Все буде Україна!

Як енергетики справлялися з відсутністю світла у своїх домівках

Як енергетики справлялися з відсутністю світла у своїх домівках

03-03-2023
Ось вже рік як триває повномасштабне вторгнення. Мільйони українців змушені були змінити звичний спосіб життя. Нові реалії, у яких ми опинилися, змусили нас по-іншому поглянути на буденні речі та навчитися цінувати те, чого раніше навіть не помічали.

Через масовані удари ворога по об’єктах критичної інфраструктури усі ми долаємо нові виклики - безперебійно працюємо в умовах енергетичного тероризму, підлаштовуємось під графіки вимкнення електроенергії, щоб вирішувати побутові потреби, «прокачуємо» нові навички, критично необхідні для життєдіяльності в турбулентний період.

І гідроенергетики – не виняток. Люди, які на роботі тримають енергетичний фронт, забезпечуючи населення електроенергією та мужньо відновлюючи електропостачання для співгромадян, вдома також намагаються впоратися з відсутністю світла. Тримають баланс в системі і в повсякденному житті, проявляючи енергетичну свідомість та винахідливість.

«Коли в жовтні агресор почав бити по об’єктам критичної інфраструктури, внаслідок чого зникло енергопостачання, з’явилася думка замовити генератор. З усього було видно, що удари по енергооб’єктах продовжаться, адже підступність – ключова риса ворожої тактики. На той момент виникла ідея придбати генератор для приватного будинку. Це забезпечило автономність при аварійних відключеннях світла. Генератор став панацеєю для нашої родини, адже завдяки йому ми могли задовольняти базові потреби, готувати їжу, створювати належні умови для навчання дітей.  Українці завжди відрізнялися своєю винахідливістю, особливо у часи доленосних випробувань. Тож ворог прорахувався, нас не здолати. Перемога обов’язково буде за нами», - каже інженер Олексій.

«Ми, енергетики, також як і звичайні українці шукали варіанти, як не відчувати дискомфорту за відсутності світла. Попри те, що на роботі світло було, вдома були відключення і світла не було. Я придбав декілька автомобільних акумуляторів та інвертор на 800 Вт. Він повністю забезпечує освітлення в будинку, плюс заживив від нього одну розетку – можна зарядити ноутбук, павербанки, телефони усіх членів родини», - ділиться електрослюсар Микола.

«В нинішніх умовах усі зрозуміли справжню цінність електроенергії. Тому з усією відповідальністю навчилися правильно користуватися електроприладами, щоб зменшити навантаження на енергомережі. Суворо слідкуємо, щоб в квартирі без потреби не горіло світло, або не працювала зайва побутова техніка. Оскільки маємо електропіч, то для форс-мажорних випадків обзавелись газовим пальником. Під час відсутності електрики освітлюємо приміщення за допомогою usb-ламп. Це досвід, який вчить нас бути більш економними і раціональними», - зазначає водій Віктор.

Попри всі звірства окупантів енергетична система України вистояла, а ставка ворога на те, що інтенсивні атаки на енергооб’єкти змусять українців замерзати взимку, не зіграла. Українські енергетики вкотре здивували світ. На цей раз своєю швидкістю відновлювати електромережі після атак рф.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: