Все буде Україна!

Землі енергетиків тепер належать Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС

Землі енергетиків тепер належать Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС

11-10-2018
4 жовтня під час 45-ої сесії Вишгородської міської ради було ухвалено рішення про надання ПрАТ "Укргідроенерго" дозволу на розроблення землевпорядної документації на земельні ділянки під об'єктами та спорудами філії "Каскад Київських ГЕС і ГАЕС" відповідно до меж, визначених затвердженою Рішенням Вишгородської міської ради від 03.07.2018 № 41/13 містобудівною документацією місцевого рівня "Детальний план території, що розташований у м. Вишгород Київської області площею 221,45 га".

Таке рішення ще на один крок наближує Товариство до виконання вимог діючого земельного законодавства щодо впорядкування земельних відносин під об'єктами та спорудами філії "Каскад Київських ГЕС і ГАЕС".

Як зазначалось раніше директором філії Ярославом Касьянюком ПрАТ "Укргідроенерго", засновником і єдиним акціонером якого є держава в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, до складу якого, як відокремлений структурний підрозділ входить філія "Каскад Київських ГЕС і ГАЕС", внесено до переліку об'єктів державної власності, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

До основних споруд станції належать: будівля ГЕС, земляні греблі й дамби, відкритий розподільчий пристрій 110–кВ, бетонна водозливна гребля з 20-ма водоскидами.

Земляні греблі й дамби, якими відгороджене Київське водосховище, перебувають під напором води та є об'єктами нерухомого майна, які перебувають у державній власності та не підлягають приватизації.

Право власності на земляні греблі й дамби зареєстроване за державою в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Філія "Каскад Київських ГЕС і ГАЕС", як балансоутримувач цих об'єктів, враховуючи термін експлуатації, зобов'язана та постійно здійснює заходи з підтримання у належному стані зазначених об'єктів, споруд та обладнання Київської ГЕС, проводячи їх реконструкцію, модернізацію та капітальні ремонти.

На земляних греблях й дамбах створена автоматична система управління, яка дає змогу виявити й попередити будь-які руйнації гідротехнічних споруд.

Оформлення земельних ділянок є важливим з точки зору забезпечення можливості проведення реконструкції, модернізації та капітального ремонту об'єктів нерухомого майна.

Заступником начальника відділу майнових відносин та корпоративних прав Олександром Гречко повідомлено, що питання землевпорядкування території є вкрай важливим для ПрАТ "Укргідроенерго" з точки зору виконання вимог діючого законодавства, адже до моменту внесення інформації про ці ділянки до Державного земельного кадастру України та здійснення їх реєстрації в Державному реєстрі прав Товариство не має можливості здійснювати заходи щодо належної експлуатації та утримання зазначених об'єктів й може призвести до негативних наслідків.

Отже, Рішення Вишгородської міської ради є логічним продовженням заходів, які здійснює Товариство щодо впорядкування земельних відносин

Мер Вишгорода Олексій Момот акцентував увагу на те, що коли земля належить енергетикам, ніяких забудов не буде та запевнив: «Коли вже підприємство оформлює згідно з детальним планом територій функціональне цільове призначення земельної ділянки як землі гідроенергетиків, це унеможливлює на тілі дамби зводити якісь нецільові будинки. Це можуть бути тільки об’єкти гідроспоруд».

Товариство погоджується, що жодні автоматичні системи не зможуть захистити дамбу від загрози приватної забудови в її охоронній зоні.

 

Прес-служба ПрАТ "Укргідроенерго"

Поділитися: