Все буде Україна!

Європа створює потужну H2 інфраструктуру, як стратегічного енергоносія і запрошує Україну до партнерської участі

Європа створює потужну H2 інфраструктуру, як стратегічного енергоносія і запрошує Україну до партнерської участі

17-11-2023
Саме про це йшлося на зустрічі представників Укргідроенерго з представниками Посольства Чехії в Україні, Чеської агенції сприяння торгівлі, компаній NET4GAS та Valcon International.

Зокрема, було презентовано і  обговорено  інноваційний проєкт Укргідроенерго з виробництва зеленого водню, наміри і можливості чеської сторони в трубопроводному транспортуванні зеленого водню, досвід і можливості чеської сторони конструюванні електролізерів та іншого обладнання для виробництва водню.

Повноважний представник Міністра промисловості і торгівлі з питань водневих технологій Петр Мерварт зазначив, що Чехія зі свого боку не обмежується словами і гаслами в підтримці українців і намагається максимально працювати в Україні у тих галузях, які є важливими, щоб у такий спосіб допомогти нанести поразку ворогові:

«Ми також маємо страшний досвід російської агресії у 1968 році. Водночас, я не хотів би зупинятися на минулому, а перейти до майбутнього, до того, як ми можемо співпрацювати у водневій галузі в контексті Центрально-Європейського водневого коридору. Це велика можливість для України. Адже саме Україна є на самому кінці цієї труби, ланцюга, який готовий максимально швидко постачати водень до Західної Європи».

У свою чергу Директорка департаменту з реалізації інвестиційних проєктів, Марія Бішко зазначила, що команда Укргідроенерго націлена на результат і розвиток, попри те, що відбувається збройна агресія з боку російської федерації:
 
«Ми не можемо дозволити собі зупинитися, у нас в перспективі – лише рух вперед. Тому проєкт щодо зеленого водню такий важливий. Ми розуміємо, що можемо стати передовою країною у виробництві та транспортуванні зеленого водню. Тому розробляємо концепт як технічний, так і щодо залучення коштів, консультуємося з міжнародними компаніями. Ми націлені на розробку пілотного проєкту для того, щоб розробити концепт і зрозуміти всі подальші необхідні дії, в тому числі внесення змін в законодавчу базу, розробку стратегії транспортування. Та розглянути також можливість переробки його і
в інші похідні речовини. 
Тому ми працюємо над розробкою техніко-економічного обґрунтування для пілотного проєкту (до 5 МВт), а також залученням фінансування для більш масштабного промислового проєкту – до 50 МВт.»

Заступник генерального директора Укргідроенерго Олександр Круш подякував чеській делегації за підтримку та наголосив, що компанія готова розширювати рамки співпраці у сферах гідроенергетики.

Навесні 2024 року відбудеться міжнародний семінар щодо створення Центрально-Європейського водневого коридору, на якому будуть обговорюватись різні питання виробництва і транспортування водню, а також розглядатимуться пропозиції проєктів.

ПрАТ Укргідроенерго підтвердило свою зацікавленість прийняти участь у цьому семінарі і здійснити технічну місію на чеські підприємства в рамках своїх програм впровадження інновацій і трансферу європейських технологій в гідроенергетику України.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Фотогалерея

Поділитися: