Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Альбін Ґавдзінський

Видатні імена української гідроенергетики: Альбін Ґавдзінський

04-07-2019
Альбін Ґавдзінський - літописець будівництва Каховської ГЕС

3 липня, напередодні дня народження відомого українського художника Альбіна Ґавдзінського,  у картинній галереї міста Нова Каховка розпочала свою роботу виставка «Життя як вода». В експозиції представлені твори із фондів картинної галереї, що відносяться до Державного Фонду України. Ми також не можемо не розповісти про його творчість, так як вона тісно пов’язана з будівництвом Каховської ГЕС.

Альбін Станіславович Ґавдзінський (4 липня 1923 р. - 12 травня 2014 р.) - народний художник України, пейзажист, майстер жанрового живопису і портрета. Народився і прожив більшу частину життя в Одесі і Одеській області, але частку життя присвятив Каховській ГЕС і місту Нова Каховка. Саме тут він відкривався як  митець.   

Альбін Станіславович у інтерв’ю 2007 року згадував:

«Я поїхав на будівництво Каховської ГЕС — у село Ключове Херсонської області (це вже потім воно стало Новою Каховкою). Там я був від закладки першого каменю до пуску останнього агрегату — впродовж шести років.

Я був абсолютно вільним художником, щоб не впустити нитку подій і зафіксувати приголомшливі моменти: роботу земснарядів, каравани самоскидів, феєрверк зварювальних робіт... Уражав масштаб будівництва, на очах творилася історія. Я взяв на себе роль художнього літописця, хоча ніким не був уповноважений і відряджений. Бувало, що спонукуваний ентузіазмом я допомагав дівчатам розвантажувати подрібнений граніт...»

У 1951 році він дебютував на всесоюзній виставці з картиною «Початок великого будівництва». Ця виставка експонувалася в Третьяковській галереї, це надихнуло художника і ствердило в правильності обраного шляху. У 1954 році Ґавдзінського прийняли в Спілку художників СРСР. З 1976 року він заслужений художник УРСР, а з 2003 — народний художник України.

Зі спогадів Альбіна Станіславовича :

«У 1960 році я підніс у дарунок місту Нова Каховка 237 робіт, написаних безпосередньо на будівництві ГЕС. Спочатку виставка була розгорнута в Одесі в Музеї західного мистецтва на Пушкінській, на її відкриття приїхав мер міста, журналісти, кінооператори, був величезний ажіотаж. Потім виставка переїхала в Нову Каховку. У 1961 році я був обраний почесним громадянином Нової Каховки, мені присвоїли звання почесного будівельника Каховської гідроелектростанції.
             
Признаюся, багато хто дивувався: І навіщо він мотається в Каховку, адже це так неймовірно важко? А я туди рвався за покликом серця, абсолютно не сподіваючись ніяких “дивідендів”, крім злигоднів і труднощів. Зрозуміло, що я аж ніяк не міг передбачити, що згодом уряд дасть згоду на відкриття картинної галереї в Новій Каховці, а у 2003 році надасть їй моє ім'я (в той рік я подарував місту ще 27 картин)».

Сьогодні картинна галерея Нової Каховки  з гордістю і шаною носить його чудове ім’я. Зараз в колекції галереї налічується майже триста творів Великого митця, які складають її основу. Роботи  Ґавдзінського зберігаються в музеях Києва, Одеси, Москви, Миколаєва, Херсона, в приватних колекціях багатьох країн світу.

Ось,  здавалося б, що романтичного та надихаючого могло бути на будівництві ГЕС? - А завдяки таким постатям як Альбін Ґавдзінський, який зміг відобразити на полотні етапи великого будівництва, ми, нащадки, маємо у спадок витвори мистецтва, які є невід’ємною частиною історії міста і ГЕС.

Виставка триватиме до початку вересня і у кожного мешканця і гостя міста Нова Каховка є можливість доторкнутися до історії через мистецтво.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: