Все буде Україна!

XІІІ Міжнародний форум "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє"

XІІІ Міжнародний форум "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє"

23-09-2015
ПАТ “Укргідроенерго” бере участь в XІІІ Міжнародному форумі "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє"

22 вересня на території Міжнародного виставкового центру відбулось урочисте відкриття XІІІ Міжнародного форуму "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє". Участь в урочистому відкритті взяв Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

У вступній промові Міністр привітав учасників заходу та наголосив, що енергетика є ключовим драйвером, рушійною силою національної економіки і зможе забезпечити її сталий розвиток у майбутньому. Також Міністр відзначив, що на захід запрошені не тільки постачальники енергоресурсів та обладнання, а й інвестори, що дає можливість не лише презентувати продукцію підприємств електроенергетики, а й зацікавити інвесторів, показати, що Україна має об’єкти для інвестицій.

Після церемонії відкриття Форуму почесні гості на чолі з Володимиром Демчишиним оглянули VIII Міжнародну спеціалізовану виставку “Енергоефективність. Відновлювальна енергетика 2015”. Міністр з інтересом оглянув стенди підприємств вітчизняного машинобудування, енергопостачальних та енергогенеруючих підприємств та ознайомився із новаціями у сфері енергетики. Міністр відвідав демонстраційний стенд найбільшої гідрогенеруючої компанії країни- ПАТ “Укргідроенерго”, який демонструє сучасний рівень розвитку товариства, інформацію про діючі станції, які експлуатуються на річці Дніпро та Дністер, а також перспективні проекти – будівництво нових ГЕС та ГАЕС, реконструкцію станцій та заміна обладнання на сучасне, безпечне та більш ефективне.

В рамках програми першого дня форуму за участю Міністра відбулось засідання двох круглих столів, на яких обговорено ключові реформи в енергетиці. Зокрема, Міністр разом з генеральним директором ПАТ “Укргідроенерго” Ігорем Сиротою відкрив VІІ Міжнародну конференцію гідроенергетиків «Сталий розвиток гідроенергетики, як основа мобільності та маневреності ОЕС України». У своїй промові Міністр відзначив особливий розвиток гідроенергетики в Україні та поклав великі надії на те, що вона буде розвиватися швидкими темпами і стане запорукою стабільності в українській енергосистемі. Він високо оцінив досягнення гідроенергетики за останні роки, та висловив свою підтримку проектам, які сьогодні реалізуються в цій підгалузі. В свою чергу, Ігор Сирота відзначив, що окрім планів розбудовувати велику гідроенергетку, зокрема розпочати будівництво в наступному році Канівської гідроакумулювальної станції та роком пізніше і Каховської ГЕС-2, в планах Товариства будівництва шести малих ГЕС на Дністрі, які входять в інвестиційну стратегію розвитку компанії на найближчий час.

Після урочистого відкриття, під головуванням першого заступника гендиректора ПАТ «Укргідроенерго» та президента ВОО «Асоціація «Укргідроенерго» Семена Поташніка та віце-президента цієї організації Олександра Карамушки, за участю провідних фахівців в галузі гідроенергетики відбулась конференція, на якій було обговорено актуальні питання та проблеми розвитку вітчизняної та західної гідроенергетики, розглянуто світові тенденції у її розвитку,  представлено сучасні інженерні та технічні рішення, заслухано доповіді фахівців та прийнято низку рекомендацій за підсумками цього заходу. 

Зокрема, відзначено, що гідроенергетика України динамічно розвивається та нарощує свої потужності. За останні роки сформовано сталу громадську думку щодо доцільності і необхідності подальшого розвитку гідроенергетики та підвищення її ролі як надійного регулятора ОЕС України. За результатами заходу відмічено, що основою розвитку гідроенергетики на період до 2030 року є реконструкція та реабілітація обладнання діючих ГЕС, завершення будівництва Ташликської, Дністровської, Канівської ГАЕС, Каховської ГЕС-2 та повне освоєння гідроенергетичного потенціалу річок Карпатського регіону, відродження малої гідроенергетики шляхом реконструкції діючих малих ГЕС. Також учасниками конференції визнано за необхідне завершити створення та оновлення нормативної бази функціонування гідроенерегетики, зокрема

-       прийняття Закону України „Про безпеку гідротехнічних споруд";

-       затвердження оновленої «Концепції розвитку малої гідроенергетики України»;

-       прийняття нової редакції „Правил експлуатації водосховищ гідроелектростанцій України";

-       створення  нормативної бази функціонування  гідроенергетики, у т.ч. малої гідроенергетики;

-       створення   нормативної   бази   проектування   гідроенергетичних   об'єктів   та гідротехнічних споруд, у т.ч. й об'єктів та споруд в галузі малої гідроенергетики.

Також наголошено на необхідності поновити стабільне фінансування пускових комплексів на будівництві Ташлицької та Дністровської ГАЕС, розпочати якнайшвидше реалізацію будівництва Канівської ГАЕС, завершити техніко-економічного обґрунтування будівництва Каховської ГЕС-2 та розпочати проектування гідроелектростанції. Аткож серед рекомендацій за підсумками заходу визначено:

- розробити    та затвердити методику тарифікації та оплати системних допоміжних послуг ГЕС та ГАЕС в забезпеченні стійкої роботи ОЕС України;

- розробити принципово нову, більш якісну та сучасну, схему регулювання водних режимів природних річок та штучних водосховищ гідроелектростанцій України;

- надати статусу національного проекту відродження малої гідроенергетики України; визначити   організаційну   структуру,   яка   б   виконувала   функції  регулювання  та координації робіт з відродження малої гідроенергетики ;

- провести дослідження сучасного водно-енергетичного потенціалу середніх і малих річок та створити і затвердити «Схеми розміщення ГЕС на малих річках України», насамперед у її Карпатському регіоні;

- спростити та затвердити на рівні Кабінету Міністрів України процедури землевідведення, отримання дозволів на спеціальне водокористування та реконструкцію і будівництво малих ГЕС;

- налагодити      співпрацю      з      громадськими      організаціями      екологічного     та природозахисного напрямків діяльності.

 

Поділитися: