Все буде Україна!

Як працюватимуть українські водосховища в останній місяць весни

Як працюватимуть українські водосховища в останній місяць весни

30-04-2021
29 квітня відбулося чергове онлайн-засідання Міжвідомчої комісії при Держводагентстві України, в якому взяв участь головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський.

У ході засідання було визначено режим роботи дніпровських та Дністровського водосховищ на травень 2021 року.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва в останній місяць весни очікується в середньому 2065 м3/с, або 61% від норми (норма травня – 3379 м3/с).

Враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на травень 2021 року, з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія узгодила наступний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ на травень 2021 року.

Київське водосховище: ГЕС працює у режимі поступового наповнення. Станом на 1 червня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,90-103,00 м БС.

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівнів води у нижньому б’єфі (біля греблі) 1,5 м, що відповідає коливанням рівнів води 0,8 м у створі гідропоста Київ (міст Метро) по 9 червня.

Канівське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом травня має бути в межах 91,10-91,40 м БС.

Добове регулювання стоку обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі ГЕС (біля греблі) не більше ніж 0,5 м по 9 червня.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі поступового наповнення. Станом на 1 червня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,90-81,00 м БС.

Добове регулювання стоку обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі ГЕС (біля греблі), не більше ніж 1,5 м по 9 червня.

Кам’янське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.

Добове регулювання стоку обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі ГЕС не більше ніж 1,5 м по 9 червня.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим регулюванням ГЕС, за умовами нересту риби допускається до 0,4 м по 13 червня.

Каховське водосховище: ГЕС працює у базовому режимі. Станом на 1 червня рівень у водосховищі має бути в межах 15,85-15,95 м БС.

Добове регулювання потужності ГЕС обмежується за умовами нересту риби із середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі не більше ніж 0,4 метра без урахування згінно-нагінних явищ по 18 червня.

Дністровське водосховище: За інформацією Укргідрометцентру, приплив води до Дністровського водосховища у травні очікується в межах 320-380 м3/с, або 110% від норми, 34% забезпеченості.

Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф Дністровської та Нижньодністровської ГЕС витратами не менше ніж 110-130 м3/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховищ можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Режим роботи дніпровських водосховищ на квітень 2021 року

Режим роботи Дністровського водосховища на квітень 2021 року

 

Поділитися: