Все буде Україна!

Володимир Гройсман ознайомився з будівництвом Дністровської ГАЕС

Володимир Гройсман ознайомився з будівництвом Дністровської ГАЕС

10-06-2016
Прем'єр-міністр України на чолі Урядової делегації відвідав Новодністровськ

10 червня 2016 року Дністровську ГАЕС відвідав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Голову Уряду супроводжував Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, Голова НКРЕКП Дмитро Вовк, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік, народні депутати України та генеральний директор ПАТ “Укргідроенерго” Ігор Сирота.

За участю голови Уряду та урядової делегації за командою диспетчера НЕК “Укренерго” відбувся пуск третього гідроагрегату Дністровської ГАЕС, який остаточно та успішно пройшов всі етапи пусконалагоджувальних робіт та випробувань. Гідроагрегат успішно вийшов на номінальну потужність 324 МВт із видачею потужності до об’єднаної енергомережі України.

Делегація на чолі з головою Уряду оглянула інфраструктуру об'єкту, зокрема верхню водойму, підземний комплекс та водоводи станції, комплектну розподільчу елегазову установку КРУЕ-330 кВ, машзалів першого, другого та третього гідроагрегатів. По завершенню огляду під головуванням Володимира Гройсмана відбулась нарада щодо енергетичного потенціалу Об’єднаної енергосистеми України в розширеному складі учасників за участю представників обласної та місцевої влади, проектувальних, підрядних та субпідрядних організацій, виробникітв обладнання та колективу ГАЕС. Відкриваючи нараду щодо енергетичного потенціалу Об'єднаної енергосистеми України, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив: "Завдання порядку денного сьогодні для Міненерговугілля, для Уряду, для вашого підприємства, щоби не зупинятися, а робити максимально кроки для модернізації, будівництва нових агрегатів, вирішення інших питань технологічного процесу. Хочу засвідчити, що Уряд буде підтримувати [розвиток гідроелектроенергетики]. Ми зацікавлені у тому, щоби розвивати альтернативну енергетику. Ми зацікавлені у тому, щоби Україна стала по-справжньому енергонезалежною".

Як було зазначено під час наради, питома вага гідроенергетики у балансі вироблення електроенергії в Україні становить 8,6%, і на переконання Голови Уряду цей показник може бути збільшений. "Те, що ми маємо сьогодні 8,6% питомої ваги гідроенергетики у балансі є абсолютно несправедливим. Маємо збільшувати виробництво цієї електроенергії. Те, що ми бачимо сьогодні, є стратегічний план розвитку укргідроенергетики на найближчі десять років, і цю питому вагу можливо збільшити до 15,5%", - зазначив він. За його словами, українська гідроенергетика "заслуговує всебічної підтримки з боку держави як на законодавчому рівні, так і на рівні Кабінету Міністрів України". Голова Уряду наголосив, що питання енергетичної безпеки є сьогодні питанням державної ваги, що має бути усвідомлено усіма гілками влади.

По завершенню наради, Володимир Гройсман повідомив про наміри Уряду представити десятирічну програму розвитку гідроенергетики в Україні, що дозволить майже удвічі збільшити її питому вагу у виробленні електроенергії країни. "Сьогодні на цій нараді ми прийняли таке рішення: Мінпаливенерго, "Укргідроенерго" на Уряд внесуть чітку програму у липні місяці на розвиток гідроенергетики в Україні на десять років. Це означає, що протягом десяти років будуть відкриватися нові такі агрегати, які будуть забезпечувати виробництво якісної, безпечної електроенергії для України", - заявив Прем'єр-міністр.

Володимир Гройсман зазначив, що обсяги виробленої в Україні гідроелектроенергії можуть бути збільшені майже удвічі. "Питома вага в балансі вироблення енергії в Україні гідроенергетики - 8,6%. Маємо потенціал нарощення до 15,5%. Це означає, що за 10 років ми маємо досягти цього показника. Атомна електроенергетика, гідро-, беззаперечно, буде залишатися питома вага і теплової енергії. І треба розвивати альтернативну: сонце, вода і так далі", - зауважив він. Збільшення питомої ваги гідроелектроенергії покращить структуру формування ціни на електроенергію в Україні, зазначив Володимир Гройсман. "Питома вага поки що невелика цієї енергії - 8%, трошки більше, - тому впливати на загальну ціну дуже важко. Але нарощення такої енергетики, економія, яка виникає і по газу, і по вугіллю, в перспективі змінить структуру формування ціни на електроенергію, і ця структура стане більш прийнятною", - зазначив він. Прем'єр-міністр наголосив на тому, що підключення третього гідроагрегату на Дністровській ГАЕС є вкрай важливим для забезпечення енергетичної незалежності. "Те, що ми сьогодні нарощуємо потужності гідроенергетики говорить про те, що ми виробляємо альтернативну енергетику, що є дуже важливо для нашої енергонезалежності", - зазначив він. 

В ході візиту Прем'єр-міністр також поспілкувався із колективом станції. "Розвиток гідроенергетики потрібно не зупиняти, а пришвидшувати", - заявив Володимир Гройсман, звертаючись до працівників Дністровської ГАЕС. Він подякував колективу за працю та порядок на станції, які, за його словами, мають стати прикладом для інших підприємств. "Енергонезалежність нашої держави знаходиться в ваших руках. В добрий час!" – зазначив він.

Довідково 

Будівництво третього гідроагрегату тривало протягом двох років. Реалізація першої черги будівництва Дністровської ГАЕС у складі трьоx гідроагрегатів розпочалась у 1989 році аж поки не було здійснено пуск першого агрегату у 2010 році. У 2013 році було змонтовано другий гідроагрегат та в повному обсязі верхню водойму ГАЕС. Для будівництва третього гідроагрегату проведено колосальний обсяг організаційних та будівельних робіт. З Харкова транспортовано унікальне робоче колесо та кришки турбіни, які разом з валом турбіни, ротором та статором зібрано монтажниками підрядних організацій прямо на монтажному майданчику ГАЕС. Загальна вага всіх складових агрегату перевищує 3000 тон. Третій гідроагргат має потужність в генераторному режимі 324 МВт. 

Дністровська ГАЕС є одним з найбільших та наймасштабніших інфраструктурних енергетичних об’єктів, який реалізовувався в Україні за останні десять років. Він довів, що українці здатні власними силами та власними коштами побудувати станцію такого масштабу.  Дністровську ГАЕС внесено до переліку пріоритетних енергетичних проектів та до оновленої Енергетичної стратегії до 2030 року. 

Під час реалізації проекту кошти виділялись не лише на саме будівництво, але й на розвиток соціальної інфраструктури регіону. Реконструкція та модернізація систем тепло- та водопостачання, районний будинок культури, сучасна районна лікарня – це об’єкти, які знайшли фінансову підтримку та які забезпечено коштами за рахунок компанії “Укргідроенерго” під час будівництва цієї станції.  У грудні 2013 року поблизу станції також побудовано 114-квартирний житловий будинок для співробітників ГАЕС, який рік тому здано в експлуатацію.

Згідно з початковим проектом, Дністровська ГАЕС має складатися із 7-ми гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 у насосному, що ставить її на шосте місце у світі за встановленою потужністю. Перший гідроагрегат станції потужністю 324 МВт у турбінному та 421 МВт у насосному режимах введено у промислову експлуатацію в кінці 2010р. Унікальність станції полягає в тому, що вона працює в режимі “насос – турбіна” та дозволяє використовувати акумульовану в нічний час енергію для виробництва електроенергії під час пікових навантажень на мережу. 

Дивитись фотогалерею

Поділитися: