Все буде Україна!

70 років від початку будівництва Кременчуцької ГЕС

70 років від початку будівництва Кременчуцької ГЕС

24-05-2024
Uhe
Гідроелектростанцію було вирішено будувати в 14 км  від Кременчука, біля села Табурище.



Цей вибір став не випадковим: природні умови великої долини Дніпра дозволяли створити ємне водоймище, яким можна було б регулювати стік ріки. Цьому сприяли також і геологічні умови.

Будівництво Кременчуцької ГЕС було доручено спеціальному будівельно-монтажному управлінню «Кременчукгесбуд».

Підготовчі роботи були розпочаті в травні 1954 року. Перед колективом будівельників було поставлено відповідальне завдання – скоротити терміни і знизити вартість будівництва гідровузла.

Одним з перших етапів будівництва гідроелектростанції було відгородження на місці старого русла частини ріки для зведення споруджень шляхом створення подовжньої і двох поперечних перемичок. Місце для майбутнього котловану основних споруджень було обгороджено, з нього викачана вода і почато будівельні роботи.

Першобудівникам в найкоротші терміни необхідно було вийняти з котлованів під основу шлюзу, будівлі ГЕС і греблі біля одного мільйона кубометрів скельного ґрунту. Результат роботи з виїмки скельного ґрунту залежав не тільки від бурильників і підривників, а й від роботи автотранспорту. Висаджену гірську масу необхідно було завантажити і вивезти на каменедробильний завод або у спеціальні сховища. У майбутньому роздроблений камінь мав був використаний для перекриття Дніпра. Процес роботи був складним і тривалим. До квітня  1957 року було вийнято з котловану під основні спорудження 161 тис. кубометрів скельного ґрунту – третю частину річного плану. Тож, за результатами цих робіт починався наступний відповідальний етап будівництва станції – укладання бетону в основні спорудження.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Поділитися: