Все буде Україна!

З моменту проголошення незалежності, Україна рухається й до енергетичної незалежності

З моменту проголошення незалежності, Україна рухається й до енергетичної незалежності

24-08-2023
11:00
Нині слово «незалежність» - дороговказ для кожного українця. Окрім наших хоробрих захисників та захисниць на неї щодня працюють тисячі інших героїв і героїнь, які надійно тримають тил. Серед них – гідроенергетики. Вони не покидають свої робочі місця під обстрілами, ремонтують і відновлюють обладнання та забезпечують стійкість енергосистеми. Ми виокремили головні події, які відбувалися в Укргідроенерго протягом півтора року повномасштабного вторгнення:

⚡️24 лютого 2022 року українську енергосистему було переведено в автономний режим після відключення від енергосистем росії та білорусі. Через кілька годин ми зрозуміли, що це безповоротно. 

⚡️ 16 березня 2022 року Україна приєдналася до системи ENTSO-E. Синхронізація з європейською енергосистемою відбулася на 1,5 року раніше запланованої дати, що робить Україну ще одним вагомим елементом європейської безпеки. Цього разу в енергетичному секторі.

⚡️Важким викликом був осінньо-зимовий період 2022-2023. Ще складнішим за прогнозами буде ОЗП 2023-2024. Тому нині всі зусилля компанії спрямовані на відновлення, ремонт та убезпечення енергетично важливого обладнання. 

⚡️ Ми гідно пройшли рекордне за останні десять років водопілля. Гідроенергетика останні роки займала в середньому до 10% виробництва всієї електроенергії в Україні. Завдяки паводку в середині квітня частка ГЕС у структурі виробництва електроенергії збільшилась вдвічі й сягнула 20%. Це додало стійкості енергосистемі України та компенсувало на час масштабної ремонтної кампанії інших генерацій необхідні потужності. 

⚡️З осені минулого року по наших енергетичних обʼєктах було завдано понад півсотні ракетних ударів. Проте енергетики не втрачаючи дорогоцінний час відразу розпочинали відновлення втрачених потужней.

⚡️ Але найбільшого й  найболючішого удару нам завдали росіяни 6 червня, підірвавши Каховську ГЕС, яка була окупована ще з лютого минулого року. росіяни цинічно підірвали будівлю станції величезною кількістю вибухівки. Цей злочин рфстав найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття. Ми втратили 1,5 - 2 млрд квт*год електроенергії, які станція виробляла в середньому для енергосистеми на рік до жовтня 2022 року та Каховське водосховище обʼємом 18,2 км куб, яке забезпечувало водою чотири області України та сприяло розвитку сільського господарства. В компанії відразу розпочали роботу над розробкою проєкту відновлення Каховського водосховища та майбутньої відбудови Каховської ГЕС. А вже в липні Кабінет Міністрів України погодив реалізацію експериментального проекту будівництва Каховського гідровузла, відбудови після руйнування Каховської ГЕС та забезпечення сталої роботи Дніпровської ГЕС у період відбудови. Роботи планують розпочати відразу після деокупації територій.

⚡️Енергетична незалежність Укргідроенерго полягає в забезпеченні сталого виробництва електроенергії з використанням енергії води. Це досягається шляхом розвитку, модернізації гідроелектростанцій, реалізацією інноваційних проєктів та раціональним використанням водних ресурсів й підтримкою відновлювальної енергетики. Зокрема, компанія планує реалізацію пілотного проєкту з виробництва зеленого водню потужністю до 3 МВт.

⚡️ У реалізації енергетичної незалежності важливу роль відіграють енергоефективність та активна співпраця з партнерами на міжнародній арені. Ці кроки сприяють зменшенню енергетичних ризиків і забезпечують більш стабільне енергетичне майбутнє для країни.

⚡️ Гідроенергетики продовжують працювати у форматі 24/7, щоб забезпечувати стійкість енергетичної системи України.

Світло завжди перемагає темряву, а правда – брехню. Тому і наш незламний народ подолає всі випробування й обовʼязково переможе.

 

Поділитися: