Все буде Україна!

«Входимо в друге півріччя та паралелі між гідроенергетикою та відновлювальними джерелами енергії»

«Входимо в друге півріччя та паралелі між гідроенергетикою та відновлювальними джерелами енергії»

10-08-2023
Незважаючи на всі виклики та складнощі під час воєнного стану в країні, гідроенергетики працюють за графіком, забезпечуючи українців електроенергією. рашисти завдали потужного удару по вітчизняній енергетиці, але наш незламний народ відновлює зруйноване ракетними обстрілами обладнання і активно готується до осінньо-зимового періоду 2023-2024 року. Про підготовку до ОЗП та відновлювальні роботи на філії розповів головний інженер Кременчуцької ГЕС Анатолій Лоєнко.

- Про виконання яких завдань на станції можна говорити за результатами І півріччя?

- Завдання, які ми ставили на перше півріччя в плані відновлення обладнання виконано. Якщо говорити про роботи з реконструкції, то тут слід зауважити, що згідно інвестиційної програми вони виконані. Працюємо далі.

- Гідроенергетика завжди вважалась найстабільнішим та найнадійнішим джерелом зеленої енергії. Я пропоную Вам провести паралелі між гідроенергетикою і відновлювальними джерелами енергії.

- Гідроелектростанції традиційно генерували більше енергії і перевершували за обсягами виробництва вітрових та сонячних електростанцій разом узятих. У таких країнах, як наприклад Норвегія та Бразилія, на гідроенергетику припадає половина виробленої електроенергії. ГЕС у середньому генерують близько 42 % часу. Для вітроелектростанцій цей показник не перевищує 25%, для сонячних лише 12%. Крім того, енергетики використовують гідроелектростанції як маневрові потужності: їх можна майже миттєво під'єднати до системи в години пікових навантажень. І всі вигоди виявляються лише в одному випадку – коли водосховища не відчувають браку води. Нам поки що, на щастя, посуха не загрожує.

Що стосується відновлюваних джерел. За останні роки в Україні вдалось досягти значних результатів у розвитку відновлювальної енергетики. Лише  на початок 2022 року її встановлена потужність сукупно склала 9,5 ГВт, а обсяг інвестицій в галузь сягнув $12 млрд. Ймовірно, темпи її розвитку й надалі росли б, якби не  «сусідське вторгнення». Через війну половина об'єктів ВДЕ перебуває під загрозою повної або частковою руйнації. В областях, де тривають активні бойові дії перебуває 47 % встановленої потужності електростанцій на відновлюваних джерелах. Тим часом, у швейцарському Лугано Україна презентувала власну візію післявоєнного відновлення на суму понад $ 750 млрд., яка включатиме 850 проєктів для відбудови галузі. Спрямованість на «зелену енергетику» для нашої країни не є чимось новим. Плани уряду у цьому напрямку залишились чіткими. Компанія Укргідроенерго активно працює над відновленням проєктів, які були розпочаті у довоєнні часи. ВДЕ – це джерела енергії, які не вичерпуються внаслідок їхнього використання. Це енергія з вітру, сонця, річок, хвиль, припливів, відпливів, теплова енергія.

- А чи можуть ці джерела енергії співіснувати поряд з гідроенергетикою?

Звичайно ж можуть. Акумулювання електроенергії є важливою складовою сучасних систем чистої енергії. Теплої пори року ГЕС, так би мовити, збирає водні ресурси і в зимовий час за допомогою ВДЕ їх може продуктивніше використовувати. В світі існують такі практики – високогірна гібридна електростанція в Китаї. Цей об'єкт є першою частиною енергетичного проєкту співпраці гідроенергетики та сонячної енергії. Так, що тут не тільки можна проводити паралелі. А й співіснувати, доповнюючи один одного.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

 

Поділитися: