Все буде Україна!

Дніпровська ГЕС активно готується до осінньо-зимового періоду

Дніпровська ГЕС активно готується до осінньо-зимового періоду

02-08-2023
Попри регулярні обстріли та руйнування, працівники енергетичної галузі, зокрема, й гідроенергетики, вистояли, продовжують лагодити зруйноване й активно готуються до ОЗП 2023-2024 рр. Про результати роботи Дніпровської ГЕС за перше півріччя - в інтервʼю з в.о. головного інженера станції Володимиром Літвіновим.

- Які показники роботи ДніпроГЕС за 6 місяців поточного року?

- За перше півріччя 2023 року виробіток електроенергії Дніпровською ГЕС в межах планових показників.

- Володимире Валерійовичу, минулий осінньо-зимовий період був надзвичайно складним. Як станція готується до проходження ОЗП 2023-2024?

- Ми, як і всі станції Укргідроенерго, активно готуємось.  На нашій гідроелектростанції триває ремонтна кампанія. Відновлюємо основне та допоміжне обладнання. Також виконується планове технічне обслуговування трансформаторів, обладнання ВРУ та мереж власних потреб станції.

- Чи планується відбудова пошкоджень, які були завдані станції під час ракетних обстрілів минулої зими?

- Ми відразу приступили до процесу відновлення ГЕС після ракетних ударів. На нас покладена величезна відповідальність. Адже саме за рахунок злагодженої і безперебійної роботи гідроелектростанцій покриваються пікові навантаження, регулюється частота і потужності в Обʼєднаній енергосистемі.

- Як позначилось руйнування Каховської ГЕС на роботі станції, які загрози це несе для регіону?

- Після підриву росіянами Каховської ГЕС гідроагрегати Дніпровської ГЕС працюють з обмеженнями в умовах непроєктних напорів та висот відсмоктування. Для уникнення обміління р. Дніпро у нижньому б’єфі забезпечується постійний санітарний пропуск води, який підтримує  життєдіяльність українських регіонів, розташованих вздовж Каховського водосховища.

- Як Дніпровська ГЕС відпрацювала у період весняного водопілля цього року?

- Дніпровська ГЕС успішно пройшла період весняного водопілля у квітні-травні 2023 року. Рік видався повноводним для басейну Дніпра. Через певні обставини станція під час водопілля не могла працювати на повну потужність. Через це пропуск води через гідровузол був частково організований через отвори водозливної греблі. Це дозволило забезпечити рівень води у верхньому б’єфі станції у межах норми протягом всього періоду водопілля.

Пресслужба Дніпровської ГЕС

Поділитися: