Все буде Україна!

ІНА: для досягнення глобальних цілей з декарбонізації, інвестиції в гідроенергетику мають подвоїтися

ІНА: для досягнення глобальних цілей з декарбонізації, інвестиції в гідроенергетику мають подвоїтися

18-06-2024
hydropower
Міжнародна асоціація гідроенергетики (IHA) днями опублікувала звіт «2024 World Hydropower Outlook», в якому йдеться про перспективи розвитку галузі в глобальному вимірі.

Згідно з даними, у 2023 році в світі було введено в експлуатацію 13,5 ГВт нових  гідроенергетичних потужностей, внаслідок чого загальна гідроенергетична потужність сягнула позначки в 1412 ГВт.

Показник також включає зростання на 6,5 ГВт гідроакумулюючих потужностей, які нині складають 182 ГВт.

Незважаючи на ці досягнення, середній п'ятирічний показник вказує на тенденцію до зниження, що ставить під загрозу досягнення глобальних цілей декарбонізації до 2050 року.

Гідроенергетика залишається найбільшим джерелом відновлюваної енергії, а гідроакумулюючі електростанції забезпечують понад 90% світової енергії, що зберігається. Однак, щоб досягти нульового рівня викидів до 2050 року, гідроенергетичні потужності мають подвоїтися, що потребує інвестицій у розмірі приблизно 3,7 трлн доларів США, або 130 млрд доларів США щорічно, що більш ніж удвічі перевищує поточні обсяги фінансування.

За оцінками IHA, завдяки функції зберігання води у водосховищах, гідроенергетика запобігає щорічним втратам ВВП від посух на суму понад 130 млрд доларів США.

Детальніше ознайомитися зі звітом можна за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Еnergy Тheory

Поділитися: