Все буде Україна!

Збереження біорізноманіття: гідроенергетики долучилися до обговорення актуальних питань моніторингу популяцій аборигенних видів риб у Дністрі

Збереження біорізноманіття: гідроенергетики долучилися до обговорення актуальних питань моніторингу популяцій аборигенних видів риб у Дністрі

15-06-2024
09:00
риби
Які кроки необхідно зробити для збереження біоресурсів у водоймах України? Яким чином державні органи, науковці та бізнес можуть об'єднати зусилля для збереження біорізноманіття? Як європейський досвід та сучасні технології можуть сприяти моніторингу та відновлення популяцій риб? Відповіді на ці та інші питання шукали учасники круглого столу «Моніторинг популяції аборигенних видів риб річки Дністер та Дністровського водосховища: охорона та відтворення, досвід та сьогодення».

Відкриваючи засідання голова Держрибагентства Ігор Клименок наголосив на важливості співпраці між державними органами, науковцями та бізнесом для забезпечення збереження біорізноманіття в українських водоймах.

«Для Дністра цей рік виявився досить складним. Втрати води впливають на водні біоресурси, але ми розуміємо, що це – питання виживання в умовах війни. Водні біоресурси стають заручником цієї ситуації. Ми розуміємо, що сталий розвиток можливий лише за умови збереження нашої природної спадщини. Важливо, щоб усі зацікавлені сторони — держава, бізнес і наукова спільнота — об'єднали зусилля для моніторингу та збереження популяцій аборигенних видів риб. Це спільна відповідальність», — зазначив голова Держрибагентства.

Начальниця управління Держрибагентства у Чернівецькій області Вікторія Філіпчук зупинилася на факторах антропогенного впливу на відтворення водних біоресурсів у Дністрі, а також наголосила на необхідності розробки та впровадження комплексних підходів до охорони рибних ресурсів.

«Іхтіофауна Дністровського водосховища сформувалася в умовах будівництва Дністровської та Дубоссарської ГЕС. На сьогодні тут мешкає 72 види риб, з яких 32 види є раритетними і охороняється Червоною книгою України та Бернською конвенцією», — зазначила Вікторія Філіпчук.

Під час доповідей науковці зупинилися на технологіях відтворення і товарного вирощування вирезуба, досвіді країн Євросоюзу з питань регулювання діяльності господарств з аквакультури і одночасного збереження зникаючих видів гідробіонтів, ландшафтному підході в збереженні видового біорізноманіття, а також застосуванні штучних нерестовищ для відтворення риб в умовах падіння рівня води. Окрім того під час круглого столу йшлося про проблеми розробки і впровадження Національного плану відновлення вугра європейського в Україні, перспективи розвитку садкової аквакультури на Дністрі, а також перспективи розвитку аквакультури та збереження, відтворення, відновлення популяції аборигенних видів водних біоресурсів в індустріальних парках.  

В свою чергу, начальниця відділу екологічного супроводу реалізації проєктів «Укргідроенерго» Оксана Гуляєва наголосила на важливості інтеграції екологічних стандартів у всі етапи планування та реалізації гідроенергетичних проєктів. Вона підкреслила, що компанія активно впроваджує екологічно дружні технології та рішення, які мінімізують негативний вплив на довкілля.

«Розробка та проведення заходів щодо захисту довкілля та відтворення біоресурсів водних об'єктів, які експлуатуються, є пріоритетними у діяльності компанії. Товариством внесені та опрацьовані пропозиції щодо регламентації спрацювання Дністровського водосховища під час нересту в залежності від рівня води у водоймі. Успішний досвід експлуатації водосховища продемонстрований у 2023 році.

Заходи щодо збереження іхтіофауни розробляються в рамках планування та реалізації інвестиційних проєктів під час здійснення оцінки впливу на навколишнє середовище. В рамках  проєкту «Реконструкція. ІІ черга» передбачено розгляд питання рибозахисту на Дністровській ГЕС, а в рамках проєкту «Дністровська ГАЕС. Будівництво другої черги ГАЕС у складі гідроагрегату №4» передбачені кошти на компенсацію рибному господарству. Наразі йде пошук механізму реалізації робіт, які спрямовані на зариблення мальками стерляді», — зазначила вона.

Участь гідроенергетиків у круглому столі підкреслює важливість співпраці між усіма зацікавленими сторонами в питаннях збереження водного біорізноманіття. Захід показав, що для досягнення успіху в збереженні популяцій аборигенних видів риб потрібні комплексні підходи, що враховують екологічні та економічні аспекти.

Укргідроенерго продовжує демонструвати свою відданість принципам екологічної відповідальності та сталого розвитку, постійно працюючи над рішеннями для захисту навколишнього середовища та забезпечення енергетичної безпеки країни.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: