кліматичну та гідрологічну ситуації, цьогоріч ми не очікуємо значного притоку. Він, очевидно, буде нижчим за середньостатистичні. Втім ми щороку ретельно готуємося до сезону водопілля.

З метою забезпечення своєчасної та надійної підготовки обладнання й гідротехнічних споруд до весняного водопілля на кожній станції, яка входить до складу Укргідроенерго, створені відповідні комісії, до складу яких, окрім керівництва філії та начальників підрозділів, входять і представники Держінспекції з експлуатації електричних станцій та мереж. Вони перевіряють готовність гідротехнічних споруд, основного та допоміжного обладнання ГЕС і ГАЕС до пропуску паводку.

Особлива увага звертається на підйомні механізми, затвори і сміттєзатримуючі решітки. Оглядаються гідротехнічні споруди по напірному фронту, обстежуються дамби і дренажні канали.

На кожній станції на період водопілля формуються аварійно-ремонтні бригади та визначається графік чергування інженерно-технічного персоналу. Значну увагу оперативний персонал приділяє дотриманню режимів роботи ГЕС і водосховищ, які встановлює Міжвідомча комісія. На період проходження повені забезпечується систематична перевірка рівнів нижнього та верхнього б’єфів не рідше одного разу на тиждень.

Окрім того, на станціях компанії регулярно проводяться спеціальні об’єктові тренування, основна мета яких -  перевірити готовність позаштатних аварійних формувань та оперативної служби філій до дій в умовах виведення з ладу обладнання у період водопілля.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: