Все буде Україна!

Батарея з піску почала давати тепло. Як це працює й економить електрику?

Батарея з піску почала давати тепло. Як це працює й економить електрику?

08-11-2022
У Фінляндії на електростанції Ватаянкоскі створили першу у світі піщану батарею комерційного масштабу.

За 270 км на північний захід від столиці Фінляндії Гельсінкі на електростанції Ватаянкоскі створили першу у світі піщану батарею комерційного масштабу. Батарея, схована у сталевому контейнері 7 метрів заввишки, містить 100 тонн будівельного піску низького сорту, дві труби теплопостачання та вентилятор.

Пісок перетворюється на батарею після того, як його нагрівають до 600C за допомогою електроенергії, виробленої вітряними турбінами та сонячними батареями.

Відновлювана енергія живить нагрівач, який підігріває повітря всередині піску. Всередині батареї гаряче повітря циркулює крізь теплообмінні труби в піску.

Товста ізоляція навколо піску утримує температуру всередині батареї на рівні 600C, навіть коли на вулиці мороз.

Заповнена батарея зберігає 8 МВт-год теплової енергії. Коли потреба в енергії зростає, батарея вивільняє близько 200 кВт енергії через теплообмінні труби. Цього достатньо, щоб забезпечити опаленням і гарячою водою приблизно 100 будинків і громадський басейн, доповнюючи електрику з мережі. Акумулятор заряджається вночі, коли ціни на електроенергію нижчі.

Технологію розробили четверо молодих фінських інженерів, друзів дитинства: Томмі Еронен, Маркку Ільонен, Лійса Наскалі та Вілле Ківіоя.

За інформацією BBC NEWS Україна

Фото BBC NEWS Україна

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Поділитися: