Все буде Україна!

Всесвітній день гідроенергетики: значення українського досвіду для світової практики

Всесвітній день гідроенергетики: значення українського досвіду для світової практики

11-10-2023
11 жовтня за ініціативи Міжнародної гідроенергетичної асоціації (IHA) у світі відзначають Всесвітній день гідроенергетики (Global Hydropower day).

Цей день покликаний популяризувати позитивний вплив гідроенергетики на суспільство, підкреслюючи її вирішальну роль у розвитку чистої енергетики та русі світу до майбутнього з нульовим рівнем викидів парникових газів.

«Всесвітній день гідроенергетики - це не лише свято технології, але й нагадування про переваги сталих практик в енергетичному секторі. Гідроенергетичні проєкти в усьому світі все більше інтегрують екологічно відповідальні практики, мінімізуючи свій вплив на навколишнє середовище та максимізуючи свій внесок у боротьбу зі зміною клімату. Гідроенергетика - драйвер чистої енергії. Оскільки світ активізує свої зусилля у боротьбі зі зміною клімату та переході на відновлювані джерела енергії, гідроенергетика виступає наріжним каменем у боротьбі за екологічно чисте майбутнє. Вона доповнює інші чисті джерела енергії, забезпечуючи стабільне та безперебійне енергопостачання, мінімізуючи при цьому викиди парникових газів», - наголошують в IHA.

Сьогодні українська енергетика є прикладом енергетичної незламності та стійкості для усього світу.

З жовтня 2022 року по жовтень 2023 року  українська енергетика в цілому, та Укргідроенерго зокрема працює у надскладних умовах: збільшене навантаження на обладнання через постійні обстріли об’єктів, нештатні ситуації в Об’єднаній енергосистемі України (блекаути) й вихід обладнання з роботи, нетиповий зимовий паводок і рекордне весняне водопілля, підрив Каховської ГЕС та нові виклики, пов’язані з найбільшим екоцидом у ХХІ столітті.

Досвіду роботи з такою низкою катаклізмів ще й під час війни не має жодна країна світу.

Гідроенергетика є ключовою ланкою під час нештатних ситуацій

В умовах воєнного стану ключовими завданнями Укргідроенерго було і залишається забезпечення покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності для Об’єднаної енергосистеми України. І звісно забезпечення населення доступною електроенергією. Гідроенергетика є саме тією генерацією, яка найшвидше реагує на нештатну ситуацію

До прикладу 30 травня 2023 року, коли була найбільша кількість одночасно знеструмлених споживачів починаючи з лютого. В результаті нештатної ситуації відбулись аварійні відключення та тимчасове знеструмлення 2 млн споживачів у 12 областях України.

Тоді всі ГЕС і ГАЕС Укргідроенерго миттєво завантажувались на повну потужність задля підтримання частоти та відповідно підтримання балансу електроенергії в енергосистемі, злагоджено відпрацювали разом з диспетчером НЕК Укренерго і в результаті збалансували енергосистему.

І такі нештатні ситуації у зв’язку з постійними обстрілами об’єктів критичної інфраструктури, зокрема енергетичної галузі, продовжують траплятись

Гідроенергетика захищає від повеней та посух

 У 2023 році ще одним викликом у професійній діяльності українських гідроенергетиків став нетиповий зимовий паводок, на зміну якому одразу прийшло потужне весняне водопілля. На фоні тотального зневоднення в світі подібне явище виглядало надприродно.

Наповненню річок сприяли значні опади у вигляді дощів та підвищення рівня підземних вод.

Аби убезпечити українців від масштабних підтоплень населених пунктів вздовж річок на гідроелектростанціях Укргідроенерго здійснювались контрольовані скиди води.

Протягом водопілля всі ГЕС та ГАЕС, які входили до складу Укргідроенерго, працювали забезпечуючи балансуючим резервом Об’єднану енергосистему України, а частка гідроелектростанцій в системі у певні періоди досягала 20 %.

Українська гідроенергетика переживає найбільший екоцид ХХІ століття

Наразі українська гідроенергетика намагається подолати наслідки масштабної техногенної катастрофи – підриву Каховської ГЕС. Подія, що стала важкою втратою для Укргідроенерго принесла неймовірні втрати: десятки загиблих та зниклих безвісти, тисячі людей втратили своє майно та евакуйовані до інших міст, десятки знівечених населених пунктів з тисячами зруйнованих домівок, через те, що опинились під водою. Окрім, того руйнування російськими окупантами Каховської ГЕС спричинило низку наслідків для усіх галузей, зокрема екологічної, інфраструктури, водозабезпечення, сільського господарства, ЗАЕС та енергетики в цілому.

Українці приступили до реалізації експериментального проекту  з будівництва Каховського гідровузла на річці Дніпро.

Гідроенергетика відновлюється

З початку року Укргідроенерго взяло активний курс на відновлення та максимальну підготовку до ОЗП. До кінця грудня компанія планує завершити поточну ремонтну кампанію.

Із залученням генпроєктувальника гідроспоруд компанія працює над впровадженням проєктів захисту електричного обладнання. У цих проєктах враховано вимоги безпечної експлуатації обладнання. Також будівництво захисних споруд необхідно для максимального убезпечення співробітників, адже їх безпека в пріоритеті.

Отриманий досвід принесе багато знань і навичок у гідроенергетичну галузь як України, так і світу. Енергетики вже розпочали ділитися ним з міжнародними партнерами та розповідати як можна реагувати та діяти в тих чи інших критичних ситуаціях. Попри складнощі українські гідроенергетики працюють 24/7, не здаються і тримають енергетичний фронт.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: