Все буде Україна!

Круоніську ГАЕС в Литві розширять, встановивши додатковий гідроагрегат

Круоніську ГАЕС в Литві розширять, встановивши додатковий гідроагрегат

20-11-2023
Інжинірингова компанія Bilfinger надасть підтримку Ignitis Gamyba в розширенні Круоніської гідроакумулюючої електростанції в Литві. Замовлення реалізується у співпраці з технологічною групою Voith і має на меті зміцнити екологічно чисте та незалежне енергопостачання Литви.

Як повідомляє Energy Global, розширення ГАЕС є відповіддю на плани країн Балтії інтегруватися в європейську енергосистему до кінця 2025 року, зменшити залежність від імпорту енергоносіїв та систематично розширювати використання відновлюваних джерел енергії.

«Ми пишаємося тим, що є частиною цього важливого проєкту енергетичного переходу. Оскільки це перший гідроенергетичний проект Bilfinger в країнах Балтії, він є важливою віхою і підкреслює нашу стратегічну мету розширити основний бізнес в сусідніх регіонах», - зазначив генеральний директор групи компаній Bilfinger Томас Шульц.

«Це замовлення демонструє видатну експертизу, можливості та багаторічний досвід нашої компанії в цій галузі. Bilfinger - єдиний постачальник в Європі, який може запропонувати всі етапи від інжинірингу до виготовлення та монтажу напірних трубопроводів такого розміру з одних рук».

Круоніська ГАЕС розташована приблизно за 35 км на схід від Каунаса та за 80 км на захід від Вільнюса. Спочатку планувалося використовувати вісім насосних турбін, але після завершення будівництва в 1992 році в експлуатацію було введено лише чотири машини потужністю 225 МВт кожна. Тепер компанія Voith поставить новий п'ятий насосно-турбінний агрегат, а компанія Bilfinger відповідає за будівництво нового трубопроводу відкритого тиску, що з'єднує верхній басейн електростанції з нижнім басейном і насосною турбіною.

Команда Bilfinger Industrial Services Austria відповідає за весь ланцюжок робіт для напірного трубопроводу довжиною приблизно 900 м і діаметром 5250 мм, включаючи проєктування, виготовлення, транспортування, монтаж, антикорозійний захист і введення в експлуатацію. Через відсутність детальних планів старої станції необхідна точна оцінка стану, щоб гарантувати, що трубопровід залишатиметься стабільним при екстремальних коливаннях температури, великих водних навантаженнях і високому динамічному тиску підключеної турбіни.

Для забезпечення найвищої якості та довговічності трубопроводу використовуються найсучасніші термомеханічно прокатані сталі. Величезні компоненти виготовляються з точністю до міліметра і точно з'єднуються на місці за допомогою зварювання в середовищі активних газів. Bilfinger також використовує автоматизоване ультразвукове тестування для забезпечення найвищих стандартів якості.

Очікується, що новий агрегат буде введений в експлуатацію до кінця 2026 року. Круоніська ГАЕС є єдиною у своєму роді в Балтійському регіоні і відіграє важливу роль у забезпеченні енергопостачання та стабілізації енергосистеми. Станція використовується насамперед для балансування попиту та пропозиції електроенергії. Коли попит низький, станція працює в насосному режимі, використовуючи надлишкову енергію для підйому води з нижньої частини Каунаської затоки до верхнього водосховища площею 303 га, яке знаходиться на 110 м вище рівня Каунаської затоки. У періоди пікового попиту на енергію вона функціонує як звичайна гідроелектростанція.

Іншими не менш важливими функціями КГАЕС є здатність регулювати напругу і частоту, а також запускати систему після повного відключення електроенергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Оbzor.lt

Поділитися: