Все буде Україна!

Як гідроенергетика підвищує стійкість Канади до кліматичних змін

Як гідроенергетика підвищує стійкість Канади до кліматичних змін

13-12-2019
У номері за листопад-грудень 2019 року журналу ReNew Canada вийшов матеріал Патріка Бейтмана, віце-президента асоціації гідроенергетиків Канади, присвячений питанням зміни клімату та ролі ГЕС у пристосуванні країни до них.

Досвід Канади цікавий, оскільки близько 60% усієї електроенергії тут виробляється саме гідроелектростанціями. Представляємо скорочений переклад статті Бейтмана. З оригіналом можна ознайомитися за посиланням.

Сьогодні при плануванні інвестицій в енергетику та інфраструктуру першочергово треба враховувати питання адаптації до кліматичних змін. Висока концентрація парникових газів в атмосфері загрожує серйозними наслідками суспільству та природі. Частота, інтенсивність та тривалість екстремальних погодних явищ змінюється. Терміни та локація фізичних процесів, пов’язаних з кругообігом води в природі, також змінюються. Ця нова парадигма перевірить кліматичну стійкість Канади, тобто, нашу здатність передбачати та реагувати на небезпечні кліматичні тенденції чи події.

Пристосування до наслідків зміни клімату вже деякий час є питанням номер один для канадської гідроенергетики. Адже вода – це наше стратегічне «пальне». Гідроенергетика – найбільше в Канаді джерело екологічно чистої енергії, що складає близько 60% усієї виробленої країною електроенергії. Це втричі більше, ніж з викопного палива. У найближчі десятиліття знадобляться безпрецедентні капіталовкладення в переобладнання більш ніж 500 об’єктів гідроенергетики країни.

Моделювання змін клімату на регіональному рівні – досить складний процес та передбачає залучення кліматичних даних високої якості, використання гідрологічних моделей, що генерують річкову течію, врахування опадів, температури, танення снігу, випаровування та поглинання води ґрунтом. У найближчі десятиліття очікується, що клімат Канади в цілому буде більш дощовим. Весняні відлиги починатимуться раніше та триватимуть довше. Посилене танення гірських льодовиків може призвести до підвищення літнього річкового стоку. Стандарти розробки та інспекційні вимоги Канадської асоціації дамб декларують, що водосховища повинні безпечно вміщувати надходження води під час максимально можливого паводку.

Головний державний виробник електроенергії Hydro-Quebec у партнерстві з урядом Квебеку, Міністерством навколишнього середовища та чотирма канадськими університетами створили у 2002 році консорціум Ouranos. Мета консорціуму: надати інформацію та експертизу щодо адаптації до змін клімату. Після створення Ouranos, інші гідроенергетичні компанії Канади, такі як Manitoba Hydro та Ontario Power Generation, також долучилися до консорціуму.

Canada Dams
ГЕС Pine Portage, р. Ніпігон, Онтаріо, Канада (фото: @opgpics)

Hydro-Quebec також бере участь у проєкті CQ2, що спрямований на створення високоякісних прогнозів впливу зміни клімату на гідрологію та гідроенергетику усієї провінції Квебек. Результати свідчать про збільшення щорічного річкового стоку для більшості басейнів рік, з найвищими показниками у північній частині провінції – до 15%.

Manitoba Hydro разом з Ouranos та Манітобським університетом досліджує вплив потенційних змін клімату в басейнах річок Черчилл та Нельсон в провінції Манітоба, де розміщені гідрогенереуючі потужності. Результати вказують на підвищення кількості опадів з прогнозованим збільшенням середньорічного стоку від 7,3% до 23,3% в цьому басейні у 2050 році. Зростання об’єму опадів очікується переважно в зимові місяці, в той час як влітку їх кількість залишиться майже без змін.

Державна енергетична компанія Ontario Power Generation також співпрацює з Ouranos, Міністерством природних ресурсів Канади та університетами Вінніпега, Квебека та Шербрука. Один проєкт передбачає довготривале відтворення та прогнозування паводків та засух, засноване на аналізі річних кілець стовбурів дерев. Дослідження історичних даних щодо паводків та маловоддя покращує розуміння варіативності майбутніх подій.

Середній вік гідроенергетичних об’єктів в Канаді становить більш ніж 50 років. У найближчі десятиліття капітальний ремонт не лише продовжить термін експлуатації існуючих станцій, але й підвищить їх здатність генерувати більше електроенергії. Також покращиться їх гнучкість, надійність та акумулюючі властивості, що допоможе інтегруватися в енергосистему іншим джерелам відновлюваної енергетики – таким, як вітрові та сонячні станції. В результаті ми можемо отримати більш низьку вартість електроенергії без збільшення навантаження на екологію.

Канадський гідроенергетичний сектор використовує свої глибокі знання про потенційні тренди майбутнього водообміну, екстремальних погодних умов та попиту на енергію для формування інвестиційних рішень, захисту та створення хороших умов роботи найбільшого джерела чистої енергії в Канаді. А також щоб продемонструвати лідерство Канади у стійкості до змін клімату.

Джерело: канадське видання ReNew Canada за листопад-грудень 2019

Переклад та адаптація: Марина Мальон

Поділитися: