Все буде Україна!

Аргентина націлена на значне розширення відновлюваної енергетики до 2030 року

Аргентина націлена на значне розширення відновлюваної енергетики до 2030 року

10-08-2023
Згідно з офіційним планом енергетичного переходу, оприлюдненим наприкінці червня, Аргентина має намір виробляти 57% своєї енергії з відновлюваних джерел до кінця десятиліття. Країна також планує побудувати 5 000 кілометрів нових ліній електропередач і скоротити загальний попит на енергію на 8%. При цьому уряд оцінює вартість плану в 86,6 мільярда доларів США.

Як повідомляє A greener life, a greener world, на викопне паливо в країні наразі припадає близько 60% виробництва електроенергії, і уряд має намір скоротити цю частку до 35% до 2030 року за рахунок розширення використання відновлюваних джерел енергії, включаючи гідроенергетику.

З 14 ГВт додаткових потужностей, передбачених планом переходу, майже 10 ГВт - це чисті джерела, а решта - природний газ, атомна енергетика та водень.

У своїх зобов'язаннях щодо Паризької угоди про зміну клімату, відомих як національно визначений внесок, Аргентина взяла на себе зобов'язання обмежити свої викиди в 2030 році до 349 мільйонів тон CO2-еквіваленту. Управління роллю енергетичного сектору стане ключовим викликом у досягненні цієї мети, оскільки, згідно з останніми дослідженнями, на нього припадає 53% викидів в країні.

Однак відмова від викопного палива досі була недосяжною метою для Аргентини. Уряд покладає великі надії на розробку Вака-Муерта - одного з найбільших у світі родовищ сланцевого газу та нафти, в той час як розширення використання відновлюваних джерел енергії значною мірою застопорилося після економічної кризи 2018-19 років.

Новий план сподівається усунути ці недоліки шляхом надання пріоритету відновлюваній енергетиці над викопними видами палива, хоча вони все ще відіграватимуть значну роль. Національний видобуток газу планується збільшити з нинішнього рівня - близько 133 мільйонів кубометрів на день до 174 мільйонів кубометрів на день до 2030 року. Це означатиме, що Аргентина більше не потребуватиме імпорту газу, що дозволить їй збільшити експорт завдяки низці запланованих інфраструктурних проєктів, включаючи заводи і трубопроводи для зрідженого природного газу.

Вибоїни на шляху

У новому плані визнається, що Аргентина зіткнеться з багатьма бар'єрами на шляху до досягнення своїх цілей. Енергетичний перехід «не повинен бути ізольований від макроекономічної реальності та складного зовнішнього сценарію, скомпрометованого боргом в іноземній валюті», - йдеться в документі, де також підкреслюється необхідність доступу до кредитів за низькими ставками та покращення економіки в цілому.

На думку Хуана Ігнасіо Арройо, економіста і незалежного консультанта з питань енергетики, одна справа - амбітний план, але зовсім інша - його реалізація. «У певних випадках виникають суперечності між швидкістю і сталістю енергетичного переходу», - сказав він. «Чим вищі ваші амбіції, тим більше інвестицій вам потрібно для встановлення сонячних і вітрових електростанцій».

Аргентина роками мала обмежений доступ до міжнародних фінансових ринків і ця ситуація, ймовірно, збережеться через високий рівень її державного боргу. Наразі країна переглядає свої боргові домовленості з Міжнародним валютним фондом і нещодавно підписала угоду про відновлення валютного свопу з Китаєм.

Збільшення експорту газу дозволило б отримати більше коштів на проєкти з відновлюваної енергетики. Однак у ньому не пропонується створення конкретного механізму, за допомогою якого такі доходи спрямовуватимуться безпосередньо на відновлювану енергетику. Подібні пропозиції лунали минулого року під час обговорення розширення проєктів морського буріння нафти в Аргентині, але плани реінвестування частини доходів у відновлювану енергетику були врешті-решт відкладені в довгий ящик. У зв'язку з цим у плані підкреслюється важливість того, щоб перехід слугував каталізатором для технологічного, промислового і наукового потенціалу країни, а також для розвитку внутрішніх ланцюжків доданої вартості.

Створення 5 000 кілометрів нових ліній електропередач також буде непростим завданням. За останні 25 років Аргентина не робила значних інвестицій у свою мережу електропередач, і зараз це негативно позначається на її здатності будувати і підключати нові сонячні та вітрові електростанції.

Компанії також попереджають, що існуюча інфраструктура стикається з проблемами через відсутність технічного обслуговування. У жовтні минулого року уряд відновив план інвестування 1,4 мільярда доларів США в шість ліній електропередач - план, який був вперше оголошений шість років тому, але не був реалізований. Китайська компанія China Electric Power Equipment and Technology (CET) також погодилася минулого року інвестувати 1,1 мільярда доларів США в енергосистему столичного регіону Буенос-Айреса.

Не лише відновлювані джерела енергії

Сподіваючись на створення вітрових і сонячних електростанцій комунального масштабу, план також підкреслює потенціал розподіленої генерації - малих і локальних систем, які дозволяють виробляти електроенергію з джерел поблизу місця використання замість більш централізованих джерел, таких як електростанції. Це дозволяє традиційним покупцям електроенергії, від власників будинків до промислових підприємств, стати виробниками.

Останній звіт про розподілену генерацію в Аргентині, опублікований у травні, показав 23,2 МВт встановленої потужності. План енергетичного переходу ставить за мету довести цей показник до 1 ГВт.

План також підкреслює роль «зеленого» водню, який часто називають «паливом майбутнього» і який виробляється з використанням відновлюваних джерел енергії. Мета полягає в тому, щоб до 2030 року країна змогла виробляти 20 000 тонн щорічно, що є скромним завданням.

У травні уряд подав на розгляд Конгресу законопроєкт, спрямований на регулювання та стимулювання зростання "зеленої" водневої індустрії, що зароджується, але його просування, ймовірно, буде повільним у найближчій перспективі, оскільки увага переключається на вибори.

План енергетичного переходу також ставить за мету, щоб до кінця десятиліття частка електромобілів становила 2% від загального автопарку країни.

"Справедливий перехід" - концепція, яка означає забезпечення справедливого та інклюзивного для всіх переходу до вуглецево-нейтральної економіки. Для уряду це означає збалансування економічних, соціальних та екологічних аспектів переходу від викопного палива, а також звернення уваги на швидкість, з якою це відбувається.

Окрім оприлюднення плану, уряд також опублікував документ, що містить рекомендації для енергетичного сектору на період до 2050 року. Він включає три сценарії, від найменш до найбільш амбітних. До 2050 року відновлювані джерела енергії, включаючи гідроенергетику, можуть становити щонайменше 80% виробництва електроенергії, а електромобілі - щонайменше 29% автопарку, але навіть цей найменш амбітний сценарій вимагатиме інвестицій у розмірі щонайменше 264 мільярдів доларів США, згідно з прогнозами, викладеними в керівних принципах.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: A greener life, a greener world

Поділитися: