Все буде Україна!

Директор філії «Кременчуцька ГЕС» Сергій Яременко: «Станція і надалі активно працюватиме на енергетичну безпеку та незалежність країни»

Директор філії «Кременчуцька ГЕС» Сергій Яременко: «Станція і надалі активно працюватиме на енергетичну безпеку та незалежність країни»

27-08-2021
Кременчуцькій ГЕС належить особливе місце у комплексному використанні енергетичних ресурсів річки Дніпро, оскільки вона має найбільше водосховище і є другою за потужністю гідроелектростанцією Дніпровського каскаду.

За часів становлення державності, а у 2021 році  нашій незалежній Україні виповнюється 30 років, компанія Укргідроенерго своєю діяльністю  пішла далеко вперед. Всі станції Товариства продовжують успішно розвиватись та забезпечувати покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужностей мережі, а також  мобільного аварійного резерву в Об'єднаній енергетичній системі країни. Про важливі події,  які мали місце за останні 30 років, розповідає директор філії «Кременчуцька ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Сергій Яременко.

– Сергію Олександровичу, яка роль гідроелектростанцій у сучасному світі?

 – Гідроенергетика – це дешева електроенергія,  відсутність паливної складової і, відповідно, екологічна чистота та економічна доцільність. Саме тому  галузь розглядається як одна з важливих складових  енергетики майбутнього. Як відомо, головне призначення гідроелектростанцій – знімати піки навантаження в енергетичній системі України, адже саме гідроагрегати, що мають здатність включатися в роботу  за лічені хвилини, можуть найшвидше та найкраще  компенсувати дефіцит енергетичних потужностей.  Тож, завдяки ГЕС і ГАЕС в енергосистемах зберігається відповідна необхідна потужність, що забезпечує безперебійну роботу промислових підприємств  та потреби звичайних громадян. Кременчуцька ГЕС,  встановлена потужність якої становить 700,4 МВт, відіграє значну роль в Об’єднаній енергетичній системі України. Водночас станція щороку економить 900  тис. тон вугілля та без додаткових витрат збільшує  виробництво електроенергії на нижче розташованих  ГЕС до 1,0-1,5 млрд кВт*год в залежності від річного  стоку Дніпра.

– Останні декілька років все більше відчувається маловодність річок Україні. Весняні  паводки практично відсутні, кліматичні зміни  вносять свої корективи в життя людини. Як в  таких умовах підприємство виконує свої функції?

- Дійсно, останні декілька років є маловодними.  Хоч весняного паводку фактично не було, ми повністю впоралися зі своїм завданням: станція працювала  і працює в сталому режимі, без аварійних чи надзвичайних ситуацій. Варто зазначити, що цьому сприяє  чітко налагоджена робота інженерної служби, яка  слідкує за експлуатацією устаткування. На станції за  графіком відбувається поточний ремонт усього обладнання – і гідромеханічного, і електротехнічного.  Так само, за графіком, проводяться планові капітальні ремонти.

 – Наразі на станції проводяться якісь ремонтні роботи?

– Так, звичайно. З червня 1995 року по червень 2002 року на Кременчуцькій ГЕС проходив І етап реконструкції. Під час виконання першого етапу реконструкції було замінено вимикачі на сучасні елегазові, роз’єднувачі, комплекти трансформаторів  струму і напруги, системи збудження генераторів,  регулятори швидкості обертання агрегатів та системи управління без збільшення потужності станції.  Саме тоді було впроваджено Автоматизовану систему контролю безпеки гідротехнічних споруд, що значно підвищило надійність станції. З 2002 по 2005 роки тривав проміжний етап реконструкції.

Протягом цих років було встановлено:  підстанційний та загальностанційний контролери  системи «Центролог»; трансформатори струму 154  кВ, автоматизовану систему керування безпеки гідротехнічних споруд, затвори з нижнього б'єфу (3  комплекти), сміттєзатримуючі решітки (на 1 гідро[1]агрегат), високовольтний вимикач 154 кВ . Вже в рамках реалізації другого етапу, який розпочато 22 травня 2006 року, було реконструйовано п’ять гідроагрегатів (№2,3,7,8,9). Це дало змогу  збільшити потужність станції. Також було встановлено дизель-генератор, який забезпечить власні потреби станції під час аварійного відключення  енергосистеми та відновити живлення в мережі ВРП  330/154 кВ. Окрім того, ми здійснили заміну та модернізацію фізично застарілого обладнання, яке не  увійшло в першу чергу реконструкції. Тривають роботи з реконструкції гідроагрегату №4. Паралельно  виконується і низка інших важливих робіт. Зокрема,  модернізація і адатпація системи керування агрегатного рівня, заміна силового енергообладнання, реконструкція будівлі релейних щитів ВРП 330/154 кВ, тощо. В період другого етапу реконструкції компанією Укргідроенерго передбачається реконструювати і  останні 6 гідроагрегатів. Впроваджуючи ці роботи, ми підвищуємо енергетичні характеристики гідроагрегатів (ККД і потужності) та підвищуємо екологічну безпеку обладнання  ГЕС.

– А за які кошти здійснюються ці роботи?

– В основному роботи по реконструкції проводяться за рахунок кредитних коштів Світового банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку. Також багато робіт здійснено за власні  кошти підприємства.

– Масштаби реконструкції вражають. А якщо взяти  економічну кризу 2020 року, вона якось позначилася на ваших планах щодо проведення подальшої реконструкції ГЕС?

– Звичайно, 2020 рік був досить складним. Проте,  незважаючи на всі труднощі, ми продовжуємо реалізовувати проєкт реконструкції та модернізації обладнання на станції. Наприклад, якщо говорити про  планові роботи, то протягом 2020 року проведено  ремонтні роботи по допоміжному обладнанню, повністю замінено мережу водопостачання, яка підходить на станцію і до якої приєднаний судноплавний  шлюз. Також здійснено заміну каналізаційного напірного колектору від станції до точки скиду в міську  каналізаційну мережу та встановлено нову систему  протипожежної автоматики. Окрім того, було введено в експлуатацію систему раннього виявлення та  оповіщення про надзвичайні ситуації на об’єкті. Ця система, у випадку надзвичайної ситуації, передає  в автоматичному режимі сигнал на диспетчерський  пункт у міста Кропивницький та Кременчук. У 2020 році виконано важливий проєкт по автоматизації системи контролю за станом греблі. Цю роботу ми продовжуємо і в цьому році. Все це проводиться задля безпечної роботи Кременчуцької ГЕС. Проте, я вважаю, роботи в рамках міжнародного проєкту з реконструкції гідроагрегатів – це найважливіші події для станції за останні два роки. Дані  роботи також виконуються за кошти Європейського  банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку. Так, буде встановлено нові генератори українського виробництва збільшеної потужності, а чотирилопатеві турбіни буде замінено на  п’ятилопатеві. Все це в цілому підвищить надійність  та ефективність роботи гідроагрегатів.

– Для чого взагалі проводиться така масштабна реконструкція?

– Основна мета реконструкції – продовження строку  експлуатації ГЕС в цілому. Ну, і звичайно, збільшується її потужність, виробіток, надійність та поліпшується якість виробленої електроенергії за рахунок  вдосконалення системи управління й створення сучасних умов праці. Загалом, хочу підкреслити, що  фахівці Кременчуцької ГЕС та Укргідроенерго в цілому усвідомлюють відповідальність своєї роботи,  тому роблять все для того, аби електропостачання  в Україні було безперебійним, а експлуатація гідроспоруд – безпечною. Компанія Укргідроенерго тримає високу планку соціальної відповідальності.

Декілька слів про людські  фактори успішного розвитку підприємства. Нині на Кременчуцькій ГЕС працює 308 співробітників, яким ПрАТ «Укргідроенерго» забезпечує високий рівень соціального і матеріального добробуту та захисту. Товариство не лише надає сучасні та  комфортні умови праці, а й забезпечує матеріальною  допомогою на оздоровлення, лікування, народження дитини. У нас діють виплати на організацію відпочинку та оздоровлення, підтримку пенсіонерів та  ветеранів. Пріоритетними для компанії є програми,  спрямовані на охорону здоров'я персоналу, профілактику професійних захворювань та популяризацію  здорового способу життя серед співробітників. Четвертий рік гідроенергетики успішно користуються  програмою добровільного медичного страхування.  Кременчуцька гідроелектростанція, як складова  компанії Укргідроенерго, постійно демонструє і свою  участь у суспільному житті громади, на території якої  розташована станція.

Наша ГЕС є бюджетоутворюючим підприємством. Тільки за 6 місяців 2021 року до  бюджету сплачено податків на суму 29 млн.383тис.  грн. (державний бюджет – 24 млн.70 тис., міський  – 5 млн. 313тис. грн.). Великої уваги адміністрація  станції приділяє соціальному аспекту співпраці з  громадою. Колектив взяв на себе зобов'язання щодо  благоустрою Набережної міста – головного місця відпочинку містян та гостей. Силами працівників станції  збудовано літній концертний майданчик, забезпечено освітлення території, систематично проводяться  суботники. Гідроенергетики піклуються і про належний стан дамби Кременчуцької ГЕС, а це прибирання території, покоси трави, контроль за станом  дорожнього покриття. Ми є активними учасниками  соціально-культурного життя територіальної громади, беремо участь у роботі з громадськими організаціями, виходимо з ініціативами щодо благодійної  допомоги різних напрямків. В день 30-річчя Незалежності України, адміністрація та персонал Кременчуцької ГЕС з позитивним  настроєм та впевненістю дивляться в майбутнє. У  подальших планах – результативна робота та продовження реконструкції станції. Кременчуцька ГЕС і  надалі активно працюватиме на енергетичну безпеку та незалежність країни.  

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також: 

Кременчуцька ГЕС: програма добровільного медичного страхування розширює географію надання медичних послуг 

Кременчуцька ГЕС: сталий розвиток станції та перспективи

Кременчуцька ГЕС – готуємось до весняного водопілля

 

 

 

 

 

Поділитися: