Все буде Україна!

Денис Шмигаль: «Приєднання до ENTSO-E — це енергетичний безвіз»

Денис Шмигаль: «Приєднання до ENTSO-E — це енергетичний безвіз»

12-10-2021
Інтеграція об’єднаної української енергосистеми в ENTSO-E відіграє ключову роль в енергетичній безпеці України та всього європейського континенту. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на заході «Інтеграція України до ENTSO-E: за крок до енергетичної незалежності», що відбувся 11 жовтня в межах 23-го Саміту Україна-ЄС.

«Приєднання до європейської мережі — той енергетичний безвіз, який відкриває для нашої країни нові можливості й наближає до Європи. Україна стане фактично членом ЄС на енергетичному рівні. У нашому баченні приєднання до європейської енергосистеми — надзвичайно практичний крок. Наші колеги зі Світового банку оцінили економічні переваги синхронізації ОЕС з ENTSO-E: йдеться орієнтовно про 1,5 мільярда доларів США щороку», — зазначив очільник уряду.

Прем’єр-міністр виділив п’ять основоположних переваг інтеграції в європейську енергомережу:

• енергетична незалежність та безпека

• прозорість та демонополізація

•експортні можливості

•декарбонізація

•оновлення застарілої інфраструктури та розвиток нових технологій, зокрема зберігання енергії.

За словами Дениса Шмигаля, Україна запропонує європейським партнерам започаткувати стратегічний енергетичний діалог високого рівня із залученням держав-членів ЄС. На його думку необхідно виробити спільне довгострокове бачення енергетичної безпеки Європи, яке б охоплювало не лише питання транспортування газу, але й синхронізацію наших електромереж, декарбонізацію економіки та виробництво відновлюваних джерел енергії, зокрема зеленого водню.

«Цього року ми успішно провели переговори зі Світовим банком щодо модернізаційного проекту для Укргідроенерго на понад 200 млн доларів. Передбачено встановлення систем акумулювання енергії. Ми впевнено йдемо до інтеграції та сподіваємось на політичну підтримку в ЄС», – сказав прем’єр.

Глава Уряду підкреслив, що синхронізація України з ENTSO-E зіграє ключову роль для Центральної та Східної Європи в безпеці постачання. Саме тому, за його словами, надзвичайно важливо дотриматись графіка синхронізації мереж та завершити процес не пізніше ніж до 2023 року.

Нагадаємо, що 13 вересня 2021 року Міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи Аруп Банерджі підписали два Договори гарантії зі Світовим Банком та з Фондом чистих технологій. Договорами передбачено інвестиції в проект «Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ “Укргідроенерго”)» на суму 212 млн дол. США. Зокрема, кредит Світового Банку становить 177 млн дол. США, Фонду чистих технологій – 34 млн дол. США.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Наглядова рада Укргідроенерго обговорила плани компанії на 2022 рік

Світовий банк та Укргідроенерго: чверть століття плідного партнерства задля посилення енергетичної незалежності

Укргідроенерго і Світовий банк обговорили дорожню карту реалізації проєкту з встановлення гібридних систем

Поділитися: