Все буде Україна!

Дністровська ГАЕС: важливі кроки та здобутки у 2019 році

Дністровська ГАЕС: важливі кроки та здобутки у 2019 році

26-12-2019
У Чернівецькій області продовжується будівництво найамбітнішого проєкту сучасної України – Дністровської ГАЕС. Станція складатиметься з семи гідроагрегатів і стане шостою у світі за встановленою потужністю.

На сьогодні повністю готова і функціонує перша черга ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів, ведеться будівництво другої черги. Унікальність станції в тому, що вона працює в режимі «насос-турбіна» та дозволяє використовувати акумульовану в нічний час енергію для виробництва електроенергії під час пікових навантажень на мережу.

Диво України

Цьогоріч український портал «Вокруг света» визначив п’ятірку найкращих об’єктів індустріального туризму в Україні. Серед найпривабливіших місць для дослідження туристами будівель та інженерних споруд – Дністровська гідроакумулююча електростанція.

А подивитися і справді є на що: верхня водойма, загальним корисним об’ємом 38,8 млн куб. м води площею 260 гектарів, вже готова до роботи всіх запроектованих 7 гідроагрегатів. Тому прийнято технічне рішення про встановлення на водоприймачі верхньої водойми швидкодіючих затворів. Для забезпечення нормального підпірного рівня нижнього буферного водосховища необхідно виконати низку земельних робіт на захисних спорудах лівого берега і врегулювати із сусідньою Молдовою виконання робіт на правому березі.

Будівництво триваєДністровська ГАЕС

Сьогодні на станцію вже доставлено 100% обладнання четвертого енергоблоку. Згідно з відповідним планом, упродовж цього року зусиллями команди професіоналів Дністровської ГАЕС у шахті гідроагрегату № 4 було здійснено монтаж конусу відсмоктувальної труби, статора турбіни, спіральної камери, усіх закладних трубопроводів, робочого колеса, щита кільцевого затвору та кришки турбіни; облицювання шахти насос-турбіни. Також виконано укрупнене збирання та підготовлено до монтажу вал турбіни, опори підпятника і регулюючого кільця. А на монтажному майданчику завершується збирання ротора і статора генератора гідроагрегату № 4.

Крім того, на Дністровську ГАЕС доставлено унікальний головний блочний трансформатор енергоблоку № 4 потужністю 430 МВт∙А, загальною вагою 329,5 т, виробником якого є українське підприємство ПрАТ «Запоріжтрансформатор».

Зірковий колектив

На філії працює більше 400 професіоналів – високофахових спеціалістів, захоплених своєю справою. Тут є і молодь, що лише починає свій трудовий шлях, і досвідчені фахівці, що тримають на собі роботу станції, і ветерани галузі, на яких рівняється молодь. Усі вони спільно створюють історію Дністровської ГАЕС. Для соціальної підтримки пенсіонерів, що тут працювали, створено громадське об’єднання ветеранів праці енергетики.

На станції працює троє власників відзнаки Президента України, двоє Заслужених енергетиків України, Заслужений будівельник України, Заслужений енергетик СНД. П’ятеро фахівців мають нагороди Верховної Ради України, троє – Кабінету Міністрів України. Цікаво, що на Дністровській ГАЕС працює троє науковців: кандидат технічних наук, кандидат економічних наук і доктор філософії, а також кандидат хімічних наук.

З метою втілення Стратегії корпоративної соціальної відповідальності, для підвищення ефективності роботи колективу і створення належного публічного іміджу Укргідроенерго, фахівці філії беруть учать у різнопланових тренінгах та семінарах, що проводяться в апараті управління та на Дністровській ГАЕС.

Соціальна сфераДністровська ГАЕС

Завдяки цілеспрямованій політиці Укргідроенерго щодо дольової участі у фінансуванні об’єктів соціальної сфери м. Новодністровськ та Сокирянського району, у 2019 році введено в експлуатацію такі об’єкти:

  • лікарня у м. Сокиряни;
  • газифікація Сокирянського району;
  • реконструкція пожежного депо у м. Новодністровськ;
  • свердловини Сокирянського району (с. Братанівка);
  • газова котельня у м. Новодністровськ (спорткомплекс);
  • реконструкція дахів, електроживлення, водопостачання та водовідведення, ліфтів житлового фонду та бюджетних установ м. Новодністровськ.

Також триває будівництво будинку культури у м. Сокиряни, відновлення автомобільних доріг району та Новодністровська, реконструкція спорткомплексу у Новодністровську. Наразі проводиться капітальний ремонт дорожнього покриття між Сокирянами та Новодністровськом.

Окрему сторінку у житті колективу вже традиційно займає благодійність: щороку працівники під егідою профспілкового комітету долучаються до Всеукраїнської акції «Милосердя» для підтримки дітей і людей з інвалідністю – жителів прилеглих сіл і м. Новодністровськ. Енергетики також беруть участь у благодійній акції до Дня Святого Миколая для дітей-сиріт Сокирянського району.

До Дністровської ГАЕС прикута увага всієї держави та світової енергетичної спільноти і, безумовно, пересічних мешканців, незважаючи на вік, посади чи професійне спрямування. За 2019 рік на екскурсіях станцією побувало 1280 екскурсантів, що вражалися, захоплювалися і дивувалися унікальності ГАЕС, що стане найбільшою в Європі.

Працівники філії, окрім основної професійної діяльності, активно долучаються до всіх спортивно-масових заходів міста Новодністровськ та села Василівка. На початку грудня команда Дністровської ГАЕС посіла ІІІ місце у кубку з футзалу пам’яті легендарного спортсмена і тренера багатьох поколінь міста – Володимира Мигаленюка. Також традиційно у грудні, гуртуючись з нагоди професійного свята – Дня енергетика, фахівці беруть участь у Спартакіаді підрозділів підприємства.

Упродовж 2019 року працівники Дністровської ГАЕС активно долучалися до традиційних фестивалів творчих робіт родин енергетиків, запроваджених Укргідроенерго: на виставці «Весняний сонцесвіт» було представлено близько 100 робіт, а до «Генеруємо енергію майбутнього» долучилися 30 креативних працівників та членів їхніх родин.Дністровська ГАЕС

Турбота про працівників та їхнє здоров’я – першочергове завдання профспілкового комітету. Завдяки його підтримці протягом 2019 року 50 працівників оздоровились у санаторіях України, а більше 70 – відпочили на морі разом зі своїми дітьми.

Крім того, завдяки підтримці компанії та сприяння профспілки, вже більше 300 працівників філії долучились до програми страхування і тепер мають змогу підтримувати на належному рівні своє здоров’я та вчасно запобігати хворобам. Цьогоріч згідно з Програмою добровільного медичного страхування, більше 100 енергетиків були вакциновані від грипу.

Погляд в майбутнє

Наразі ведуться роботи згідно із затвердженим проектом ІІ черги у складі гідроагрегату № 4. Закуплено основне обладнання: турбіну, генератор, комірки розподільчого пристрою 330 кВ. Ведуться будівельні роботи. Початок пускових операцій по гідроагрегату № 4 заплановано на 2020 рік. Колектив Дністровської ГАЕС успішно завершив заплановане на 2019 рік та спрямовує усі свої зусилля на новий 2020 рік.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: