Все буде Україна!

4 місяці з моменту вчинення наймасштабнішого екоциду XXI сторіччя – підриву Каховської ГЕС

4 місяці з моменту вчинення наймасштабнішого екоциду XXI сторіччя – підриву Каховської ГЕС

06-10-2023
Підрив Каховської ГЕС - трагедія, що принесла Україні неймовірні втрати: десятки загиблих та зниклих безвісти, тисячі людей втратили своє майно та евакуйовані до інших міст, десятки знівечених населених пунктів з тисячами зруйнованих домівок, через те, що опинились під водою.

Окрім, того руйнування російськими окупантами Каховської ГЕС спричинило низку наслідків для усіх галузей, зокрема екологічної, інфраструктури, водозабезпечення, сільського господарства, ЗАЕС та енергетики в цілому. Детальніше про це  та про дії, яких наразі вже вжито компанією Укргідроенерго, розповів генеральний директор Ігор Сирота.

- Ігорю Григоровичу, розкажіть наскільки важкими є наслідки, які відчули після підриву Каховської ГЕС майже усі: люди, екологія, промисловість?

- Перш за все хочу зазначити, що підірвавши Каховську ГЕС, російські окупанти спричинили найбільшу на нашому континенті з часів Чорнобильської трагедії техногенну катастрофу. Це понесло за собою  непоправний вплив на усі галузі, на Україну та українців в цілому, ну і звісно для нашої компанії це була важка і болюча втрата.

 - Ви говорите, що вплив був на усі галузі, можете детальніше про це розповісти?

- Якщо говорити загалом про втрати та наслідки, то вони є і будуть продовжувати з’являтися в усіх сферах. До прикладу, якщо говоритимемо про екологію, то ми втратили родючі ґрунти, адже відбулося їх розмивання й засолення. Відбулося значне опустелювання, адже всі бачили знімки водосховищ з супутників, яка там наразі ситуація. У обмілілих водоймах спостерігалось цвітіння води. Під загрозою загибелі та знищення опинилися тварини й рослини, які мають різний природоохоронний статус. Деякі екосистеми Україна може втратити назавжди. Почала з’являтися нова екосистема, змінилась флора, фауна, ми втратили  плацдарм для нерестовищ.

Ігор Сирота, генеральний директор Укргідроенерго

- А що кажуть про це науковці?

Наразі у ЗМІ ви можете побачити різні полярні думки експертів. Проте були проведені вже наукові дослідження. Так науковці Інституту гідробіології НАН України провели комплекс досліджень з якісного й кількісного оцінювання екосистемних трансформацій, спричинених руйнацією греблі ГЕС і подальшого перебігу цієї катастрофи та її можливих наслідків для довкілля. За результатами було ухвалено постанову, в якій зазначається, що внаслідок осушення та фрагментації Каховського водосховища сталася катастрофічна загибель багатьох водних рослин і тварин. Насамперед було знищено молодь риб. Постраждали популяції понад 70 видів риб, серед яких 18 є червонокнижними. Дослідження науковців виявило фрагментацію Каховського водосховища на 5-8 великих водойм, об’єднаних течією старого русла Дніпра, 15-20 середніх та великих водойм, що втратили  прямий зв’язок із Дніпром, й декілька сотень середніх і малих відокремлених водойм. Серед основних висновків, які зазначені у постанові після проведення досліджень - це безумовна необхідність відновлення водосховища.

- Щодо інших галузей, про які наслідки вам наразі відомо?

Важкі наслідки у питаннях водопостачання та водозабезпечення. Адже Каховське водосховище вміщувало близько 40% прісної води України. Це надзвичайна втрата. Адже вода – це основа життя людей

Якщо говорити про інфраструктуру – ми втратили міст з автомобільною дорогою та залізничним сполученням, газопроводом та іншими комунікаціями, що зʼєднували правий і лівий берег та глибоководний шлях від Чорного моря до Запоріжжя, який годував та був артерією для проходження суден з усього світу.

Втрат зазнало і сільське господарство. Але, на мою думку, надзвичайними будуть наслідки для аграріїв навесні наступного року і ми відчуємо значний вплив на врожайність у постраждалих регіонах.

Саме ці чотири питання наразі є надважливими для вирішення: водозабезпечення, екологія, інфраструктура та сільське господарство.

- А як щодо енергетики? Які це втрати? 

В енергетиці – це  втрати електроенергії, які станція виробляла для енергосистеми. Це близько 1,5 - 2 млрд квт*год електроенергії, які ГЕС виробляла в середньому на рік до жовтня 2022 року. У воєнні часи, коли ворог б’є по енергетичній інфраструктурі – кожен мегават на вагу золота. І це не просто втрачені потужності – це втрачені маневрові потужності, які необхідні були для регулювання пікових навантажень, зокрема,  у Херсонській та Миколаївській областях.

Кабінет Міністрів України ухвалив 18 липня 2023 р. Поставну № 730 про реалізацію експериментального проекту “Будівництво Каховського гідровузла на р. Дніпро. Відбудова після руйнування Каховської ГЕС та забезпечення сталої роботи Дніпровської ГЕС у період відбудови. Які нині компанія здійснює кроки і що вже зроблено?

Відповідно до Постанови експериментальний проєкт складається з 2 етапів. Перший етап передбачає проєктування споруд у складі підготовчих заходів Каховського гідровузла, а також проєктування та будівництво підпірної споруди  у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС.

Наразі ми розпочали і працюємо над підготовчими роботами щодо реалізації експериментального проєкту. Спільно з Укргідропроєктом працюємо над комплексним вивченням питання щодо проведення науково-дослідних робіт. Зараз вивчаємо питання забезпечення надійної експлуатації водозаборів комунального та промислового водопостачання, відновлення екологічного стану і біорізноманіття Нижнього Дніпра. Окрім того, вивчаємо питання щодо оцінки водогосподарських потреб, даних про території, що потребують охорони, опрацьовується питання щодо відновлення гідроекосистем Каховського водосховища. Для реалізації першого етапу експериментального проекту залучено профільні екологічні інститути та організації. Вже підписано договір та виконано польові роботи. Зараз проводяться роботи щодо опрацювання отриманих даних та підготовки звіту

Крім того, спільно ще з однією підрядною організацією ми розпочали дослідження з моделювання режимів роботи і прогнозних балансів гідроенергетичних об’єктів Укргідроенерго при різних сценаріях розвитку ОЕС України для філій Товариства та отримали вже перший звіт.

- А щодо другого етапу реалізації експериментального проєкту, коли його буде розпочато?

Другий етап розпочнеться після деокупації території Каховської ГЕС. Після того як буде розміновано територію і в нас з’явиться доступ до цієї території. Тоді ми проведемо обстеження, демонтуємо зруйновані споруди та конструктиви Каховського гідровузла, буде розроблено проєкт будівництва Каховської ГЕС, а також будівництво тимчасових гребель  верхнього і нижнього  б’єфів Каховського гідровузла. Орієнтовно цей етап займатиме 2 роки.

- Які плани у компанії щодо будівництва нової станції?

Як я і казав спочатку потрібно вивчити це питання комплексно. Наразі ми вивчаємо усі аспекти і реалізуємо експериментальний проєкт. А далі після проведення усіх експертиз, досліджень, комплексних аналізів будемо приймати подальші рішення.

Фото на прев'ю Maxar

Поділитися: