Все буде Україна!

Ярослав Касьянюк: Першочергове завдання - це безпека наших співробітників

Ярослав Касьянюк: Першочергове завдання - це безпека наших співробітників

20-07-2023
Перше півріччя 2023 року для Філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» було насиченим та активним. У зв’язку зі складним ОЗП 2022-2023 гідроенергетики працювали в посилену режимі, аби максимально забезпечити енергосистему необхідними потужностями. Також на філії тривають ремонтні роботи в рамках реалізації програми з реконструкції гідротехнічних споруд, що в свою чергу необхідно для стабільної роботи ГЕС і ГАЕС. Про те, чим наразі живе станція та про підсумки першого півріччя в інтерв’ю розповів директор філії Ярослав Касьянюк.

- Ярославе Леонідовичу, чи вдалось адаптуватись до умов повномасштабної війни і чи не позначилось це на роботі станції?

- Звісно, на початку було дуже складно. Але згодом ми змогли акумулювати максимум зусиль, аби наша філія задавала темп іншим. Складно було і через часті ракетні обстріли. Всі роботи на період повітряної тривоги призупиняються, люди спускаються в укриття. А після завершення знову приступають до роботи, і так з дня в день. Для нас завжди було пріоритетом - забезпечити співробітників належними та безпечними умовами праці. У нас є укриття, але у найближчих планах побудувати та обладнати всім необхідним ще одне. 

Я щиро вдячний всім нашим співробітникам за стійкість. Адже кожен з них, як один злагоджений механізм, забезпечують безперебійну роботу станції, аби в українських оселях було світло.

- На цей рік випало багато викликів для гідроенергетики. Одне з них - весняне водопілля. Як Київська ГЕС працювала у цей період?

– Так, цьогоріч ми спостерігали нетиповий зимовий паводок, який  перейшов у потужне весняне водопілля. Але ми були готові прийняти й такий виклик. З одного боку – це сприяло більшому виробітку електроенергії, але з іншого потрібно було здійснювати контрольовані скиди води через затвори водозливної греблі, аби мінімізувати підтоплення населених пунктів.

Ми тримали це питання на контролі. Фахівці здійснювали нагляд за технічним станом гідроспоруд, контролювали всі процеси таспостерігали за гідрологічною ситуацією у режимі 24/7. Вже  з першої декади травня весняне водопілля пішло на спад. І компанія почала працювати задля збереження гідроресурсу.

- Ярославе Леонідовичу розкажіть, наскільки вдалось реалізувати плани по ремонту та реконструкції на станції в першому півріччі 2023 року?

– На сьогодні завдання, які ми ставили перед собою на початку року реалізовано. Нині продовжується реконструкція одного з гідроагрегатів на Київській ГАЕС. Після проведення реконструкції агрегатів та у зв’язку зі збільшенням потужності, була виконана заміна електротехнічного обладнання блоків ГАЕС. Також тривають роботи по заміні щитів та трансформаторів для заживення власних потреб. 

На Київській ГЕС продовжуються роботи з монтажу нових затворів верхнього б’єфу. Розпочато роботи зкапітального ремонту гідроагрегатів та реконструкція загальностанційних щитів та щитів власних потреб станції. Поточні ремонтигідроагрегатів завершено.

- Всі ми відчули наскільки був складний минулий осінньо-зимовий період, а наступний може бути ще складнішим. Як відбувається підготовка до осінньо-зимового періоду 2023-2024?

- Так, дійсно осінньо-зимовий період був дуже складним для всіх. Розуміємо, що велика ймовірність нових обстрілів і як наслідок розбалансування нашої енергосистеми. Тому з початку року ми активно працюємо над  вирішенням поточних питань. І вже за перше півріччя зробили низку заходів для підготовки до наступного ОЗП. Зокрема, працюємо над впровадженням проєктів захисту електричного обладнання, враховуючи вимоги безпечної експлуатації. Продовжуємо проведення ремонтів та реконструкції обладнання з метою їх подальшої ефективної і безперебійної експлуатації в осінньо-зимовий період. Також для недопущення виникнення надзвичайних ситуацій філія працює над  реалізацією низки заходів у сфері цивільного захисту, техногенної безпеки, протипожежного захисту та аварійного реагування  на ГЕС і ГАЕС. 

Вважаю, що не треба ховатися за війну, ми в тилу маємо ефективно працювати.

На прикладі України всі зрозуміли, наскільки в нашому житті важлива електроенергія. Особливо гостро кожен це відчув під час масових відключень.

- Нині шириться дуже багато фейків і страшилок з приводу  аварійності греблі Київської ГЕС. Яка наразі ситуація зі станцією?

- Вкотре хочу всіх заспокоїти. Гребля Київської ГЕС є абсолютно безпечною. Спеціалістами станції цілодобово здійснюється контроль за станом гідротехнічних споруд. На станції працюють спеціальні підрозділи, які щоденно займаються питаннями експлуатації; здійснюється перевірка за допомогою геодезичних засобів та контрольно-вимірювальної апаратури. 

Також посилено заходи безпеки задля забезпечення безперебійної роботи всіх агрегатів та обладнання.

Тому запевняю, причин для паніки наразі немає.

Нині українці обʼєднались, як ніколи. Всі посильно допомагають ЗСУ. Чи організовано у вас волонтерський рух?

- Із перших днів повномасштабного вторгнення ми активно допомагаємо військовим. Вважаю, це громадянський обовʼязок кожного українця. Ми це робимо як через первинну профспілкову організацію, так і наші співробітники організовуються й активнопідтримують військових, в тому числі і наших хлопців, які  вступили до лав ЗСУ. З ними постійно підтримуємо звʼязок та забезпечуємо всім необхідним. 

Тринадцять наших фахівців вступили у лави Збройних сил України та боронять наш спокійний сон. На жаль, маємо і болючу втрату. Наприкінці травня під час виконання бойового завдання загинув наш колега Олександр Романенко. 

Ми й надалі продовжуватимемо працювати на своєму фронті із вірою в Перемогу та формуючи надійний тил для наших захисників.

Пресслужба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Поділитися: