Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Віра Максименко

Видатні імена української гідроенергетики: Віра Максименко

26-12-2019
Ми продовжуємо серію публікацій про видатних фахівців, котрі своєю щоденною наполегливою працею приносять комфорт й затишок у кожен дім та творять історію української гідроенергетики. Сьогодні наша розповідь - про інженера Кременчуцької ГЕС Віру Максименко, яка майже все своє життя присвятила служінню галузі.

Віра Микитівна Максименко народилася у м. Козельщина, що на Полтавщині 15 жовтня 1951 року.

У 1968 році жінка вирішила пов’язати своє життя з енергетикою, вступивши до Харківського політехнічного інституту. У 1974-му закінчила у ньому навчання, отримавши спеціальність «Автоматизація виробництва та розподіл електроенергії».

З 1976 року Віра Микитівна розпочала роботу в групі релейного захисту цеху комп’ютерних технології та релейного захисту Кременчуцької ГЕС, де з 1988 року і дотепер працює інженером.

Робота тендітної жінки-гідроенергетика пов’язана з контролем, проведенням робочих перевірок пристроїв релейного захисту та автоматики у повній відповідності з існуючими правилами й державними регламентами.

За всі ці роки Кременчуцька ГЕС безаварійно виконувала покладені на неї зобов’язання, забезпечуючи покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності мережі, мобільний аварійний резерв у об’єднаній енергетичній системі України.

За участю Віри Микитівни замінені на сучасні прийомо-передавачі високочастотних захистів ЛЕП 150/330 кВ., розроблені і впроваджені прості й надійні схеми автоматики синхронізації і ввімкнення вимикачів, що дозволило уникнути неполадок і пошкодження обладнання, відмінити додаткові перевірки в період між регламентними.

Вміння інженера проаналізувати, знайти логічні пояснення дії релейного захисту і автоматики, а також комутаційного силового обладнання при складних, іноді масових відключеннях під час порушень роботи енергосистеми, дозволило зробити вірні висновки.

Під час проведення реконструкції Віра Микитівна особисто розробляла програми перевірки  і випробувань по введенню в роботу нового обладнання. При цьому було багато цікавих, конструктивних пропозицій таких, як оригінальна програма заміни трансформаторів струму 150 і 330 кВ, яка дала можливість значно спростити і зменшити об’єм перевірок вірності їх відключення з однозначним підвищенням надійності отримання результатів. Методика, закладена в цю програму підтримана Дніпровською енергосистемою і рекомендована для подальшого використання. Перевірки, випробування і введення обладнання в роботу за  розробленими програмами виконувалися під її безпосереднім керівництвом.

Також Вірою Микитівною було розроблено і запропоновано ряд схемних рішень при введенні в роботу трансформатора №1 і виконано аналіз та коригування усього проєкту із заміни трансформатора, а також прив’язок до системи керування.

Упродовж багатьох років Віра Микитівна допомогає молодим колегам та передає їм свій багатий досвід.

Прес-служба Укргідроенерго 

Поділитися: