Все буде Україна!

Вони зруйнували станцію, але не зруйнують пам'ять про її роки роботи. Славетні 68 років Каховської ГЕС

Вони зруйнували станцію, але не зруйнують пам'ять про її роки роботи. Славетні 68 років Каховської ГЕС

18-10-2023
18 жовтня - важлива дата для української гідроенергетики. Саме в цей день 68 років тому відбувся пуск першого гідроагрегату Каховської ГЕС, яка започаткувала Каскад Дніпровських ГЕС. Вона будувалась другою після Дніпровської гідроелектростанції і була останньою сходинкою каскаду.

Понад чотири місяці тому, 6 червня 2023 року, внаслідок військових терористичних дій російської федерації, Каховську ГЕС і частину греблі було зруйновано потужним вибухом.

Каховський гідровузол стримував і регулював водосховище об’ємом 18 кубічних кілометрів води - найважливішого ресурсу для півдня України в галузях водопостачання, сільського господарства, промисловості та судноплавства.

За 70 років експлуатації водосховища була сформована екосистема в пониззі Дніпра і вище греблі, більшість цих територій мали статус заповідних. Втрати водосховища становлять близько 14 кубічних кілометрів води.

Станція в середньому на рік виробляла 1,5 - 2 млрд квт/год електроенергії до жовтня 2022 року. Потужність станції становила 334,8 МВт. Це не просто втрачені потужності – це втрачені маневрові потужності, які необхідні були для регулювання пікових навантажень, зокрема,  у Херсонській та Миколаївській областях.

Руйнація Каховської ГЕС - найбільша техногенна катастрофа в Європі за останнє десятиліття. Гуманітарні та екологічні наслідки цього руйнування величезні. 

Ведуться підрахунки загальних розмірів втрат, цифри збільшуються, але сповна оцінити втрати буде можливо лише після деокупації всіх територій, що постраждали. Втрати Каховської ГЕС попередньо оцінюються у 1.2 мільярди  доларів США.

Паралельно з підрахунками втрат, відразу після катастрофи, розпочались роботи з ліквідації наслідків трагедії і відновлення. Першочергово відновлюється водопостачання регіонів, надається допомога постражалим.

18 липня Уряд України затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховського гідровузла. Укргідроенерго, спільно с профільними науковими установами працює над проєктом. Наразі виконано 75% об’єму проєктних робіт.

Питання відновлення Каховського гідровузла актуальне і важливе, підтримується на всіх рівнях держави і міжнародними експертами та організаціями.

Для місцевих мешканців, працівників, тих хто будував Каховську ГЕС, для всіх, хто хоч раз їхав через греблю, яка поєднувала лівий і правий берег – гідроелектростанція залишилась в пам’яті як велична і важлива споруда, що не тільки прикрашала південну місцевість, а і була символом і праматір’ю міста Нова Каховка. Вона була найкращою в регіоні в багатьох сферах: найкращий роботодавець, промисловець, найбільший платник податків та залучала найбільшу кількість інвестицій у розвиток і реконструкцію.

Олег Пащенко, директор Каховської ГЕС у цей день звернувся до працівників, висловив свої думки та поділився планами:

«До руйнування станції ми мали надію повернутися в її стіни, відмити, відбудувати, полагодити та запустити в роботу, але у ворога свої криваві і нещадні плани. Вони зруйнували станцію, але не зруйнують пам'ять про її роки роботи. ГЕС – це як живий організм, який перетворює енергію води в електрику, даруючи тепло і світло.  Масштаб трагедії в умовах військових дій колосальний і руйнівний. Станція зруйнована повністю. Це складно було прийняти і осмислити для працівників, які самовіддано працювали на станції поколіннями.

Але нам не можна опускати руки, працюємо надалі в напрямку відбудови втраченого. Працюємо над експериментальним проєктом відбудови Каховської ГЕС, щоб відразу після деокупації, з оглядом на безпеку, приступити до робіт.

Компанія Укргідроенерго створила умови для працевлаштування на будь-якій станції компанії тих наших співробітників, які виїхали з окупації на підконтрольну Україні територію. Багато хто нею скористався. Дякуємо за таку можливість, бо збереження кадрів в гідроенергетиці важливе, як і безперервний професійний шлях кожного. Тепер наші фахівці працюють в управлінні компанії, на гідроелектростанціях на Дніпрі та Дністрі.

Віримо в те, що у нас обов’язково буде нова Каховська ГЕС і нова дата Дня народження - відродження. Ми побудуємо її разом більш потужною, красивою, сучасною,  безпечною і з дотриманням екологічних вимог. Для цього нам в першу чергу потрібна перемога України і звільнення рідних берегів.

Всіх працівників, хто колись будував Каховську ГЕС, працював в колективі станції – з нашим пам’ятним днем. Це були славетні 68 років роботи станції. Пам’ятаймо про минуле і будуймо нове. Ми обов’язково переможемо, зустрінемось і відбудуємо нашу ГЕС разом, всім світом».

Цікаве з історії станції

У жовтні є декілька важливих дат з історії Каховської ГЕС :

18 жовтня 1955 року - відбувся пуск першого гідроагрегату;

13 жовтня 1956 року - введено в експлуатацію останній шостий гідроагрегат;

19 жовтня 1959 року - Каховську ГЕС прийнято в промислову експлуатацію зі встановленою потужністю 312 МВт.

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив, що «російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції».

Пресслужба Каховської ГЕС

Поділитися: