Все буде Україна!

Вадим Медьєши: «Великі зусилля ми спрямували на захист нашого обладнання»

Вадим Медьєши: «Великі зусилля ми спрямували на захист нашого обладнання»

18-12-2023
Медьєши
Розпочинаємо підбивати підсумки нелегкого, але дуже насиченого 2023 року.
Про те, яким він був для Середньодніпровської ГЕС - у інтерв’ю з директором філії Вадимом Медьєши.

- Вадим Іштванович, добігає кінця дуже складний рік. Розкажіть, яким він був для станції?

- Так, рік був дійсно непростим. Ще взимку у нас розпочався нетиповий паводок, який перейшов в  потужне тривале весняне водопілля. Перші півроку ми, та загалом всі ГЕС компанії, працювали з великим навантаженням на обладнання. Головним пріоритетом тоді було мінімізувати наслідки підтоплень населених пунктів вздовж Дніпра, тому нам, навіть, довелося здійснювати контрольовані скиди води через затвори водозливної греблі, що трапляється вкрай рідко.

 - Минулого року ми вперше зіткнулись з поняттям «блекаут». Яка роль станції та компанії Укргідроенерго  під час таких нештатних ситуацій?

- Гідроенергетика є надійним регулятором для енергосистеми і, дійсно, відіграє важливу роль під час блекаутів. Саме наша генерація забезпечує надійне функціонування енергосистеми під час нештатних ситуацій в енергосистемі. Ми спроможні дуже швидко, я маю на увазі всі ГЕС та ГАЕС компанії, за командою диспетчера завантажитись на повну потужність. Саме тому ми і вважаємося мобільним аварійним резервом  ОЕС України.

- Цьогоріч підготовка до осінньо-зимового періоду розпочалася ще коли попередній не закінчився. Як ваше підприємство готувалося?

- Авжеж ми готувалися і не зупиняли свою роботу з балансування та енергопостачання. Але для  підготовки до ОЗП в цьому році ми мали дуже небагато часу. Тривале потужне водопілля, забезпечення стабільності енергосистеми, часті повітряні тривоги - все це внесло свої корективи у нашу роботу. Тому влітку та на початку осені працювали більш посилено, бо треба було вкластися в терміни ремонту. Великі зусилля ми спрямували на  захист нашого обладнання. Де було можливо, створили його запас, щоб можна було якнайшвидше відновити роботу станції у разі потреби. Тож, попри все, ми виконали заплановане.

 - Нині вся країна обʼєдналась в одному прагненні - якомога швидше вигнати ворога з нашої землі. Як гідроенергетики Середньодніпровської ГЕС допомагають ЗСУ?

- Авжеж, протягом двадцяти двох місяців повномасштабного вторгнення ми підтримуємо наших захисників. Допомагаємо, як від філії, так і увесь колектив станції збирає кошти, купує, передає, надсилає допомогу безпосередньо хлопцям на передову, або передає волонтерам міста, які організовують збори.

Піклуємося та допомагаємо і нашим співробітникам, які стали на захист Батьківщини. Кожного місяця вони отримують матеріальну допомогу від компанії. Наша жіноча частина колективу виготовляє окопні свічки. Слід додати, що десятки працівників станції є постійними донорами крові. З початку війни на потреби ЗСУ вони здали понад 70 літрів крові та її компонентів. Тож допомагали й будемо допомагати. Це наш обов’язок перед захисниками.

- Чи зберегли соціальні програми в компанії під час війни?

- З цим нам дійсно пощастило. У нас залишився ряд соціальних програм, серед яких і  медичне страхування. І, як показала практика, в умовах війни, це дуже важливий аспект підтримки співробітників. Також ми продовжуємо підтримувати наших пенсіонерів-гідроенергетиків. Раз у квартал вони  отримують невелику матеріальну допомогу. На свята під профспілкового комітету - продуктові набори. Впроваджується програма з питань гендерної рівності, яка має на меті інтеграцію ветеранів війни, жінок та осіб з інвалідністю в робочі процеси у галузі гідроенергетики.

Попри всі складнощі ми працюємо і виконуємо всі взяті на себе зобов’язання. Ми продовжуємо виконувати роботи спрямовані на подовження експлуатації та модернізацію обладнання. У нас є стратегія,  і ми її реалізуємо.

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Фотогалерея

Поділитися: