Все буде Україна!

Білорусь зацікавлена в українській балансуючій електроенергії

Білорусь зацікавлена в українській балансуючій електроенергії

22-05-2019
22 травня під керівництвом генерального директора Укргідроенерго Ігоря Сироти відбулася зустріч фахівців компанії з представниками Державного виробничого об’єднання електроенергетики «Біленерго» (Республіка Білорусь).

Мета зустрічі – обговорення питань перспективного використання ресурсів українських гідроакумулюючих станцій для балансування системи електричної енергії в Республіці Білорусь.

«Біленерго» - державне підприємство, підпорядковане Міністерству енергетики. Предметом діяльності нашої компанії є організація надійного, безпечного, економічно ефективного функціонування виробництва, передачі та продажу електричної й теплової енергії. До складу компанії входять шість енергопостачальних організацій, декілька проектних установ й освітніх закладів, а також низка будівельно-ремонтних організацій. Невдовзі до структури «Біленерго» увійде атомна станція, перший блок якої планується під’єднати до мережі у грудні поточного року. У зв’язку з цим ми ще більше відчуємо проблему дефіциту балансуючої енергії», - зауважив під час зустрічі генеральний директор ДВО «Біленерго» Павло Дрозд.

В свою чергу  генеральний директор Білоруського республіканського унітарного підприємства «ОДУ» Денис Ковальов акцентував на тому, що українська гідроенергетика могла б стати порятунком для білоруської енергосистеми в питаннях балансування.

«У нічні години ми маємо величезні проблеми з балансом. Ми розробили декілька варіантів як їх вирішити: по-перше, це встановлення електрокотлів в наших котельнях, щоб забезпечити споживання у нічні години. По-друге –  будівництво генерації на основі газотурбінних установок. Втім, загальновідомо, що найкращий варіант балансування енергосистеми – потенціал гідроакумулюючих станцій. Для нас це дуже актуальне питання і ми б хотіли оцінити перспективи використання українських ГАЕС для перекриття дефіциту балансуючих потужностей в Білорусі», - зазначив він.

Під час зустрічі генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота зауважив, що компанія розгляне можливість постачання балансуючої електроенергії до Білорусі в умовах нової моделі ринку.

«З 1 липня в Україні починає працювати нова модель оптового сегменту ринку електроенергії. Якою вона буде – покаже час. Ми – за те, аби він був прозорим та конкурентним. Укргідроенерго зацікавлене у продажі електроенергії, яку генерують гідроакумулюючі станції компанії, до Білорусі. Але для таких двосторонніх комерційних взаємин білоруська сторона має виконати низку вимог, які закладені у законодавчій базі України щодо функціонування нової моделі ринку», - зауважив Ігор Сирота.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: