Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Ігор Жук

Видатні імена української гідроенергетики: Ігор Жук

10-12-2019
Ми продовжуємо цикл матеріалів, присвячених яскравим постатям Укргідроенерго. Сьогодні у фокусі – кандидат технічних наук, начальник цеху технологічної автоматики, захистів та зв’язку філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС», Ігор Жук. Людина, що не тільки стала активним учасником розбудови однієї з майбутніх найбільших ГАЕС Європи, а також досягла неабияких інтелектуальних вершин як науковець.

Після успішного навчання у Вінницькому національному технічному університеті на факультеті «Електричні станції, мережі і системи» (який Ігор Жук закінчив із червоним дипломом) за пропозицією своїх викладачів взявся до наукової праці, удосконалюючи знання і набуті навички спочатку в магістратурі, а згодом – в аспірантурі. Так, упродовж 2010–2014 рр. Жук напружено працював, писав наукові статті, друкувався у фахових виданнях, брав активну участь у всеукраїнських конкурсах та міжнародних наукових конференціях.

«Методи та засоби контролю ізоляції відносно «землі» мереж оперативного постійного струму гідроелектростанцій» – ось таку назву має автореферат (як, власне, і сама дисертація) на здобуття наукового ступеню кандидата технічних наук Ігоря Жука. Роботу легко можна знайти в електронному каталозі Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника.

І досі з помітним хвилюванням згадує він справжній мандраж напередодні чотиригодинного захисту дисертації на 200 сторінок у вересні 2014 р. Як результат кропіткої й самовідданої праці – одностайне «за» представників вченої ради.

Потяг до техніки і жагу до науки Ігор здобув від батька, який також є енергетиком. Анатолій Жук – головний інженер Дністровської ГАЕС. Але й дід Ігоря – Павло Жук – був винахідником за натурою. В Ломачинцях, що на Дністрі, односельчани досі пам’ятають невеликий тракторець «Буковинець», якого Павло Федорович виготовив за два роки, виступивши конструктором, інженером, слюсарем, випробувачем… Павло Жук мав посвідчення на більш ніж 200 рацпропозицій та три авторських свідоцтва на винаходи.

Варто зазначити, що з 300 науковців, котрі у 2014 захищали дисертації при Вінницькому національному технічному університеті, лише 20 представили власне ноу-хау – пристрій. Серед них був Ігор Жук, про що свідчить патент України. Наразі його творіння проходить удосконалення у Вінницькому НТУ, і, можливо, скоро стане в нагоді фахівцям Дністровської ГАЕС під час обслуговування обладнання.

Першим місцем роботи Ігоря Жука стала ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС», де молодий фахівець проходив практику, а потім розпочав свій трудовий шлях на посаді електрика. В грудні 2008 року Жук почав працювати в електроцеху Дністровської ГАЕС. Разом з усіма радів пускам трьох гідроагрегатів, а зараз завзято бере участь у будівництві 4-го агрегату. Власне професійне зростання вбачає саме у роботі на підприємстві, бо він – справжній практик-енергетик. Але від планів на докторську дисертацію не відмовляється.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: