Все буде Україна!

В Укргідроенерго говорили про використання фемінітивів

В Укргідроенерго говорили про використання фемінітивів

24-05-2024
Uhe
Фемінітиви стали важливою складовою мовної політики, зорієнтованої на пропагування ґендерної рівності та власне української словотворчості. І якщо в ЗМІ ця практика має успіх, то в офіційно-діловому спілкуванні та документообігові не все так просто.

Як часто ми вагаємось щодо того, як правильно назвати жінку за професією чи видом діяльності: фахівець чи фахівчиня, директор чи директорка, інженер чи інженерка? І про що свідчать такі вагання? На ці, а також низку інших питань відповідала гідроенергетикам під час воркшопу «Використання фемінітивів для залучення жінок у гендерно незбалансовані професії» кандидатка філологічних наук, доцентка,  віцеголова ГО «ЕдКемп Україна» Олена Масалітіна.
Спікерка наголосила, що фемінітиви - це не лише про повернення української мови до варіанту, коли вона не була зросійщена, а й про видимість жінок в усіх сферах життя. Також вона розповіла й  про те, як граматично утворюються фемінітиви та як уникати неправильного словотворення (типу чоловік – гідроенергетик, а жінка – гідроенергетична).
У свою чергу директорка департаменту організаційної діяльності та комунікацій «Укргідроенерго» поділилась досвідом впровадження та використання фемінітивів в компанії:
«Ми активно використовуємо фемінітиви в повсякденному спілкуванні та комунікації на офіційних інформаційних каналах Укргідроенерго. Щодо документообігу - тут питання складніше. Адже потребує комплексного підходу до зміни класифікатора професій. 
Для нас важливо зробити жінок видимими. Це один із найважливіших аргументів на користь вживання фемінітивів. Так, ми звертаємо увагу на інженерок, лікарок, психологинь тощо. Як на мене, важливо – показувати, що жінки можуть працювати будь-де і досягати успіху»,
- зазначила Юлія Сухецька.
Воркшоп було  організовано з метою обміну кращими практиками щодо впровадження Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs) під час повномасштабної війни в Україні, за підтримки постійного партнера – ООН Жінки в Україні. До заходу крім працівників і працівниць Укргідроенерго, долучилися і інші компанії-підписантки WEPs - Ferrexpo, ДТЕК, Projector, FitCurves, Drive Hub, ТОВ «Ліка-комфорт», Корпорація «Профі», ГО «Повертайся додому». Таким чином, обмінюючись досвідом, успішними кейсами, питаннями і труднощами на спільному шляху,  ми можемо підсились та досягти ефекту синергії.

Пресслужба Укргідроенерго 

Фотогалерея
Uhe

Поділитися: