Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Лущенко

Видатні імена української гідроенергетики: Володимир Лущенко

03-01-2020
Ми продовжуємо серію публікацій про видатних людей гідроенергетики, завдяки наполегливій та відданій праці яких у наших домівках з’являються тепло та затишок. Сьогодні ми розповімо про Володимира Григоровича Лущенка, який 40 років свого життя присвятив служінню гідроенергетиці на Дніпровській ГЕС.

Володимир Григорович народився 12 лютого 1945 року у селі Баранівка Глухівського району Сумської області. Протягом всього дитинства та юності в післявоєнні роки пізнав ціну добра та справжніх людських якостей.

У школі Володимир вчився старанно. Жага до знань та наполегливість привели його до Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту, який він закінчив у 1974 році.

Відразу після закінчення навчання в інституті Володимир Лущенко розпочав свою трудову діяльність на Дніпровській ГЕС, на посаді інженера ремонтного цеху, а на початку 1989 року він став вже начальником машинного цеху.

Восени 1980 року молодого фахівця було направлено у закордонне відрядження до Сирії на будівництво Євфратського гідровузла, де він пробув майже 4 роки.

Володимир Григорович брав активну участь в усіх стадіях розробки проєкту реконструкцій гідроагрегатів Дніпровської ГЕС-1 – від рецензування технічного проєкту, контролю за виготовленням обладнання до вводу його у експлуатацію. Під його безпосереднім керівництвом проведено реконструкцію гідроагрегатів, монтаж та налагодження вітчизняного й іноземного устаткування. Реконструкція шести гідроагрегатів із заміною коліс за його участі дала змогу підвищити потужність гідроелектростанції на 40 МВт, що забезпечило додатковий виробіток електроенергії до 100 кВт год в рік.

За час трудової діяльності надав ряд цінних раціоналізаторських пропозицій по модернізації обладнання імпортного та вітчизняного виробництва, спрямованих на забезпечення надійної та безаварійної роботи гідроагрегатів.

За особисті та професійні якості гідроенергетик мав у колективі повагу та довіру. Про нього говорять, як про чесну, порядну і скромну людину. А сам фахівець із теплом в очах згадує, що творчий підхід до щоденної роботи та гумор допомогли йому щодня отримувати задоволення від праці.

Увесь свій досвід роботи, знання й уміння Володимир Григорович передавав молодим співробітникам За період роботи ним підготовлено більше 20 кваліфікованих фахівців, які працюють на гідроелектростанції.

За вагомі трудові здобутки Володимиру Лущенку присвоєно Почесне звання «Заслужений енергетик України», а у 2012 році – нагороджено орденом «За заслуги» III ступеня. Крім того, він неодноразово заохочувався Укргідроенерго та філією Дніпровська ГЕС, нагороджений Почесною грамотою Запорізької обласної державної адміністрації.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: