Все буде Україна!

Водневі кластери: гідроенергетики долучилися до дискусії щодо шляхів розвитку водневої економіки в Україні

Водневі кластери: гідроенергетики долучилися до дискусії щодо шляхів розвитку водневої економіки в Україні

08-07-2022
Фахівці Укргідроенерго взяли участь у черговій експертній дискусії «Створення водневих кластерів - шлях до декарбонізації економіки та відновлення регіонів України», ініційованої Energy Club спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України.

Під час онлайн-зустрічі йшлося про кластеризацію водневих проєктів як ефективногого шляху до розвитку регіонів, критерії для створення водневих кластерів, а також потенційні бар’єри та шляхи їх подолання в контексті реалізації проєктів з виробництва водню.

Відкриваючи засідання голова Держенергоефективності Валерій Безус розповів про міжнародний досвід створення так званих “водневих долин” та шляхи залучення інвестицій у водневі проєкти.

“Виробництво водню — важливий фактор забезпечення високого рівня енергетичної безпеки, а тема розбудови водневої економіки на базі кластерів — як ніколи актуальна. Воднева стратегія ЄС визначає локальні кластери як “водневі долини” і розбудова таких долин має значну перспективу. Кластер — це не тільки певне об'єднання промисловців, працівників інфраструктури і потенційних споживачів, це ще й можливість залучення наукового й освітнього потенціалу . В Україні існує низка цікавих проєктів щодо розбудови водневих кластерів і, сподіваюся, у найближчому майбутньому ці проєкти будуть успішно реалізовані”, - зазначив Валерій Безус.

В свою чергу директорка Департаменту з реалізації інноваційних проєктів Укргідроенерго Марія Бішко зупинилася на використанні водних ресурсів на базі гідроелектростанції для виробництва «зеленого» водню.

“Для України водень є перспективним паливом. Будівництво потужностей з виробництва “зеленого” водню на базі діючих ГЕС — напрямок, яким ми активно займаємось. Наразі ми вивчаємо міжнародний досвід, аби в майбутньому реалізувати проєкт з електролізного виробництва водню, потужністю 1 МВт, на Дніпровській ГЕС. Актуальні питання в даному контексті — зберігання та транспортування енергоносія. Зважаючи на наявний потенціал, ці завдання можуть бути вирішені вже у найближчій перспективі, після чого Україна  може стати значним гравцем на водневому ринку Європи”, - зауважила Марія Бішко.

Нагадаємо, на сьогодні підписано Меморандум про взаєморозуміння між найбільшою гідроенергетичною компанією країни, німецькою транснаціональною компанією MAN Energy Solutions та глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій ANDRYTZ HYDRO щодо розробки та реалізації проєктів з виробництва «зеленого» водню в Україні. Підписання відповідного Меморандуму дасть старт глобальним процесам, які допоможуть у перспективі створити в нашій державі водневий хаб.

Пресслужба УГЕ

 

 

Поділитися: