Все буде Україна!

Болгарія презентувала два проєкти гідроакумулюючих електростанцій потужністю 800 МВт кожна

Болгарія презентувала два проєкти гідроакумулюючих електростанцій потужністю 800 МВт кожна

17-10-2023
У Болгарії планується будівництво двох підземних гідроакумулюючих електростанцій загальною потужністю 1,6 ГВт. У той же час, найбільша система такого типу в Південно-Східній Європі – Chaira – і досі не функціонує. Вона зазнала значних пошкоджень внаслідок низки аварій та невдалих спроб ремонту.

Як повідомляє Balkan Green Energy News, Прем'єр-міністр країни Ніколай Денков і Міністр енергетики Румен Радев заявили, що уряд ініціює дослідження для визначення потенціалу двох гідроакумулюючих електростанцій. Такі системи, по суті, є акумуляторами, необхідними для інтеграції періодичного виробництва електроенергії з відновлюваних джерел у мережу.

Гідроакумулюючі електростанції досі залишаються єдиною традиційною технологією зберігання енергії. Вони використовують реверсивні турбіни, які можуть працювати в двох режимах.

Вода перекачується з нижнього водосховища у верхнє під час низького попиту на електроенергію і коли є надлишок вітрової та сонячної енергії. Коли баланс зміщується, гідроакумулююча станція генерує електроенергію, спрацьовуючи воду через турбіни.

Планується, що обидва об'єкти потужністю 800 МВт кожен будуть збудовані під землею і підключені до гребель Dospat і Batak. Ними керує Національна електроенергетична компанія (NEK). За оцінками влади, обидві системи можуть бути завершені у 2032 році.

Вони розташовані на південному заході Болгарії, в Родопах.

NEK вже має підземну гідроакумулюючу електростанцію Chaira в сусідньому районі. З номінальною потужністю 864 МВт вона є найбільшою в Південно-Східній Європі. Але станція, що входить до проблемного каскаду Belmeken-Sestrimo-Chaira, не працює вже півтора року після низки відключень і невдалих спроб відновлення.

За оцінками чиновників, деякі з чотирьох непрацюючих агрегатів можуть бути відремонтовані до кінця наступного року.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: See news

Поділитися: