Все буде Україна!

Заступник директора з реконструкції ДніпроГЕС Сергій Козлов: «Реконструкція трьох агрегатів Дніпровської ГЕС-1 дасть приріст потужності станції у 30 МВт»

Заступник директора з реконструкції ДніпроГЕС Сергій Козлов: «Реконструкція трьох агрегатів Дніпровської ГЕС-1 дасть приріст потужності станції у 30 МВт»

26-04-2021
У 2018 році на флагмані української гідроенергетики – ДніпроГЕС - розпочалася реконструкція трьох гідроагрегатів станції «під ключ» фахівцями німецько-австрійської компанії, що стало логічним продовженням масштабної комплексної реконструкції, розпочатої у 1995 році.

Після реабілітації обладнання, передусім, зросте робоча потужність ДніпроГЕС, а також надійність та безпека її експлуатації. Про перебіг та особливості реалізації проєкту в інтерв’ю розповів заступник директора Дніпровської ГЕС з реконструкції Сергій Козлов.

- Сергію Володимировичу, розкажіть, будь ласка, чим викликана необхідність реконструкції обладнання на станції та які виробничі результати планується досягнути після її завершення?

- Дніпровська ГЕС - первісток Дніпровського каскаду. Вона була побудована за планом ГОЕРЛО з метою забезпечення електроенергією промисловості Запорізького регіону. Завдяки будівництву греблі було здійснено підняття рівня води верхнього б’єфу, створено Дніпровське водосховище та затоплено пороги, що забезпечило наскрізне судноплавство по річці до Чорного моря.

Гідроагрегати Дніпровської гідроелектростанції були введені в експлуатацію у період з 1932 по 1939 роки. В часи Другої світової війни ДніпроГЕС була зруйнована. Післявоєнна відбудова розпочалася у 1944 році і завершилася введенням в промислову експлуатацію понівеченого обладнання у період з 1947 по 1950 рр.

З 1969 по 1980 роки здійснювалося будівництво Дніпровської ГЕС-2.

Тож за період експлуатації станції основне та допоміжне обладнання вичерпало свій ресурс, втратило надійність та вимагало частих ремонтів.

Тому для підвищення ефективності функціонування станції прийнято рішення щодо проведення повномасштабної її реконструкції.

- Розкажіть, будь ласка, в чому полягає реконструкція, які її етапи?

- Реконструкція - це перебудова введеного в експлуатацію об'єкта, що передбачає зміну його геометричних розмірів та функціонального призначення, внаслідок чого відбувається зміна основних техніко-економічних показників, а також забезпечується удосконалення виробництва та якість продукції, поліпшення умов експлуатації.  

Виконання програми реконструкції передбачалося провести у два етапи.  Перший етап реалізовано з 1995 по 2002 роки, у ході якого виконано часткову модернізацію гідроагрегатів Дніпровської ГЕС-1, проведено заміну електротехнічного обладнання ВРП-150, 330кВ, системи керування та захисту. Реалізація першого етапу дозволила подовжити термін експлуатації основного обладнання. Також проведення першого етапу реконструкції дозволило зняти соціальну напругу на низці провідних промислових підприємств енергетичного комплексу, оскільки компанія забезпечила заводи-виробники гідроенергетичного обладнання великими замовленнями.

Другий етап реконструкції розпочався у 2004 році та триває донині.

- Сергію Володимировичу, розкажіть, будь ласка, які роботи з реконструкції виконуються на станції зараз?

- На сьогодні виконується значний обсяг робіт. Вже здійснено заміну п’яти силових трансформаторів на ДніпроГЕС-1 та чотирьох трансформаторів на ДніпроГЕС-2. Виконана повна заміна електротехнічного обладнання ВРП-150кВ ДніпроГЕС-2 з модернізацією видачі потужності за рахунок додаткового встановлення вимикачів, що дозволило збільшити надійність роботи станції та спрощення умов її експлуатації.    

Розпочато модернізацію гідроагрегатів Дніпровської ГЕС-2. За цей період реконструйовано шість гідроагрегатів та триває реконструкція ще одного.  Обсяг робіт передбачає повну заміну генераторного та турбінного обладнання зі збільшенням діаметру робочого колеса. Модернізація гідроагрегатів Дніпровської ГЕС-2 дозволила збільшити діапазон регулювання потужності та залучити їх до роботи в умовах нового ринку електроенергії.

Наразі, на ДніпроГЕС-1, триває реконструкція трьох гідроагрегатів.  Роботи виконуються німецько-австрійською фірмою ANDRITZ HYDRO. Обсяг робіт, також, передбачає виготовлення та монтаж генераторного й турбінного обладнання. Залучення європейського підрядника дозволило персоналу станції отримати цінний досвід у організації та виконання такого виду робіт. Однак робити будь-які висновки та порівняння методів роботи ще зарано, це буде зроблено після завершення робіт.

Враховуючи історію та термін експлуатації Дніпровської ГЕС, персонал станції приділяє значну увагу  стану  гідротехнічних споруд (водозливної греблі, щитової стінки, водоводів). Під час реконструкції проводяться роботи, які подовжать термін служби споруд та забезпечать їх надійність. Вже виконано роботи з оснащення автоматизованої системи контролю гідротехнічних споруд, лікування укосів аванкамери та укосів нижнього б’єфу, лікування бетону проточної частини гідроагрегатів №2, 3. На гідроагрегаті №1 дані роботи планується виконати найближчим часом. Окрім того розпочато роботи з лікування бетону биків водозливної греблі, виконано реконструкцію бетонних поверхонь водоводів гідроагрегатів ГЕС-2.

На завершення зазначу, що в сумі реконструкція трьох агрегатів Дніпровської ГЕС-1 дасть приріст потужності станції у 30 МВт.

Пресслужба Дніпровської ГЕС

Читайте також: 

В Укргідроенерго обговорили перспективи реконструкції гідротехнічних споруд ДніпроГЕС 

На ДніпроГЕС завершено роботи з монтажу статора генератора ГА №3 

На ДніпроГЕС відбулися антитерористичні навчання підрозділів СБУ

 

Поділитися: