Все буде Україна!

Дніпро – головна водна артерія України

Дніпро – головна водна артерія України

27-12-2019
Дніпро є однією з найбільших і найважливіших рік Європи. Протягом віків ріка відігравала і продовжує відігравати важливу роль у житті людини. Великим і різноманітним є сучасне використання Дніпра: він забезпечує мільйони людей питною водою, слугує для водозабезпечення промислових підприємств та зволожує сотні тисяч гектарів посушливих земель. Окрім того, Дніпро дає змогу виробляти велику кількість електроенергії. Значною залишається роль ріки як транспортної артерії та використання ріки для відпочинку – такі піщані пляжі, які є на Дніпрі, непросто знайти на інших, навіть значно більших ріках Європи.

Перші письмові відомості про Дніпро з’являються ще у V столітті до н.е. Так, грецький вчений та історик Геродот у своїй книзі історії «Мельпомена» називає Дніпро Борисфеном. А вже у XI-XII століттях про Дніпро згадується у літописі «Повість временних літ» та у поетичному творі «Слово о полку Ігоревім». Взагалі, назва Дніпро є скіфського походження і перекладається як «глибока річка».

Розглянемо коротенько загальну характеристику річки Дніпро.

Загальна довжина річки Дніпро на сьогоднішній день складає 2201 км, у межах України – 981 км. Площа басейну становить 504 тисячі км², з них в межах України – 291,4 тисячі км². Найменша частина і витік річки Дніпро знаходиться в межах Російської Федерації, невеликий відрізок річки проходить через Республіку Білорусь, а ось основний її шлях лежить по території нашої країни.

Від міста Лоєв до Київського водосховища Дніпро тече в дуже широкій долині зі схилами, що непомітно зливаються з прилеглою місцевістю. У північній частині Київського водосховища ширина долини досягає декількох десятків кілометрів, зливаючись з навколишніми болотами і долиною річки Прип'ять. Біля села Лютіж і нижче правий схил досягає висоти 30-50 м і долина річки значно звужується, а у місті Вишгород і селі Межигір'я правий схил щільно підходить до водосховища. Нижче гирла Десни долина Дніпра дуже широка. Між містами Кременчук і Дніпро, де розташоване Кам’янське водосховище, долина Дніпра місцями звужується до 2 км або розширюється до 13 км. Від Дніпра до Запоріжжя долина річки вузька, з високими корінними берегами, зайнята штучно створеним озером. Нижче Запоріжжя долина річки знову розширюється, досягаючи 10 км в пригирлевій частині, а нижче Нової Каховки ширина заплави досягає до 4-6 км. Біля Херсону річка вступає в низьку піщану долину, на заплаві якої розташовуються Херсонські плавні шириною до 10 км.

Київ ГЕС

Русло Дніпра – звивисте річище, яке утворює рукави, багато перекатів, островів, проток та мілин. Поділяється водойма на три частини: верхня течія, так званий Верхній Дніпро, що тягнеться від витоку до міста Києва, середня течія – Середній Дніпро, що проходить від Києва до Запоріжжя, та нижня течія – Нижній Дніпро, що проходить від Запоріжжя до гирла. Дніпро, незважаючи на свою вражаючу величину, типова рівнинна річка з повільною й спокійною течією.

Варто зазначити, що до початку XX століття в руслі Дніпра між містами Дніпро і Запоріжжя було багато порогів. Якщо каміння й скелі перетинали частину течії, вони називалися заборами, якщо всю річку – порогами. В середній течії Дніпра існувало 9 порогів, які ставали причиною аварій водного транспорту. На сьогодні пороги затоплено водами Дніпровського водосховища, а до побудови Дніпровської ГЕС судноплавство на цьому відрізку було обмежено.

Одним із цікавих фактів про Дніпро є те, що Дніпровські пороги увійшли в літературу і легенди. Так, одна із легенд розповідає, що один із порогів під назвою Ненаситець, задля налагодження ходіння кораблів, було підірвано. А назву свою поріг отримав за суворість характеру і високу складність в проходженні. Вважалося, що він забирає життя кожного десятого сміливця, який вирішив спуститися по річці.

В продовжені вивчення загальних характеристик Дніпра, варто згадати і про живлення річки. Так, живлення у Дніпра змішане: снігове, дощове і підземне. Близько 80% річного стоку річки формується у верхній частині басейну, де випадає багато опадів, а випаровування мале. Водний режим річки визначається добре вираженою весняною повінню, низькою літньою меженню з періодичними літніми паводками, регулярним осіннім підняттям рівня води та зимовою межею.

Великий розмір Дніпра, різноманіття природних умов зумовлюють те, що ріка, у цілому, багата на рослинний і тваринний світ. Серед живих організмів, які значною мірою визначають багатство Дніпра на флору та фауну, є водорості. На водозборі Дніпра зустрічаються і рептилії, або ж плазуни. Найпоширенішими є вуж звичайний, ящірка прудка, черепаха болотяна. Значно рідше зустрічається гадюка звичайна і мідянка звичайна, яких занесено до Червоної книги України. Численними за видовим різноманіттям є і птахи, яких налічується понад 400 видів. Варто зазначити, що Дніпро являє собою важливий екологічний коридор, яким відбувається поширення живих організмів: як рослин, так і тварин.

На сьогоднішній день водою річки користується 70 % населення України, що становить понад 30 мільйонів осіб, 50 великих міст і промислових центрів, понад 10 тисяч підприємств, понад 2 тисяч сільських господарств, 50 зрошувальних систем. Крім того, на Дніпро припадає половина всіх річкових шляхів країни й основна частина річкових перевезень вантажів і пасажирів.

Великі потреби у воді господарського комплексу, а також нерівномірність стоку Дніпра зумовили те, що ріку в межах України поступово перетворили на каскад найбільших водосховищ України, а саме Київське, Канівське, Кременчуцьке, Кам’янське, Дніпровське та Каховське. Велику кількість штучних водойм створено і на притоках ріки.

Дніпро ГЕС

Слід підкреслити, що створення Дніпровського каскаду дало потужний поштовх економіці країни. В цілому, було досягнуто тих цілей, задля яких він створювався. Нині найважливішими сферами використання водосховищ є гідроенергетика, водне господарство, річковий транспорт, рибне господарство та рекреація.

Останнім часом використання Дніпровського каскаду є особливо важливим у сфері енергетики і роль Дніпра, як джерела енергії, має тенденцію до зростання. Це пов’язано зі значним подорожчанням цін на нафту, вугілля та газ. До того ж виробнича сфера держави характеризується значною енергоємністю, тому власні енергетичні ресурси, особливо відновлювані, набули великого значення. Певною мірою гідроенергетика стала важливою складовою енергетичної незалежності країни.

Стосовно гідроенергетики потрібно сказати і те, що важливим є не лише обсяг виробництва дешевої електроенергії, а і той факт, що гідроелектростанції Дніпровського каскаду мають велику маневреність. Здебільшого вони працюють у години пік, коли потреби в електроенергії є найбільшими. Окрім того, гідроелектростанції здатні швидко нарощувати потужність у разі виникнення нештатних ситуацій в енергосистемі.

Про зростання ролі гідроенергетики в національній економіці свідчить і той факт, що останнім часом усе більшою стає кількість діючих гідроелектростанцій на притоках Дніпра. Також зростання ролі гідроенергетики в національній економіці пов’язано і з тим, що використання води в інших сферах зменшилося. Зокрема, відбулося помітне зменшення водозабору для потреб сільського господарства і промисловості.

Про роль головної річки країни можна ще багато розповідати і ця роль в житті українців не перебільшена. Дніпро – не лише головне джерело водних ресурсів, а й символ могутності, нездоланності, впевненості та слави української землі.

Нагадаємо, щорічно, в першу суботу липня, в Україні відзначають Міжнародний день Дніпра. Святкування має на меті привернути увагу суспільства не лише до раціонального використання дніпрової води, а й до свідомого відповідального підходу до використання водних ресурсів держави в цілому.

Давайте всі разом будемо шанувати та оберігати наш величний й могутній Дніпро, без якого не можливо уявити Україну.

Ірина Данилова

Поділитися: