Все буде Україна!

Вітрова енергетика: Німеччина підсумовує перші результати

Вітрова енергетика: Німеччина підсумовує перші результати

09-07-2018
Розвиток відновлюваної енергетики є одним із пріоритетних напрямів в європейських країнах, який дозволяє зменшити споживання традиційних викопних видів палива та посилює енергетичну безпеку держави, а також сприяє поліпшенню екологічної ситуації в світі. Однак наслідки активного впровадження альтернативних джерел енергетики наразі передбачити складно. У статті Даніеля Ветцеля «Зелена електроенергія задарма», опублікованій у газеті «Die Welt Kompakt» 19 червня 2018 року, проаналізовано вплив вітрових потужностей на енергосистему Німеччини та описані наслідки для мережі та суспільства. Пропонуємо переклад оригінальної статті з німецької мови.

 «Зелена електроенергія задарма»

Реформа енергетики (в Німеччині - ред.) перевантажує електромережу. Аварійні маневри обійшлися споживачам минулого року у 1,4 мільярди євро, - Die Welt kompakt.

Минулого року споживачам довелося заплатити рекордну суму для того, щоб в умовах енергореформи стабілізувати енергосистему.

Виходячи з річного балансу мережевого агентства у 2017 році споживачі заплатили 1,4 млрд євро за заходи з попередження надзвичайних ситуацій в електромережі. Цей показник побив рекорд 2015 року, що складав 1,1 млрд євро.

Заходи були «неминучими для запобігання критичних ситуацій в електромережі» - йдеться в останньому звіті наглядового відомства в м. Бонн. В той же час виникла необхідність відключення «зелених» виробників електроенергії, а також «офшорних» вітряних парків, оскільки лінії були неспроможні подавати зелену електроенергію в мережу.

Чергове підвищення витрат було досить несподіваним: останнім часом говорять про те, що завершення будівництва великої лінії електропередач між Тюрінгією та Баварією дозволить здійснити передачу більшої частини електроенергії з вітру. На сьогодні з'ясовано, що навіть завершення довгоочікуваного Тюрінгського енергомосту полегшить ситуацію мережі лише регіонально, але загалом її покращити не зможе.

Найважливішою причиною дорогих втручань мережевих операторів є відсутність ліній між північною і південною Німеччиною. Під час великої подачі потужностей вітру, на півночі електричний струм призводить до небезпечного перевантаження ліній. У такому випадку мережеві оператори зазвичай віддають розпорядження про запуск недовантажених або зовсім резервних електростанцій для того, щоб знизити потік між північчю і півднем. В окремих випадках додатково відключаються станції або вітряні генератори на півночі.

Кінцеві споживачі в рахунках на електроенергію, через статтю «мережевий збір» (з нім. "Netzentgelt"), несуть витрати на втручання в роботу (з англ."redispatch", дослівно переадресація, перенаправлення) так званих платних станцій, а також на компенсацію відключеним виробникам електроенергії. У зв'язку з перевантаженнями електромережі здійснення таких заходів  у 2017 році було необхідно протягом 353 днів.

Згідно з електроенергетичним аналізом федерального об'єднання підприємств енерго- та водопостачання (BDEW), в середньому кожне господарство за кВт*год виплачує близько 6,96 центів на мережевий збір. Таким чином ця сума стала вищою за попередній показник витрат, а саме відрахування за відновлювану енергію, якими власне і субсидується виробництво «зеленої» електроенергії.

Воно становить додатково 6,79 центів за кВт*год. Загалом податки і державні відрахування вже складають 54,2 % від вартості електроенергії господарства, яке в середньому становить 29,44 центів за кВт*год.

Ще у 2016 році витрати на заходи з попередження надзвичайних ситуацій в електромережі знизилися до 880 мільйонів євро. Причиною тому став надзвичайно маловітряний рік. У звіті мережевого агентства Німеччини йдеться про те, що в першому кварталі 2017 року причиною «сильного перевантаження електромережі», перш за все, стали нехарактерні ситуації з потоками і надзвичайно холодна погода в Європі.

Тому протягом усього року на півночі було відключено 10200 ГВт*год від виробництва електроенергії. Додатково на півдні потрібно було задіяти 10238 ГВт*год ринкових та резервних потужностей лише задля стабілізації електромережі. Таким чином, сумарний обсяг всього платного регулювання (redispatch) склав 20,4 млрд кВт*год.

Якщо ж балансування стає недостатнім, то операторами мережі виводяться потужності відновлюваної енергетики та термічні. Минулого року були виведені 5518 ГВт*год або в перерахунку 5,5 млрд кВт*год відновлюваної енергетики - це істотне збільшення в порівнянні з 3,7 млрд кВт*год у 2016 році.

У виробників відновлюваної електроенергії є право на відшкодування у випадку недостатнього виробітку з міркувань стабільності електромережі, сума якого минулого року склала 610 млн євро. Таким чином, споживачі заплатили на 237 млн євро більше за невироблену електроенергію, ніж у 2016 році.

«Завершення Турингського енергомосту минулого року трохи поліпшило ситуацію з витратами на регулювання», - заявив президент мережевого агентства Йохен Хоманн. У четвертому кварталі 2016 року лінія "Ремптендорф-Редвітц" була перевантажена протягом 945 годин, а в четвертому кварталі 2017 року перевантаження знизилося до 18 годин.

Для того, щоб обмежити очікуване підвищення навантаження споживачів, подальший розвиток електромережі неминучий, пояснює Хоманн: «Лише довгостроковий розвиток електромережі зможе знизити на тривалий період високі витрати на безпеку мережі та системи».

Автор: Даніель Ветцель,Die Welt kompakt від 19.06.2018.

Переклад на українську прес-служби ПрАТ «Укргідроенерго».

З оригіналом статті можете ознайомитися за посиланням .

 

Ігор Сирота, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго»:

«У світі відбуваються зміни у підходах до формування енергетичної політики держав: здійснюється перехід від застарілої моделі функціонування енергетичного сектору, в якому домінували великі виробники, викопне паливо, неефективні мережі, недосконала конкуренція на ринках природного газу, електроенергії, вугілля – до нової моделі, в якій створюється більш конкурентне середовище, вирівнюються можливості для розвитку та віддається перевага підвищенню енергоефективності й використанню енергії із відновлюваних та альтернативних джерел. 

Сьогодні ми з великою долею вірогідності можемо оцінити вплив атомної генерації, теплової і гідроенергетики. Однак досі ніхто ще не оцінив вплив і наслідки альтернативних джерел, зокрема сонця, вітру і акумулюючих батарей, оскільки ніхто не заклав у окупність утилізацію сонячних панелей та акумуючих батарей. Ми не повинні в нашій країні робити перекосів у новомодний тренд. Треба вивчати закордонний досвід і ця стаття з газети Die Welt kompakt – приклад впливу на електромережу альтернативних джерел енергетики. В ній йдеться про те, що уряд Німеччини витратив колосальну суму коштів на додаткове мережеве будівництво, відключення альтернативних джерел енергії з мережі та на відшкодування. Дивлячись на такі приклади, нам необхідно вже сьогодні вивчати досвід інших країн, які швидше почали впроваджувати альтернативні джерела, щоб бути готовим до наслідків.

Говорячи про самоокупність проектів, якщо сьогодні ми хочемо ввести додаткових 7 000 МВт, то нам потрібно сформувати нове ставлення бізнесу до будівництва альтернативних джерел.  Так, згідно з законопроектом, що сьогодні активно обговорюють у Верховній Раді України,  щодо тарифоутворення альтернативних джерел енергетики, бізнес, який хоче будувати альтернативку, має брати участь у будівництві балансуючих джерел електроенергії».

Поділитися: