Все буде Україна!

Безпека понад усе: у Швеції модернізують 95-річну ГЕС

Безпека понад усе: у Швеції модернізують 95-річну ГЕС

30-03-2023
Компанія Statkraft доручила скандинавській будівельній компанії NCC реалізувати заходи з підвищення безпеки греблі на ГЕС Хаммарфорсен, потужністю 80 МВт.

Як повідомляє World-energy, електростанція Хаммарфорсен в Індальсельвені була побудована в 1928 році і зараз проходить масштабну реконструкцію, щоб протистояти ризику екстремальних паводків.

NCC було доручено реалізувати рішення для збільшення пропускної спроможності електростанції, щоб гарантувати безпеку дамби. Угода є спільним контрактом на виконання робіт, її сума складає 160 мільйонів шведських крон (15,2 мільйона доларів США).

«Цей проєкт є частиною масштабної реставрації підприємства Хаммарфорсен. Для того, щоб і надалі залишатися надійним виробником гнучкої відновлюваної енергії, нам необхідно постійно мати добре функціонуючий об'єкт і оновлювати наші електростанції, щоб впоратися зі зростаючим попитом на енергію, з яким ми стикаємося», - зазначив головний виконавчий директор Statkraft Sweden Якоб Норстрем.

NCC має провести роботи на водоймі-накопичувачі, виконати демонтажні роботи та замінити існуючий сегментний розсувний люк на два менших люки дамби.

Для бетонних робіт NCC використовуватиме кліматично покращений бетон, який зменшує вуглецевий слід і має коротший процес затвердіння. NCC має попередній досвід роботи з кліматично покращеним бетоном та складними ливарними роботами під час будівництва гідроелектростанції Ренгорд у Скеллефтео.

«NCC та Statkraft добре знають один одного завдяки попереднім спільним проєктам та діючій рамковій угоді, в межах якої досягли консенсусу. Завдяки досвіду NCC в аналогічних проєктах з будівництва гідроелектростанцій, ми змогли запропонувати Statkraft зручне для виробництва та економічно ефективне рішення для електростанції в Хаммарфорсені», - зауважив менеджер з виробництва NCC Infrastructure Річард Маттссон.

Очікується, що проєкт буде завершено навесні 2025 року.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Statkraft

Поділитися: