Все буде Україна!

Чи може гідроенергетика полегшити енергетичну кризу в Європі?

Чи може гідроенергетика полегшити енергетичну кризу в Європі?

08-12-2022
Після посушливого літа водосховища вичерпалися, але перспективи на 2023 рік більш обнадійливі.

Луара, найдовша річка Франції, цього літа являла собою апокаліптичне видовище. Як пише The Economist, частини річкової мережі повністю пересохли в середині серпня. Це траплялося і раніше, але цьогоріч масштаби лиха були куди більшими.

Ціни на енергоносії різко зросли після вторгнення росії в Україну. Виробництво атомної енергії у Франції стримувалося ремонтами та низьким рівнем води у річках, яка використовувалася для охолодження. А у середині серпня гідроелектростанції виробляли лише половину обсягу від того, який генерували раніше у цей період. У 2023 році ціни на газ вірогідно залишаться високими, а енергетична криза в Європі продовжуватиметься. Чи може гідроенергетика вирішити цю проблему у наступному році?  

Існує три типи гідроелектростанцій. Руслові використовують потік води, який надходить на лопаті гідротурбіни і, таким чином, приводячи в дію генератори, виробляють електроенергію. Зазвичай вони забезпечують постійний виробіток. Два інших типи більш гнучкі. Резервувари, заховані у схилах пагорбів, забезпечують зберігання, яке можна використовувати за необхідності. А гідроакумулюючі станції – це резервуари, які діють як водяні батареї, що перезаряджаються. Вони акумулюють воду в резервуарі коли електроенергія найдешевша, зазвичай уночі, і спускають її через гідроагрегати, коли зростає на неї попит. Таким чином, водосховища та гідроакумулюючі об’єкти допоможуть знизити пікові ціни за рахунок заміни газової генерації, коли в цьому виникне необхідність.

Торік європейські гідроелектростанції виробили 712 ТВт-год, що складає приблизно 16% від загального обсягу виробництва електроенергії. Але у 2022 році виробництво електроенергії скоротилося більш ніж на 112 ТВт-год у порівнянні з аналогічним періодом минулого року через посуху на континенті. За останні 12 місяців кількість опадів була вкрай низькою на більшій частині Франції, Іспанії, Італії та півдні Норвегії. В Італії дефіцит був особливо відчутним.

Але не лише погодні умови обмежили виробіток електроенергії у 2022 році. Водосховища розпочали рік з більш низьким рівнем, ніж зазвичай. При прийнятті рішення про те, скільки води скидати, акумулюючі гідроелектростанції враховують поточні та майбутні ціни на електроенергію. У другій половині 2021 року ціни на електроенергію почали стрімко зростати по всьому континенту через різкий стрибок цін на газ. Це могло спонукати операторів електростанцій виробляти більше електроенергії для отримання прибутків, спустошуючи резервуари нижче їх нормальних позначок та залишаючи менше потенціалу для виробництва електроенергії упродовж 2022 року.

На щастя, перспективи на 2023 рік кращі. Останні пару тижнів спостерігалася волога погода, що сприяло наповненню водосховищ у більшості європейських країн, хоча в Італії, Іспанії та Португалії попереду багато роботи. Тримісячний прогноз для Європи віщує теплішу та більш суху зиму, ніж зазвичай. Це має допомогти. Політики багатьох країн вже відреагували  належним чином. До прикладу, Швейцарія накопичила воду в резервуарах, аби мати резервне джерело енергії на випадок нестачі газу взимку. Португалія на 15 ГЕС призупинила виробництво електроенергії для поповнення водосховищ, нещодавні дощі дозволили відновити роботу деяких з них. Навіть Луара та її притоки поступово відновлюють свій типовий рівень води, аби у 2023 році виробляти якомога більше електроенергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото:The Economist 

Поділитися: