Все буде Україна!

Міжнародна комісія з великих гребель проінспектувала ДніпроГЕС

Міжнародна комісія з великих гребель проінспектувала ДніпроГЕС

05-07-2019
2 липня до Укргідроенерго з робочим візитом завітала Міжнародна комісія з великих гребель ICOLD. У перший день роботи представники комісії на чолі із генеральним секретарем ICOLD Мішелем де Віво зустрілися з генеральним директором Укргідроенерго Ігорем Сиротою.

Метою зустрічі стало обговорення безпечної експлуатації українських гребель, їхньої ефективності, економічності та екологічної стійкості.

 «Ми з великим задоволенням запросили представників компанії ICOLD, щоб вони могли поділитися досвідом, враховуючи, що ДніпроГЕС, наша найстаріша станція, наближається до сторічного ювілею,  і ми повинні вже сьогодні думати, які заходи нам слід робити для того, щоб в подальшому безпечно експлуатувати цю станцію. Після спільної співпраці ми побачимо, на скільки зможемо збільшити термін експлуатації. Та  робота, яка буде проведена разом з компанією ICOLD, надасть можливість розробити регламентні документи - і юридичні, і технічні, для того, щоб у подальшому можна було продовжувати термін експлуатації не тільки ДніпроГЕСу, але й усіх наших станцій», - зауважив під час зустрічі Ігор Сирота.

Під час зустрічі фахівці Укргідроенерго ставили чимало питань представникам ICOLD, зокрема гідроенергетики цікавилися які найчастіші причини аварій на греблях фіксують за останні роки, які  місця на греблях вважаються найвразливішими, яка існує статистика щодо небезпек після введення у промислову експлуатацію гребель. Фахівці міжнародної комісії відповіли на усі питання.

У ході обговорень представники ICOLD запросили до участі українських фахівців у роботі форумів, конференцій, створення методичних посібників для використання висококваліфікованого досвіду українців у світовій практиці.

Наприкінці зустрічі Мішель де Віво відзначив, що протягом трьох днів в Україні фахівці планують більш детально ознайомитися із найстаршою гідроелектростанцією України.

«Питання надійності та безпеки – воно було, є, і, з плином часу, завжди буде лише наростати. Я радий, що ми нарешті зустрілись. Ми затвердили договір між Укргідроенерго та Укргідропроектом на проведення спеціальних досліджень  на нашій найстарішій та найбільш відомій станції – ДніпроГЕСі. Це видатна станція у світі. Ми їдемо туди, аби зробити важливу справу – дослідження усіх сторін експлуатації споруд з точки зору їх подальшої надійної роботи  на благо Батьківщини», - зауважив наприкінці голова Науково-технічної ради Укргідроенерго Семен Поташник.

3 липня Міжнародна комісія з великих гребель разом із фахівцями Укргідроенерго завітали на ДніпроГЕС. Іноземні фахівці ознайомилися з роботою найстарішої вітчизняної станції та проінспектували стан її основних гідротехнічних споруд.

«Ми відвідали ДніпроГЕС та були приємно вражені. Ми відзначили для себе високий рівень компетентності інженерного персоналу станції та високий рівень організації робіт з обслуговування обладнання. Поважний вік ДніпроГЕСу – не вирок, якщо правильно контролювати стан гідротехнічних споруд. Франція має багатий досвід експлуатації гідроспоруд, вік яких перевищив сто років. І мушу сказати, що на цьому віковому рубежі їх життя не закінчується.   Найперша наша порада – здійснювати їхній постійний моніторинг та аналізувати отримані дані. Окрім того, необхідно здійснити загальну всеохоплюючу оцінку безпеки станції – провести оцінку стану дамби та відповідної інфраструктури, обладнання, оцінку витрат води та стан водозливів. Чим може допомогти наша організація Укргідроенерго? По-перше, ICOLD може поділитися своїми рекомендаціями та документами, щодо експлуатації, техобслуговування та реконструкції старіючих гідротехнічних споруд. По-друге, в рамках нашої подальшої співпраці, ми можемо організувати навчання українських фахівців щодо обслуговування обладнання. Окрім того, ми можемо забезпечити підтримку найкращих у світі фахівців галузі в питаннях експлуатації гідроспоруд поважного віку», - зазначив Мішель де Віво.

В свою чергу, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота подякував експертам ICOLD за візит та висловив впевненість, що співпраця організацій буде плідною. Як наслідок, сторони домовились у найближчому майбутньому підписати Меморандум про взаємопорозуміння, який стане точкою відліку тісних професійних стосунків українських та закордонних гідроенергетиків.

Довідка:

Міжнародна комісія з великих гребель ICOLD – організація створена у 1928 році, яка об’єднує близько 15 тисяч фахівців з 100 країн світу. Основною місією ICOLD є забезпечення безпечної експлуатації гребель. Комісія здійснює свою діяльність у питанні збору, аналізу інформації, встановленні стандартів і керівних принципів задля гарантування безпечного будівництва та експлуатації гребель, їхньої ефективності , економічності, екологічної стійкості  і соціальної справедливості. Одним із напрямів роботи є залучення фахівців із різних галузей до цілеспрямованої роботи забезпечення безпеки гребель. Крім того, комісія закликає державні структури та фінансові установи, пов’язані у роботі з регулюванням інфраструктури гребель до взяття подібних зобов’язань та поширення важливих рекомендацій з безпеки відповідних органів та служб.  Гаслом комісії є «Кращі греблі для кращого світу».

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: