Все буде Україна!

На Всесвітньому конгресі з питань гідроенергетики обговорили тренди галузі

На Всесвітньому конгресі з питань гідроенергетики обговорили тренди галузі

17-05-2019
У вівторок у Парижі відкрився Всесвітній конгрес з питань гідроенергетики, де делегати обмінювалися думками щодо ролі гідроенергетики, щоб допомогти країнам досягти національних пріоритетів та забезпечити соціальні, економічні та екологічні вигоди для громад.

У своєму виступі на пленарному засіданні президент Міжнародної асоціації гідроенергетики IHA Кен Адамс привітав 750 учасників та партнерів з більш, ніж 70 країн, які беруть участь у цьогорічному заході, організованому Міжнародною асоціацією гідроенергетики, - йдеться у повідомленні IHA

«Приєднавшись до нас у Парижі на сьомому Всесвітньому конгресі з гідроенергетики, більше 50 партнерів з усіх частин світу представляють організації громадянського суспільства, міжнародні організації, освіту, фінанси, бізнес, наукові кола та уряд», - сказав пан Адамс.

Темою конгресу 2019 року є «Енергія води в стійкому, взаємопов'язаному світі», яка зосереджується на ролі гідроенергетики у виконанні Паризької угоди з питань зміни клімату та цілей сталого розвитку (SDGs).

Пан Адамс наголосив на важливості співпраці між гідроенергетикою та широкими колами суспільства і підкреслив, що робота IHA спрямована на підтримку стабільних практик. «Дух IHA завжди полягав у тому, щоб вести діалог із зацікавленими сторонами з різних країн, секторів та видів діяльності. Ми вважаємо, що досягнення стійких результатів забезпечується, коли цілі підтримуються зацікавленими сторонами, а діалог відкритий.

«Найбільша спільнота, якою ми всі є частиною, - це людська спільнота, яка живе на планеті, яка зіткнулася з безпрецедентним стресом і змушена досягати консенсусу і домагатися дій для створення більш стабільного майбутнього. Ми підтримуємо цілі сталого розвитку і вважаємо, що цілі, визначені Паризькою угодою, вимагають від нас усіх працювати над тим, щоб відновлювані джерела енергії були доступні всім споживачам на постійній основі», - сказав він.

Марія Доносо, директор з водних наук ЮНЕСКО, зазначила, що її організація пишається тим, що асоціюється з Всесвітнім конгресом гідроенергетики, як один з співзасновників.

«Це можливість продемонструвати важливий внесок гідроенергетики у вирішення проблем сталого розвитку», - сказала вона. «Для досягнення статті 2 Паризької угоди існує потреба у скороченні викидів, зокрема шляхом обмеження виробництва енергії з викопного вугілля та охоплення відновлюваних джерел енергії, таких як гідроенергетика.

«Інфраструктура гідроенергетики також відіграє ключову роль у адаптації. Вона надає послуги з водопостачання, включаючи забезпечення питною водою, іригацію, навігацію, боротьбу з повенями, пом'якшення засухи і енергетичну безпеку, а також сприяє регіональному співробітництву», - підкреслила вона.

Ріккардо Пуліті, голова Групи Світового банку у сфері глобальної практики енергетики та видобувних (викопних) ресурсів, заявив, що його організація підтримує сталий розвиток гідроенергетики. «Ми підтримуємо через три основні причини: ми вважаємо, що гідроенергетика є ключовою для досягнення Паризької угоди, ми розглядаємо гідроенергетику як необхідну для підвищення інтеграції відновлюваних джерел енергії у світові енергетичні системи, і ми підтримуємо роль гідроенергетики у поліпшенні управління регіональних інтегрованих водних ресурсів».

Незважаючи на свою обіцянку, глобальні інвестиції в сектор відновлювальних ресурсів сповільнилися, відзначив Фатіх Біроль, виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (IEA). IEA планує присвятити свій наступний звіт про відновлювані джерела енергії гідроенергетиці, сказав він.

«Гідроенергетика - чому ми так захоплені нею? Через свій потенціал, особливо в Африці”- сказав д-р Біроль. «Сьогодні в Африці, на південь від Сахари, двоє з трьох людей не мають доступу до електроенергії. Морально, це ганьба для всіх нас»

"Ми вважаємо, що гідроенергетика може забезпечити багато переваг нашим суспільствам, починаючи від доступу до електроенергії в країнах з економікою, що розвивається, скорочення викидів CO2, зменшення забруднення повітря, і ми можемо добре інтегрувати її з сонячною і вітровою енергією", - додав він.

На відкритті засідання Всесвітнього Конгресу з гідроенергетики 14 травня 2019 р. відбулися виступи представників ділових і неприбуткових громадських організацій, а також міністрів і високопосадовців з Гватемали, Індії, Непалу, Норвегії, Сараваки (Малайзія) і США.

Важливість дотримання того, щоб цілі енергетичного та економічного розвитку були збалансовані з соціальними та екологічними пріоритетами, включаючи захист біорізноманіття, було ключовим посланням, що відображалось в усіх доповідях та обговореннях.

Жан-Бернард Леві, генеральний директор EDF, заявив, що його організація прийняла шість цілей корпоративної соціальної відповідальності, які відображають цілі сталого розвитку Організації Об'єднаних Націй, включаючи ціль позитивного впливу на біорізноманіття в процесі діяльності компанії.

Пан Леві відзначив гнучкість і можливості зберігання відновлюваних, акумулюючих гідроелектростанцій. «Гідроенергетика сьогодні є найбільш ефективною технологією для зберігання значних обсягів енергії, особливо насосних станцій (PSP). Ось чому PSP є ключовою частиною нашого так званого Плану зберігання EDF, який спрямований на розвиток 10 ГВт потужності зберігання енергії по всьому світу до 2035 року, серед яких 2 ГВт будуть забезпечуватись саме завдяки ГАЕС », - сказав він.

Раніше цього року уряд Індії схвалив заходи щодо розвитку гідроенергетики, включаючи надання офіційного статусу відновлюваних великим гідротехнічним проектам. Спільний Секретар Енергетики Шрі Аніруддха Кумар у своєму посланні делегатам зазначив, що «гідроенергетика, безсумнівно, відіграє ключову роль» у досягненні цілей відновлюваної енергетики, і  ще раз наголосив на зобов’язанні свого уряду дотримання суворого процесу схвалення нових проектів.

«Ми не хочемо підштовхувати розвиток за рахунок навколишнього середовища або людей. Проекти будуть схвалені для будівництва лише після проведення ретельних досліджень впливу на навколишнє середовище та впровадження детальних планів управління навколишнім середовищем», - сказав він.

Елліот Харріс, помічник Генерального секретаря з UNDESA, сказав: “Потенціал гідроенергетики у вкладі, як і в реалізацію Паризької угоди, так і в План Сталого розвитку 2030 є величезним, проте розвиток гідроенергетики не приходить без потенційних екологічних і соціальних витрат. Тому дуже важливо, щоб розробники проектів гідроенергетики вживали заходи для максимізації вигод і компенсації будь-яких витрат».

Пан Харріс вказав на приклад Itaipu Banacional, який керує електростанцією в Ітайпу, як приклад позитивної практики в цій справі. «Досвід Itaipu Banacional показує, як можна сприяти збереженню біорізноманіття та місцевих культур, одночасно використовуючи потужність гідроенергетичних ресурсів для енергетики, економічного розвитку та кліматичних заходів».

Відкриття пленарного засідання завершилося презентацією від культурного посланника з відновлюваної енергії та колишньої учасниці Євробачення Руслани, яка розповіла про свої зусилля по розширенню обізнаності громадськості щодо досягнення 100-відсоткового виробництва електроенергії з відновлювальної енергії.

Всесвітній конгрес з гідроенергетики тривав в з 14 по16 травня і більш ніж 200 доповідачів обговорювали під час 40 основних сесій і семінарів такі теми, як стійкість, кліматичні зміни, рішення щодо обробки даних, робота з корінними громадами, а також підтримка розвитку інших відновлюваних джерел енергії.

Нагадаємо, участь у роботі Всесвітнього гідроенергетичного конгресу – 2019 взяв генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

В рамках заходів конгресу відбулася зустріч Ігоря Сироти з головою Міжнародної асоціації гідроенергетики (IHA) Річардом Тейлором, під час якої обговорено напрямки можливої співпраці та окреслено конкретні плани на найближчу перспективу.

Фото: International Hydropower Assotiation

Поділитися: